Niche: elhúzódó, barnázó vérzések - egy gyakori szövődmény császármetszés után

Császár után

Szerző: Kiss Virág

A császármetszés egyik kevéssé ismert szövődménye a rendellenes, elhúzódó barnázós menstruáció. Mitől alakulhat ki ez a probléma, és mi a teendőnk vele? Erről kérdeztük dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász és endokrinológus főorvost.

A császármetszések hosszú távú szövődményeként jelentkező rendellenes, elhúzódó menstruáció (barnázás) niche vagy isthmocele néven ismert a szakirodalomban, és a császármetszések után 25-45 százalékban (bizonyos kutatások alapján akár 70-80 százalékban) alakul ki. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez pusztán a niche megjelenését jelenti, ami sokszor semmiféle tünettel nem jár – teszi hozzá dr. Kelemen Csaba.

Mi az oka az elhúzódó menstruációnak? Melyek a jellemző tünetek?

A niche-t a méhen ejtett seb nem megfelelő gyógyulása okozza, ami miatt egy kiöblösödés alakul ki a heg helyén. Ebben a kiöblösödésben meggyűlhet a menstruációs vér, ami a menzeszt követő napokban-hetekben távozik. Ilyenkor barnás folyás képében jelentkezik. Ez gyakran fizikai aktivitás hatására történik, például sport vagy nemi aktus közben vagy után.


Vannak olyan teóriák, amelyek szerint magában a niche-ben is termelődik bizonyos mennyiségű váladék, és ez okozza a rendellenes vérzést, de jelenleg az első teória az általánosan elfogadott.

A niche kísérő tünete lehet a fájdalmas menstruáció és ritkán az alhasi fájdalom, menzesztől függetlenül, illetve hosszú távon sajnos a meddőség is.

A niche diagnosztizálása

Mivel a niche esetek jelentős részében jól ábrázolódik, ezért, ha felmerül a gyanú, legegyszerűbben hüvelyi ultrahanggal diagnosztizálható. Amennyiben ez nem elegendő, akkor egy katéteren keresztül fiziológiás sóoldattal töltik fel a méhűrt, így már bizonyosan látható válik ultrahanggal az eltérés.

Ezen kívül részletesebb képalkotó eljárásokkal (pl. MR-vizsgálattal), valamint office-hysteroscopia (ambuláns méhtükrözés) is diagnosztizálható. Ez utóbbira azonban ritkán kerül sor.

A niche kezelése

A niche miatti elhúzódó menstruáció az életminőséget rontó kellemetlenséget okozhat, ezért mindenképpen indokolt kezelni. Ezen kívül a hosszan tartó „barnázás” felboríthatja a hüvely normál flóráját, ami hüvelyi fertőzésekhez, folyáshoz és egyéb panaszokhoz vezethet. Fontos hangsúlyozni, hogy kutatások szerint sajnos meddőséget is okozhat a niche - hangsúlyozza a szakember.

Azt, hogy egy elhúzódó menstruációt javasolt-e kezelni, mindig személyre szabottan kell eldönteni. Fontos szempont

  • a panaszok súlyossága,
  • az esetleges teherbeesési vágy,
  • a kísérőbetegségek (például trombózishajlam),
  • de legfőképpen az, hogy a pácienst ez mennyire zavarja.

Kezeléskor azt is figyelembe kell venni, hogy a terápiás lehetőségek közül melyik szimpatikusabb a számára.

A probléma megoldását tekintve a mai napig nincs egységes szakmai álláspont. Több lehetőség közül választhatunk.


További videónk a témában Youtube-csatornánkon  dr. Tóth Alexandra szülész-nőgyógyásszal.

Sebészi kezelés

A műtét megoldható méhtükrözéssel (hysteroscopia), hastükrözéssel (laparoscopia), nyílt hasi műtéttel (laparotomia) és hüvelyi műtéttel is. A műtéti megoldás lényege a kiöblösödés sebének a felfrissítése, és a felfrissített sebszélek újbóli összevarrása. Jelen tudásunk alapján a legjobb kimenetelt a laparoscopia és a hysteroscopia kombinációjától várhatjuk.

Hormonális kezelés

Bár a működési elvét nem teljesen értjük, de megfigyelések alapján az esetek jelentős részében egy magasabb dózisú kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta szedése három hónapon belül megszünteti a panaszokat.

Egy másik megközelítés szerint magát a menstruációs vérzést próbáljuk megszüntetni, így nem lesz, ami a niche-ben felgyűljön, ennél fogva utólag ürülni sem tud, tehát a barnázás is megszűnik. Ennek a legegyszerűbb módja egy Levonorgestrel tartalmú méhen belüli eszköz (IUD, “hormonális spirál”) felhelyezése.

Egy másik lehetőség erre a szájon át szedett progeszteron tartalmú hormonális fogamzásgátló tabletták (mini pill) szedése, mely hasonló elven működik.

Jó tudni!

Fontos megjegyezni, hogy az elhúzódó menstruáció hátterében sok más ok is állhat, az itt leírtak természetesen csak arra az esetre vonatkoznak, ha a panaszok hátterében a niche áll, ami az elhúzódó menstruációk mögött meghúzódó okok csupán 3 százaléka.


Csatlakozz a hazai legnagyobb, szakértőkkel működtetett, facebookos közösséghez ide kattintva, amit császárral szült édesanyáknak hoztunk létre!