10+1 dolog, amit tegyél meg magadért kismamaként császármetszés/VBAC előtt

Császár előtt

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

A legtöbb, amit szülés előtt magadért és babádért, illetve a későbbi, minél jobb minőségű és zavartalanabb gyógyulásodért, felépülésedért tehetsz, az az aktívan töltött várandósság. Ehhez hozunk néhány gyors tippet.

A Császárvonal tippjei a gyógytornásztól

  1. Mozogj sokat, ami jól esik! Ha eddig mozogtál, folytasd bátran, hallgass tested jelzéseire! Korábbi cikkünket a kismamaként, illetve IVF és VBAC esetén végezhető mozgásokról itt olvashatod dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyásszal!
  2. Ha nem mozogtál, épp itt az idő, hogy elkezdd: gyalogolj, minél természetesebb talajon, ha teheted, tartsd meg medencédet gyaloglás közben!
  3. Mozogj, állj fel félóránként, nyújtózz, végezz néhány légzőgyakorlatot!
  4. Változtass gyakran testhelyzetet, ha hosszabban ülsz, vagy irodai munkád van!
  5. Mezítlábazz sokat, hordj minél laposabb cipőt!
  6. Tölts minél több időt a szabadban!
  7. Relaxálj, lazíts is! Ehhez szívből ajánljuk Youtube-csatornánk két hanganyagát, egy általános, várandós relaxációt és VBAC (császár utáni hüvelyi szülés) relaxációt is találsz ott!
  8. Ne végezz nagyterpeszes nyújtásokat, ha fáj a szeméremcsontod elöl, középen!
  9. Alvás közben: használj párnákat pocakod, combod alá, ha úgy érzed, úgy kényelmesebb, hogy ne feszüljön a csípőd hosszabban.

  10. Nagyon figyelj tartásodra, ez magzatod érdeke is:
jó tartás mellett egyszerűen több helye lesz neki is a hasadban, de szerveidnek is. A hasad így kevésbé tágul előre, ami a szétnyílt hasizom mértékét befolyásolhatja.

+1 Császárvonal-tipp

Végezd hetente többször a Császárvonal kismamáknak készített, kismamatornás csomagjának 6 videóját, amit császárra/VBAC-re készülő édesanyáknak álmodtunk meg, s 2022 tavaszán újítottunk meg. Ennek a programnak a célja a

  • keringésjavítás
  • nyirokkeringés-javítás
  • anyagcsere-javítás
  • a rugalmasság fokozása
  • az izmok átmozgatása
  • a testtartás harmonizálása
  • az egyensúly megtalálása egész test feszülésében.

Kismamatornázz velünk császárod, VBAC-ed előtt! Itt tudsz előfizetni a Császárvonal Videótárában! Előfizetőként várunk VIP-csoportunkba is, ahol további extra videók, tippek, letölthető anyagok, kedvezmények, belsős hírek várnak!

Útravaló

Ne feledd: a várandósság alatt végzett mozgás (a hétköznapi mozgások is) növeli energiaszintedet, javíthatja az emésztést, fokozza a bélmozgást, könnyíthet a kilenc hónap alatt esetlegesen melléd szegődő fájdalmaidon. Maradj mozgásban várandósan is! Mozgásszervi panaszaiddal várandósan is mindig kompetens személyt keress fel, ez legyen gyógytornász, pre- és perinatális mozgás témájában megfelelően képzett szakember!