Hegmasszázs császármetszés után: mikortól és hogyan végezd?

Szülés előtt

Szerző: Máthé Dóra Szakértő: Rákosi Dóra, a Császárvonal alapító gyógytornásza

A heg egy lenyomat: egy olyan meghatározó élményé, mely így vagy úgy, de örökké belénk égett. A hegmasszázs az egyik legfontosabb öngondoskodás, melyet a műtéti hegeddel tehetsz, de a masszázs során nem csak a tested, hanem a gyermeked születésének emlékét is érinted. Rákosi Dóra gyógytornász, a Császárvonal társalapítója segít összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a hegmasszázzsal kapcsolatban.

Minden hegmasszázs hegkezelés, de nem minden…

"A hegmasszázs a hegkezelés egy formája. A hegkezelés egy nagyobb esernyő, onnantól kezdve, hogy műtét után csak a tenyeredet rakod a hegre, a műtét utáni ágytorna (ún. posztoperatív torna, amit az első hat hétben végzünk, a kórházi iránymutatás szerint - az anyák 80%-a nem kap ehhez segítséget amúgy, a Szerk.), keringésjavítás, a légzőtorna mind-mind hegkezelésnek minősül. De ide tartozik a krémezés, de akár a kötéscsere is, minden, amit a császármetszés után csinálsz: mozgás, torna, manuálterápia, a lelked ápolása, a szülésélményeddel való foglalkozás, az eszközös kezelések és maga a hegmasszázs is" – mesélni Dóri.

Császármetszés: minianatómia

A császármetszés során összesen tízféle szövetet kell vágni vagy széthúzni ahhoz, hogy az orvos eljusson a magzatig. A bőr, zsír, faszcia átvágásával eljutnak a hasizmokig, melyeket széthúzva haladnak tovább. A második metszés során (ebből lesz a belső heg) a hashártya, a méh és a magzatburok átvágása történik. A rétegek nem mindegyikét varrják, így a legtöbb csak magától gyógyul. Ezen szöveti struktúrák megfelelő rendeződését tudjuk és kell segíteni hegkezeléssel.

Mi a hegmasszázs célja? Az oldódás!

Egy műtéti területen előfordulnak összenövések, ennek esélye egy császár után 70%, de a második után már 90%, ilyenkor a sérült, műtét során érintett szövetek egymáshoz tapadva gyógyulnak. Ha olyan szövetek is egymáshoz tapadnak, melyeknek alap esetben egymáson vagy egymás mellett kellene elmozdulni, összenövésekről beszélünk. „A hegmasszázs a heg manuális kezelése, lazítása, masszázsa, oldása. Lágyabb lesz a szövet, lazul, javítja a terület keringését, a cél egy jó keringésű terület a bőrheg és a belső heg szintjén is” – mondja a szakember.

Mik az összenövések tünetei?

Ezek évekkel, évtizedekkel később is jelentkezhetnek, sajnos sokszor nem gondol a hegekre a tünetek mögött gyakran senki a kivizsgálások során. "Összenövések császármetszés után: ezek a tünetek jelezhetik" cikkünk itt olvasható. 

Kórházi napok, gyermekágy: hogy álljak neki a hegmasszázsnak?

"A heg feladata, hogy stabilizáljon, ez a szupererőnk, de időt kell neki hagyni. Jó tápanyagellátás, idegrendszeri, hormonális stabilitás kell a gyógyulásához és a masszírozás" - summázza Rákosi Dóri.

  • A sebgyógyulás folyamata során eleinte nagyon pici erőkkel szabad dolgozni: például műtét után csak ráteszi valaki a kezét vagy pár nappal a műtét után kihúzza magát az összegörnyedt pózból.
  • A 3-4. héten, amikor már leestek a varratok, a heg mindenhol zárt, nem nedvedzik, nem folyik, el lehet kezdeni a finom keringésjavító masszírt. De a hegvonalra nézve széthúzó erőkkel ne, csak a heg felé és egyoldali mozdulatokkal dolgozzunk. Egészen 3 hónapig érdemes a kisebb intenzitású, egyirányú mozdulatokat csinálni: körkörös, csiga, merőlegesen a heg felé, párhuzamos, finoman rányomó, ujjbegyet ráhelyezve. 

TIPP: A császár utáni torna mellé mindig legyen hegmasszázs is, a gyermekágyban is!

Ennek az időszaknak a teljes mozgás- és regenerációt segítő programja, benne a légzőtorna, posztoperatív torna és az alap hegmasszázs megtalálható a Császárvonal "Erősödj vissza császármetszés után (6-12. hét)" programjában, a teljes 0-12. hétig tartó időszak mozgásanyaga, hegmasszázsa pedig akár egyben az a Császárvonal komplex Alapcsomagjában elérhető.

A gyermekágyi időszak és az első hetek ALAP hegmasszázsának pontos lépésit megtalálod a Császárvonal ingyenesen letölthető kisokosában.



A szülés utáni időszaktól a mélyebb hegmasszázsig

  • Eleinte fontos, hogy a hegmasszázs ne legyen fájdalmas!
  • Éles, szúró érzést ne társuljon a hegmasszázs mellé.
  • Az idegrendszer számára lehet, hogy az újdonság miatt nem komfortos érzés, ez természetes lehet, de semmiképpen se okozzunk magunknak fájdalmat.
  • Az, hogy kinek milyen érzéseket vált ki a heggel való foglalkozás, nagyban függ a szüléstörténethez való viszonyulástól. Néha az is segíthet, ha más kezdi el, ha nem komfortos (partner, férj, szakember).
  • 3 hónap után a sebgyógyulás, heggyógyulás ott tart, hogy bír már más, ellentétes erőket a heg. Ha nincs komplikáció, ez idő alatt minden összeért, bezáródott, leesett a varrat, látni, hogy zárt a seb, a kis keringésjavító masszírok biztosan nem fognak gondot okozni. Ekkor jöhet a mélyebb hegmasszázs, haskezelés: ilyenkor több mélységben dolgozunk, a bőrheg, köztes rétegek kezelése és a kismedencei szervek kezelése is történik.

Milyen eszközöket lehet hegkezeléshez használni? 

Rezgő eszközt (erről cikkünk is van), egészen hétköznapi dolgokat (erről itt olvashatsz), száraz testkefét és cellulitkefét (ezek használatát komplex, szülés utáni programjainkban részletesen megtanítjuk), SMR-eszközöket, például viszcerális haslabdát (erről vendégcikkünk itt)

A külső hegem szép, akkor minden jó odabent is? Nem biztos!

Gyakori tévhit, muszáj hangsúlyozni: a heg alatt nem csupán a bőrön lévő heget értjük, hanem a bőr alatti sok réteget is, ezeket a rétegeket mind kezeljük, nem csak a bőrheget! Egy remek tévhites írást erről itt olvashatsz egyébként.

A hegmasszázs célja, hogy:

  • a kismedencei területet jó keringésűvé tegye, hogy
  • a nyirokkeringés javuljon,
  • a rétegek, felszínek jobban tudjanak mozogni egymáson,
  • "krémesebb, csúszósabb" legyen, ne annyira kötött, tömött, inkább egy vattacukros, felhős érzetű, hogy újra a testünk részévé váljon a heges terület is. 

Félsz hozzányúlni?

Ha valaki nem mer hozzányúlni, fél a hegével foglalkozni, egy szakembernél tett látogatás során meg tudja tapasztalni, hogy mi az az élmény, érzés, ami rendben van, mennyire kell mélyen belenyúlni. Ha van rá anyagi és helyi lehetőség, érdemes egy szakember segítségét kérni, aki szuperül meg tudja mutatni, mit és hogyan érdemes csinálni, illetve a bizonytalanságokon is tud segíteni. 

Kíváncsi vagy, mi történik egy hegkezelésben jártas szakembernél?

Nézd meg videónkat erről! Ha szeretnél hegkezelésben jártas szakemberhez elmenni lakóhelyedhez közel, írj a hello@csaszarvonal.hu címre, segítünk!

A heg a lélek tükre

A kezdeti elvárás talán mindenki részéről az, hogy ha kezeli a heget, a heg halványodik, fehéredik, esetleg eltűnik. Dóri szerint ez a hozzáállás azonban félrevihet, hiszen borzasztóan soktényezős a gyógyulási folyamat, nem lehet univerzálisan leírni, kinél milyen ütemben zajlik. "A hegmasszázs és a gyógyulási folyamat hatására elkezdhet pirosodni, szélesedni a sebészi metszés vonala, ami elsőre ijesztő lehet, de idővel, akár fél vagy 1 év után látványos javuláshoz vezet. Nagyon nehéz általános vagy egymáshoz mért elvárásoknak megfelelni, a hegmasszázs lényege nem is az csupán, hogy a heg esztétikusabb legyen. Főleg nem másokhoz képest. Nagyon sokat számít a heg kinézetében a szüléstörténet, a lelki vonal, a ciklus, a hormonális dinamika, a stressz, étkezés is."

Meddig kell kezelni a heget? 

Napi 5-10 perc hegmasszázs is elég az igazán jó eredmények eléréséhez, de ahogy távolodik az édesanya a császármetszés idejétől, panaszmentesség esetén annál jobban ritkulhatnak a hegmasszázsok is. "Nem szükséges élethosszig napi, kétnapi kezelést adni, amikor már egy szép laza heget masszírozott ki valaki magának, ki lehet oda húzni a dolgot, hogy amikor jónak érezzük, akkor már csak félévente vagy akkor nyúlunk hozzá a heghez, ha panasz van. Hosszú távon azt, amit az ember manuálisan kilazít, azt mozgással lehet megtartani."

Hegkezelés mellett MINDIG legyen mozgás, átmozgatás: a Császárvonal tornaprogramjaiban mindig ezt a kombinációt fogod találni, a tornák mellett van hegmasszázsos videó is, a vezetett programok mindegyikében!


Ha panasz van, mindig gondolni kell a hegre!

Amikor valakinek van egy műtéti hege, bármilyen mozgásszervi, vázizomzati panasz estében érdemes gondolni rá. Az összenövések teljes panaszmentesség alatt is itt lehetnek, soha nem tudhatjuk, mikor és milyen tüneteket fog okozni, ha okoz. Nagyon széles a skála, az esetek nagy többségében kismedencei, menstruációs panaszokat, termékenységi problémákat, fájdalmas együttlétet, emésztési fájdalmat, mozgásszervi diszkomfortot okoz a heg. Egyszer volt egy igazán különleges tapasztalatom: futás közben jelentkező lábfájdalommal fordult hozzám egy anyuka. Mindig 12 kilométernél kezdett fájni a lába, mindig ugyanott, ugyanakkor, már mindent kezeltünk, amikor eszembe jutott, hogy van egy 10 évnél régebbi császáros hege, mikor a helyi kezelésekre nem változott a panasza, a császárheg kezelése hozta meg a hosszan tartó fájdalommentességet. Hegmasszázst tehát soha nem késő elkezdeni, és minden panasz esetében érdemes a heget is megkezelni.

Az idegrendszerhez nyúlunk hozzá

Hegmasszázs alatt mindenkinek más segít gondolatai síkon. Minden ilyen testi kezelés olyan, mintha az idegrendszerhez nyúlnánk hozzá, előjöhetnek régi emlékek, oldódhatnak élmények, traumák. "Van, akinek az segít, ha vizionálja hegmasszázs közben, hogy áramalik, pulzál, folyik, fokozódik a keringés, míg másnak az, ha végiggondolja a szülésélményét. Oda-vissza hat a testi és lelki vonal. Nagyon sokfélék vagyunk, van, akinek 2-3 évre van szüksége a testi és lelki harmóniához, van, akinek hosszabb vagy rövidebb időre" - mondja Dóra.


Császárvonal-tipp

Néha segít, hogy objektívebben látszódjon a változás, ha havi rendszerességgel fotót készít valaki a hegéről. Igen, a hegmasszázs változást hoz, de ahhoz, hogy ezt látni tudjuk, néha szükség van viszonyítási alapokra. Könnyű a heget csúnyának titulálni - főleg másokhoz viszonyítva a sajátunk - és nem törődni vele, pedig a heg egy olyan esemény lenyomata, ami nem csak a mi, de a gyerekünk életében is meghatározó. Ha tisztelettel, szeretettel masszírozzuk, meghálálja. 


Érzéketlen vagy túlérzékeny heg

Túlérzékeny heggel mindig annyit érdemes csinálni, amennyit megfelelőnek érzünk – tanácsolja Dóri. "Idegrendszeri túlingerlést, semmilyen minimális fájdalmat sem szabad okozni. Ha nagyon érzékeny a heg környéke, kellemetlen hozzáérni, egészen messziről indulva adjunk finom ingereket. Nyugodtan lehet odáig kitolni a határt, ahol már nincs túlérzékenység: akár tarkótól vagy a derék-fenék környékéről indítva a masszázst, és néhány alkalom után, ha lazult annyit az idegrendszer, akkor lehet a has felé haladni. A gyakoribb panasz az, hogy a heg környéke érzéketlen, ilyenkor is nyugodtan lehet onnan kezdeni a masszázst, ahol még van érzékelés, és fokozatosan haladni a heg felé. A rendszeres masszázs hatására az érzéketlen terület nagysága csökkenni fog" - magyarázza Dóri, és hozzáteszi, ez az egyik leggyakoribb kérdés zárt, szakértői csoportunkban is. Cikk a témában korábbról pedig itt.


Kötényhas, szétnyílt hasizom

Kötényhas esetében a varrat inkább szűkíti, összehúzza a bőrt, felette a hasfal viszont 9 hónap alatt nyúlt, feszült, bőrtöbblet keletkezik. 9 hónap - 1 év minimálisan kell ahhoz, hogy a has visszahúzódjon szülés után. Az, hogy a has milyen állapotba kerül szülés után, elsősorban genetikai kérdés, vagyis milyen szövettel rendelkezik az illető, de függ attól is, hogyan és mit tudott mozogni valaki szülés előtt és alatt. Meghatározó ezen felül, mennyi pluszt szedett fel a terhesség alatt, mekkora volt a magzat, szülés után milyen gyorsan és mikor mentek le a plusz kilók, és persze a heg is.

A kötényhas kifejezettebb lehet császármetszés után, de nem csak a szike segít: a célzott, császár utáni torna, has- és hegkezelés és testkezelések csodás eredményeket hozhatnak!

Jó hír az, hogy a hasunk életünk végig formálódik, változik, semmi sincs elveszve! (például a Császárvonalas sikertörténeteket itt gyűjtjük, de Fb-oldalunkon is rendszeresen osztunk meg ilyeneket!) Arra a kérdésre, hogy milyen szerepe van mindebben a hegmasszázsnak, Dóri azt mondja: „A heg az idegrendszer szempontjából 'leoltja a villanyt' a környékén, ingerelve újra tudjuk aktiválni a környező részeket. Sokféle ingert érdemes adni a területnek: hideg-meleg zuhany, nyomás, húzás, vibrálás során. Ha jobb érzékelésűvé válik a terület, azáltal jobb lesz az ideg-izom kapcsolat is, jobban lehet akár a hasizmokat irányítani, aktívabb hasat építeni.” (a Császárvonal Haladó has- és hegkezelés programját épp erre találtuk ki és tettük elérhetővé bárkinek, sokféle ingert tanítva a programot elkezdőknek - a Szerk.)

Várandósság alatt NEM kezelünk heget!

Várandósság alatt nem szabad hegmasszázst végezni, mert a kismedencei környékén fontos a nyugalom, elég az a változás, ami a növekvő méh miatt ilyenkor bekövetkezik. Az összenövések akár oldódhatnak is a terhesség során, nem ritka, hogy húzó, majd fel- és elengedő érzést, akár pattanó hangot hallanak a kismamák. Ami ilyenkor "hegkezelés", az a kismamatorna, a kismedence rugalmasítása, jó keringésben tartása, a sok séta. 

PRO Tipp várandósoknak
Kismamáknak szóló programjainkat, relaxációinkat, illetve VBAC-felkészítőnket itt találod Videótárunkban!

És mikor nem kezelünk még heget, sem otthon, sem szakemberrel?

Ezen felül nem ajánlott a hegmasszázs láz, tumor, kismedencei gyulladások, nedvedző seb, nagyfokú trauma, vérzékenység esetében. Bizonyos mély fogások kerülendők IUD (spirál) esetén. Elhúzódó sebgyógyulásnál kérd ki orvosod véleményét! 

Elkéstem a hegkezeléssel?

Nem, olyan nincs, hogy késő! Akár évekkel, évtizedekkel (!) a hasi műtétek után is nagyon ajánlott belekezdeni, otthon és szakemberrel! Ne hidd el, hogy a heggel összefüggő bármilyen panasszal együtt kell élni/ bele kell törődni/ elkéstél a megoldások keresésével! 


VBAC-em volt, onnantól nem kell heget kezelnem?

De, ugyanúgy kell. A VBAC után is marad a heg a testen. Az első 6 héten mehet az alap hegmasszázs, a mélyebb, szervi szintű fogások 6 hét után. Ha van gátheg, azzal is érdemes foglalkozni ugyanúgy!

Sok kérdésem van még, hova forduljak?


Írj nekünk a hello@csaszarvonal.hu címre, segítünk elindulni, szakembert és mozgást, kezelést javasolni, bármilyen régi is a heged! És gyere Magyarország legnagyobb szakértői csoportjába, amit császárral szült anyáknak álmodtunk meg, a Facebookon! Ha a Császárvonal Videótáras programjaival kapcsolatban van kérdésed, keress minket munkaidőben ügyfélszolgálati telefonszámunkon!