Így zajlik a császármetszés utáni felépülés: ezzel számolhatsz, ezzel segítheted gyógyulásod

Császár után

Szerző: Kiss Virág

Vajon lehet-e inni egy üres pohárból? Ugye, hogy nem! Amikor a császármetszés utáni felépülésről és gyógyulásod elősegítéséről esik szó, kérlek, gondolj úgy a testedre, mint erre a bizonyos üres pohárra, amit először fel kell töltened, hogy azután ihass belőle.

A császármetszést követő hónapokban egy kicsit olyan érzésed lehet, mintha a korábbi, téged övező figyelmet elvesztetted volna. A várandósságod hónapjai másról sem szóltak, csak különféle vizsgálatokról, aztán a szüléssel ennek hirtelen vége szakad. És bár kisbabádat továbbra is figyelemmel kíséri az egészségügyi rendszer, te jó eséllyel legközelebb csak a hathetes kontrollon fogsz találkozni az orvosoddal (vagy esetleg azt is lefújják, ha nincs panaszod, pl. a covidhelyzet okán).

Arról azonban vajmi kevés információt kapsz, hogy mi fog veled történni a császármetszést követő hetekben és hónapokban, és arra sem mindig hívják fel a figyelmed, hogy mennyire fontos lenne saját regenerációdra is időt és figyelmet fordítani. Ez egy nagy hasi műtét (erről egy animáció itt), hiába rutinbeavatkozás a szülészet dolgozói szemszögéből!

Már a kórházban...

...sokat tehetsz magadért, erről készült egy beszélgetésünk YouTube-csatornánkon is, Rákosi Dórával, a Császárvonal gyógytornászával (Youtube-csatornánkon folyamatosan tesszük közzé az ehhez hasonló tartalmakat, iratkozz fel!).

Adj időt a testednek!

Babád megszületésével nagyjából 4-5 kg megy le rólad, a gyermekágyi időszak végére pedig a méhed is visszahúzódik (a gyermekágyi vérzésről itt olvashatsz). Az azonban, hogy mikorra húzódik vissza a pocak, egyénenként változik. Befolyásolja a szövettípusod, az étkezésed, de az is, hogy korábban sportoltál-e, vagy hogy tudsz-e időt fordítani tudatosan a regenerációdra akár a légzőgyakorlatokkal, akár a mindennapos mozgással. (A has visszahúzódásáról egy hosszabb összeállítást itt találsz - és lásd alábbi beszélgetésünket a témában!)

Egy heg és ami mögötte van

Számodra talán csak a császáros heg marad meg mementóként a beavatkozás után, a látható felszíni vonal alatt azonban nagyjából 10 réteget kellett átvágnia és széthúznia az orvosnak, mire eljutott a kisbabádig.

A császármetszés okozta szövődmények pedig akár hónapokkal, sőt évekkel később is befolyásolhatják az izmok, belső szervek, az emésztőrendszer működését, de a szexuális és érzelmi életedet is (a császár utáni szexuális problémákról itt írtunk).

S hogy mi ennek az oka?

Császármetszés utáni gondok: az összenövés

A bemetszés során a kollagénrostok - mint a patchwork kis darabjai - arra törekednek, hogy az átvágott rétegeket mihamarabb visszaállítsák, és a sebet maradéktalanul befedjék. Sajnos azonban ez a hegszövet kevéssé rugalmas és összekapcsolódhat más, közeli szövetekkel is. A szervek és szövetek közötti összenövések pedig megakadályozhatják az adott szerv normál működését is. Kicsit úgy olyan ez az egész, mintha túladagolná a szervezeted a ragasztóanyagot.  Lásd alábbi videónkat!

Milyen tüneteket okozhat az összenövés?

    - a heg különös érzetei (húzódás, fájdalom, bemélyedés vagy a szín megváltozása, viszketés)

    - hátfájás

    - a testtartás megváltozása

    - mozgatószervrendszeri problémák

    - a medence izmainak feszessége

    - rugalmasság elvesztése

    - emésztési problémák

    - inkontinencia

    - ismeretlen krónikus fájdalmak

    - meddőség

(Az összenövésekről korábbi írásunkat itt olvashatod.)

Ahhoz, hogy a császármetszés utáni sikeres testi-lelki gyógyuláshoz hozzátehesd a magadét, megosztunk veled  néhány regenerációs tippet.

Hangolódj a hegedre!

Lehet, hogy különösnek fogod találni, de a legfontosabb dolog, hogy tanulj meg foglalkozni a hegeddel! Ez azért okozhat nehézséget sok császárral szült nőnek, mert gyakran még a hegre ránézni és megérinteni is komoly lelki nehézséget jelenthet számukra. 

Ahhoz azonban, hogy a hegkezelés elkezdődhessen, ez a mentális-lelki közeledés, a hegedre való ráhangolódás nagyon fontos. Ebben segítségedre lehet, ha megoszthatod, kibeszélheted magadból a szüléssel kapcsolatos élményeidet, akár egy perinatális tanácsadó, egy pszichológus vagy akár egy dúla segítségével. (A negatív szülésélmény vs. feldolgozás témában itt írtunk már.)

Szívből ajánljuk Hegmesék című kiállításunkat is, illetve a belőle készült, Richter Anna Díjas könyvünket.

Itt rendeld meg!

Praktikus csekk-lista a hétköznapokhoz

  • Reggeli ébredés: Csak pozitívan! Indulj el pozitív érzésekkel és szándékkal minden nap! Válassz minden napra egy erős, pozitív tartalmú szót, ami aznap vezérelni fog.
  • Végezz el egy napindító  5 perces légzőtornát! A légzőgyakorlatokat érdemes már a kórházi ágyon elkezdeni (kórházi gyorssegélyes videós csomagunk itt!), aztán a gyermekágyi időszakban is rendszeresen alkalmazni! A hasi légzés elsajátítása nemcsak a hasűri szerveid vérkeringését serkenti, de segít az emésztés helyreállításában és a heged gyógyulását is elősegíti. Ilyen légzőtornát többet is találsz a Császárvonal alap videótárában! A légzés jótékony hatásmechanizmusáról ide kattinva tájékozódhatsz császármetszés után!
  • Folytasd egy  párperces hegkezeléssel! A hegkezelést - ami egy élethosszig tartó feladat - a sebek leesését követően érdemes azonnal elkezdened, mert óriási segítség lesz az összenövések lazításában. A hegkezelést végezheted az ujjaiddal, használhatsz kefét, fogkefét, illóolajokat és krémeket is a masszázshoz. Sőt egy egyszerű puha labdával akár a hasfalon keresztül mobilizálhatod belső szerveket és javíthatod a kismedence vérkeringését is. A Császárvonal alap és haladó videótárában ehhez is találsz videót. Az alábbi videóban megnézheted, hogy kell egy vér- és nyirokkeringést javító, száraz kefés hasmasszázst elvégezni.


  • Ellenőrizd a hegedet! A felépülés fontos része a megfelelő higiénia és sebellátás. Tartsd tisztán és szárazon a sebet és környékét, varratszedésig gyakran cseréld a kötést. A szilikontapaszok és hegkezelő készítmények sokat segíthetnek abban, hogy a vágás helye szépen gyógyuljon. Arról, hogy a heggel miért érdemes élethosszig foglalkozni, s miben tud segíteni a szakember, ha a heg panaszt okoz, egy videót ajánlunk, amit az NLC.hu forgatott velünk.

  • Fordíts gondot a táplálkozásodra, és ne feledkezz meg a vitaminokról és ásványi anyagokról sem! Étkezéseidben ügyelj arra, hogy mindig kerüljenek az asztalra magas proteintartalmú élelmiszereket, hogy a regenerációt ezzel is támogathasd! A cink, kollagén, magnézium és omega 3 zsírsavak szintén kiválóan támogathatják ezt a felépülési folyamatot!

Mozogj, masszírozz, nyújts finoman!

  • Kapcsold be!

A császármetszés utáni regenerációban elsősorban a hasi- és gátizom-aktiváló gyakorlatokra kell fókuszálni, és arra, hogy az alapvető mozgásmintákat újra megtanulja a tested. A törzserősítő gyakorlatok segítenek abban, hogy a core-izomzatod újra bekapcsolhasson, ehhez érdemes lehet gyógytornász, manuálterapeuta segítségét igénybe venned. A Császárvonal Videótárában mindent megtalálsz ehhez! (A császármetszés utáni mozgásprogram ideális menetével kapcsolatos cikket is megalálod oldalunkon, itt.)

  • Sétára fel!

Mindenképpen szánj időt minden nap a gyaloglásra is, hiszen ez az egyik legideálisabb mozgás, amivel a regenerációdat támogathatod. Kerüld azonban a haspréssel, ugrálással járó mozgásokat!

  • Hasznosak lehetnek az SMR eszközök is!

Az izmok, izomcsoportok masszírozásához nagyon praktikusak a SMR (self-myofascial release) eszközöket (hengerek, kislabdák) is. Ebben a videóban láthatod, hogy akár egy egyszerű labdával is megmasszírozhatod magad. Ez a gyakorlat egyébként a bolygóideg ingerlése által aktívan hozzájárul a heged gyógyulásához is.

Készítsd be a kulacsodat!

Bárhová is mégy, mindig legyen a kezed ügyében egy kulacs víz! A megfelelő folyadék-bevitel segít hidratáltnak maradni, megóv a kellemetlen székrekedéstől, támogatja a gördülékeny szoptatást és nem utolsó sorban ne feledd, hogy megóvja a hegszövetet is a kiszáradástól! Egy kiszáradt szövetet nagyon nehéz életre kelteni, ez pedig a regenerációdnak is gátja lehet!  

Pihenj sokat!

A minőségi regeneráció egy igen komoly munka a tested számára, ami akár egy évet is igénybe vehet, ehhez pedig elengedhetetlen a pihenés.  Adj időt a lelkednek és a testednek is, hogy a következő hónapokban zavartalanul térhessen vissza korábbi állapotába!

A közösség ereje, a női, szakértői támogatás Magyarország legnagyobb császáros közösségében

Ha maradna kérdés a regenerációval kapcsolatban, a Császárvonal zárt csoportjában minden érintettet várunk, a Császárvonal videótára pedig teljes körű segítséget nyújt a felépülés során, hozzá elméleti háttér, infóanyagok pedig a Császárvonal mobilappban érhetők el!