VBAC, császár utáni hüvelyi szülés a célod? Itt kezdd!

VBAC

Szerző: Kiss Verus

A császármetszés utáni hüvelyi szülés, így a VBAC (Vaginal Birth After Caesarean) fogalmát egyre többen ismerik, és szerencsére egyre több helyen kapnak lehetőséget az édesanyák, a nemzetközi ajánlások mentén gondozva a várandósokat. Miképp érdemes felkészülni, hogy találj ehhez támogató közeget? Milyen könyvek, szülésfelkészítő segíthet? Hogyan hangolódj lélekben? Összeszedtünk mindent, amit a Császárvonal háza táján találsz.

A császármetszés egy csodálatos, életmentő beavatkozás, amiért hálásak lehetünk az orvostudománynak, de egy nagy hasi műtét is egyben, melynek számos testi és lelki következménye lehet, ami miatt leginkább az elsőt érdemes megelőzni, ha viszont van már az előzményünkben, akkor az utána következőt, és hacsak lehetséges, érdemes a második, harmadik gyermek szülését hüvelyi úton megpróbálni. 

VBAC-tervvel érdemes olyan intézményt és orvost keresni, aki ebben valóban támogató, vagyis nem szab irreálisan sok szülészeti feltételt, ezért alacsony császárarányú a praxisa. Jogokból is érdemes felkészülni, különösen, ha nem támogató kórházban és/vagy ügyeletben készülsz a szülésre. Hogy ebben segítségedre legyünk, egyáltalán mankókat adjunk a témában A-tól Z-ig, íme, összeszedtük egy cikkbe az összes témába vágó tartalmunkat.

A Császárvonal VBAC-könyve, A VBAC-titok

(Óvári Enikő: A VBAC-titok - Kézikönyv császármetszés utáni hüvelyi szülésre készülőknek, ISBN 978-615-01-5521-0, 160 oldal, puha kötés, Magánkiadás, Budapest, 2022.)


Miért megkerülhetetlen a könyv, miért ne hagyd ki?

  • 2022 decemberében Az Év Könyve lett Óvári Enikő hiánypótló kézikönyve tudományos ismeretterjesztés kategóriában, megjelenése után mindössze 3 hónappal. Egy hónappal megjelenése után a második kiadása is kigördült a nyomdából.
  • Mindent összegyűjt a témában 10 szakember segítségével: a test és lélek felkészítéséről, a betegjogokról a szülőszobán, az orvos- és kórházválasztásról, vagy a szülőszobai kommunikációról, terjengős körmondatok, száraz tényadatok és szakmai okfejtések nélkül, laikusokra szabva, saját élményen alapuló motivációból az anyatársak segítésére.
  • A VBAC-titok szakmai lektora dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász, perinatális szaktanácsadó, aki a Budai Perinatális Központ elismert nőgyógyásza.
  • A kötet szakmai ajánlóját Dr. Andrek Andrea PhD, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnöke írta.
  • Eddig itthon, kifejezetten a témára szűkített tudástár nem volt elérhető magyar nyelven. Óriási szakmai megtiszteltetés, hogy már az Orvosok Lapja, a Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata is foglalkozott a könyvvel, ajánlva a laikus érintettek mellett a szülés körüli szakemberek figyelmébe is a szemléletformáló kiadványt.

Itt tudod megrendelni a Hegeltávolítás webshopjából és ide kattinva a Hordozóház webshopjából.

A kötet nagytestvére, a 3 kiadást megélt Hegmesék
is melegen ajánlott olvasmány VBAC előtt, a fenti két webshopban ezt is megtalálod, illetve további partnereknél is a készlet erejéig.

VBAC-felkészítő, kismamatornákkal, elmélettel, apákra is hangolva

("VBAC-re készülünk: több órás, komplex, holisztikus szemléletben született VBAC-szülésfelkészítő online, magyar nyelven a Császárvonal csapatától, 6 vagy 9 hónapos hozzáféréssel)

Miért megkerülhetetlen a szülésfelkészítő, miért ne hagyd ki?

  • A Császárvonal 8 szülés körüli szakemberrel állította össze, ilyen itthon korábban nem volt még.
  • Akár a pozitív terhességi teszttől kísér a szülőszobáig támogató, informatív, a test és lélek hangolását is segíti a császár utáni hüvelyi szülésre való felkészülés során, az édesapákat is megszólítva, gyakorlatiasan.
  • Rákosi Dóra, a Császárvonal alapító gyógytornásza trimeszterenkénti kismamatornákkal és a testet a VBAC-re leginkább felkészítő gyakorlatokkal, tanácsokkal töltötte meg, tehát a 9 hónapot még grátisz, igazán funkcionális és a szülés szempontjából fontos mozgásanyaggal is ellátja számodra.
  • Inspiráló podcastok, szakmai beszélgetések, előadások kerültek bele érintettekkel és segítőkkel, sikertörténetekkel
  • VBAC-re hangoló, megerősítő relaxáció, hasznos e-bookok, nyomtatható motivációs kártyák is a program részét képezik. 
  • Előfizetési időn belül korlátlanul hozzáférhető a csomag teljes tartalma, a vásárlás napjától az általad választott ideig éred el a felkészítőt.

Bővebben a programról, illetve előfizetés itt, a Császárvonal Videótárában.


VBAC témájú cikkek, összeállítások magyarul

(A Császárvonal tematikus , ingyenes, szakértőkkel készített anyagai a csaszarvonal.hu-n)

A Császárvonalnak szívügye a VBAC témáját folyamatosan újabb és újabb szemszögből körüljárni, ezért a kezdetektől találsz nálunk külön menüpontot, cikk-kategóriát erről. A teljesség igénye nélkül, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe, de hétről hétre bővül a kínálat:

+1 Császárvonal-tipp
És ezekhez kifejezetten ajánljuk még a jogi, betegjogi cikkeinket, összeállításainkat, aminek gyűjteményét itt találod. És még "Császármegelőzés" menüpontunk is megkerülhetetlen!

VBAC témájú videók, szakmai beszélgetések magyarul

(A Császárvonal témába vágó tartalmai a népszerű videómegosztón, ingyen, bárkinek elérhetően)

A Császárvonal Youtube-csatornája is egyre gyarapszik, és nem kevés VBAC-videót találsz rajta. Iratkozz fel, hogy semmiről ne maradj le! A kedvenceitek a teljesség igénye nélkül:

Az előző szülésélmény feldolgozása, pszichés okok, lehetőségek

Cikkek, összeállítások a témában a Császárvonalnál

Relaxációk, hanganyagok kifejezetten VBAC előtt (és után)

  • VBAC előtti kismama-relaxáció: A csomagot olyan édesanyáknak ajánljuk, akik VBAC-re, császármetszés(ek) utáni hüvelyi szülésre készülnek, s akik a lehető legnyugodtabb és legmagabiztosabb állapotba szeretnének kerülni a szülés napjára. A hanganyagcsomag a VBAC-re készülünk webinárium része is.
  • Ingyenes VBAC előtti relaxáció: Várandósan érdemes olykor magaddal és babáddal kapcsolódva fókuszálni arra, hogy minden rendben lesz veletek. Megerősítő, pozitív állításokkal hangolódni a szülésre. Olyan relaxációt készítettünk, mely rövid, akár nagyobb gyermek esetén is beiktatható. 
  • VBAC utáni gyermekágyi relaxáció: Ebben a hanganyagcsomagban császármetszés(ek) után (frissen) szült édesanyáknak készített relaxációkat találsz, ezeket kedved, időd, hangulatod szerint hallgathatod előfizetési idődön belül.

A test felkészítése a VBAC-re, a következő várandósság előtti/várandósság alatti öngondoskodás

(A Császárvonal teljes Videótára ebben segít, akár évekkel a szülés után is felvenni a fonalat)


A császáros előzmény az életünkben hegtudatos szemléletet követel tőlünk, akár egy újabb császárra készülünk, akár VBAC-re. A császármetszés utáni mozgás, a regeneráció mind több oldalról történő támogatása rendkívül fontos, emellett pedig a has- és hegkezelések, a hegmasszázs, az összenövések oldása, lazítása is fontos, hogy a mindennapjaink része legyen, várandósan pedig a kismamatorna. Hegkezelést bármikor el lehet kezdeni, sosem késő, várandósan viszont nem kezelünk heget, ezért az újabb baba pocakba költözése előtt foglalkozz ezzel! Mihez tudsz kapcsolódni, ha még nem vagy várandós, milyen online programba érdemes belekezdened, ami mindennek a feltételnek megfelel, figyelembe veszi hasi szüléses előzményeid?

  • Együtt induló tornacsoportjaink, melyek fontosak a VBAC felé vezető úton

Komplexen segítenek, mindent tartalmaznak, ami a császár utáni regenerációhoz kell - az aktuális programkörök indulásáról tájékozódj mindig felületeinken (évente 5 közös indulós időpont van)! 6-8 edzővel, gyógytornásszal, pszichológussal állítottuk össze, óriási sikerrel futnak, limitált a létszám minden programkörben!

  1. Magamra találó (leghamarabb 3 hónappal szülés után, vagy még később, ha eddig semmilyen szülés utáni regeneráló programot nem végeztél, de rendbe tennéd magad, tested)
  2. Magamra találó plusz - pörgős alakformálás hegkezeléssel (leghamarabb 5 hónappal szülés után)
  3. Magamra találó ráadás - kirobbanó forma, hegkezeléssel (leghamarabb 8-9 hónappal szülés után, stabil, erős mozgásbeli alapokkal)

  • Bármikor indítható tornaprogramjaink, melyek fontosak a VBAC felé vezető úton

Nem kell senkihez alkalmazkodnod, egy-egy problémára, panaszra, élethelyzetre fókuszáló programunk, mely bármikor előfizethető és hozzáférhető, egyedi, saját tempódban végzed.

  1. Haladó has- és hegkezelés program: minden császárral szült édesanyának el kellene sajátítania a mélyebb szinten dolgozó és ható önkezelési módszereket, amelyek ebben a programban kaptak helyet. Bármilyen mozgásba is kezdenél császár után, végezd el, mert a tested rugalmassága nagyban függ heged állapotától. Sokkal nagyobb sikereid és eredményeid lesznek egy jól működő, rugalmas heggel, amit élethosszig ápolni érdemes.
  2. Komplex gátizomprogram a rugalmas, erős, alkalmazkodó gátért: A szülés, s így a császármetszés érintheti a gátizmok működését is. A gátizom is akkor tud jól működni, ha a kötőszövete rugalmas, jó tónusú. Ezért sem szabad a gáttájat elhanyagolni a hüvelyi szülés (akár VBAC), illetve császármetszés utáni regeneráció során. A 10 hetes programot végezheted azért, hogy kismedencei szerveid keringése javuljon, gáttájékod rugalmassága, tónusa változzon, panaszaid enyhüljenek. Fontos, hogy gátizompanaszokkal rendszeresen járj medencefenék specialista gyógytornászhoz!
  3. Flexi: átmozgató, rugalmasító tornák faszciatréninggel: tornázz, erősödj, válj flexibilisebbé velünk ezzel a labdás programkörünkkel! Változatos edzések egy csomagban Rákosi Dóra gyógytornásszal, napi fél órában, ami épp belefér a gyerkőc alvásidejében, egy kis lopott énidőben is! Egy puha labdára/SMR-lasztira/pöttyösre lesz szükséged hozzá! A heged is hálás lesz érte.
  4. Kismamatorna (alapszint) VBAC előtt: Ez a program egy bármikor indítható, csak kismamatornát tartalmazó csomag, mely független és teljesen más tartalmú, mint a komplex, VBAC-re készülünk szülésfelkészítő! A mindennapokba könnyen beilleszthető mozgássorunkat várandósságod 12. betöltött hete után kezdheted el, ha konzultáltál orvosoddal, gyógytornászoddal, és nem vérzel, nincsenek görcseid.
  5. Kismamatorna (kettes szint) VBAC előtt: Ez a program is egy bármikor indítható összeállítás, csak 2-es szintű kismamatornát tartalmazó csomag, mely független és teljesen más tartalmú, mint a komplex, VBAC-re készülünk szülésfelkészítő!  Változatos edzések egy csomagban Ilyés Vera személyi edző, pre- és posztnatális tréner, szülésfelkészítő, kismamajóga-oktatóval és Rákosi Dóra gyógytornásszal, napi fél órában! Csináld azt a videót, amihez éppen kedved van a hétből, akár több részletben! Színes, sokféle gyakorlatot kapsz egy csomagban, mindenféle testtájra, a gumiszalagot segítségül hívva. Császármetszés és VBAC előtt testet, lelket, idegrendszert harmonizáló, erősítő, rugalmasító program.

Hegtudatosság kártyacsomag a mindennapos öngondoskodásodért, hegeddel való barátkozásért

(Hegtudatosság kártya hasi, kismedencei műtétek után, Magánkiadás, 2022.)

2022 nyarán született meg egy új, hasznos, egyedülálló kártya ötlete, mely segíti a hasi, kismedencei műtét(ek) (császármetszés, endometriózis, mióma, méheltávolítás, vakbélműtét stb.) után keletkezett hege(i)ddel való rendszeres foglalkozást, öngondoskodást becsempészni életedbe, 4 hónapnál régebbi hegek esetén, kortól (a heg korától is), nemtől függetlenül. A kártyát Rákosi Dóra és Kiss Verus, a Császárvonal projekt alapítói tervezték, Erdélyi Sarolta Ágnes grafikus, művésztanár öntötte formába. Szelídítsd meg a heged, gondoskodj róla, kapcsolódj vele! Ne feledd: a heged is Te vagy, törődj vele élethosszig! VBAC és a következő baba pocakba költözése előtt nagy szeretettel ajánljuk!

Ha maradt még kérdésed, gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült anyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett csoportjába a Fb-on!