6+1 hegkezelő eszköz, ami kincset ér császármetszés után

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

A (császáros) heg kezelése élethosszig tartó feladat, mely nem merül ki a külsőleges seb- és hegkezelő szerek alkalmazásában (gélek, szilikontapaszok, krémek stb.), ugyanis a heg keringésének fokozására, a műtét következtében kialakuló összenövések, feszülések oldására, lazítására élethosszig törekedni érdemes. Erre vannak speciális eszközök ugyanúgy, mint hétköznapiak, amelyek kéznél vannak mindenkinek.

A hegek kezelésének fontosságáról itthon alig 10-15 éve kezdtek hangosabban kommunikálni a manuális technikákban jártas és képzett szakemberek, ezért sokaknak meglepő, amikor hegmasszázsról, manuális hegkezelésről, hegkezelő eszközökről hallanak például a császármetszés hege kapcsán. Szerencsére ilyenkor nem középkori kínzószerszámokra kell gondolni, de nem is drága tárgyakra, itt is sok lehetőségünk adódik, ha szétnézünk magunk körül, s keressük a potenciált a tárgyakban, miképp állhatnak mellénk. 6+1 segédeszköz jön – mindről elmeséljük, mikor és miképp vethetők be. A hegkezelés egy császárral szült édesanya napi rutinjában 5-10-20 perc maximum, ehhez mutatunk pár példát.

Tudtad-e? A műtét utáni összenövésekről Miért van szükség a hegek - és nem csak a császáros hegek! - élethosszig tartó, intezívebb, kevésbé intenzív kezelésére? Az összenövésekről szóló cikkünket itt olvashatod a témában.

Miért kell kezelni a hegeket, hogy zajlik a hegkezelés szakemberrel? (VIDEÓ)

És akkor nézzünk szét, mi jöhet szóba otthon!

1. Ami kéznél van: a saját tenyerünk

Ez az első, vagyis inkább nulladik, minden heg esetében. Császármetszés esetén már a kórházban a kötésre tehetjük tenyerünket, ott pihentethetjük, ezzel ingert adva a megbolygatott hasi területnek. Ha a seben, hegen van a kezünk, csak lélegezzünk közben (a légzés fontosságáról műtét után itt olvashatsz), lazuljunk el. Ha érkezik hozzánk kórházi gyógytornász (az anyák 87%-ához sajnos nem, korábbi statisztikáinkról itt), kérdezzünk rá nála a hegkezelés későbbi menetére, az otthoni tornákra is (a császármetszés utáni tornák, mozgás, hegkezelés fontosságáról korábbi cikkünk itt olvasható).

Császárvonal-tipp: Már a kórházban elkezdhetsz mozogni a megbolygatott, szétvágott, széthúzott hasi rétegek megfelelő, minél szövődménymentesebb gyógyulásáért. A Császárvonal Alap videótárában mindent megtalálsz ehhez, ide kattintva!

2. Jöhetnek a fürge ujjak!

Ahogy a műtét után telik az idő, és stabilabb a heg, leesnek a sebek, nagyjából 3-4 héttel a nagy hasi beavatkozás után, elkezdhetünk az ujjainkkal is masszírozni a heg körül. Az alap, ám a még ebben az időszakban is csak felszínes hegmasszázshoz a segédlet a Császárvonal alap videótárában megtalálható, az egyéb, posztoperatív időszakban hasznos videógyűjtemény (császármetszés utáni regeneráló torna, légzőtorna, sebkímélő mozdulatok) mellett.

3. Ecsetre fel!

Egy puha, használaton kívüli ecset a heg érzékelésének javításában lehet jó célszerszám (a császáros hegek is nem ritkán érzéketlenek maradnak, ezzel azonban nem kell együtt élni, mert javítható, bővebben itt írtunk erről), de érzékenyítésre is, ha például a saját érintésünk is még nehéz, nem szívesen nyúlunk bármilyen okból a heghez (akár szüléssel kapcsolatos trauma, rossz érzés, akár bármilyen más okból kifolyólag – érdemes tehát végiggondolni, miért).

4. Gyűrd össze a lepedőt!

Egyéni érzékenységtől, kísérletezési vágytól függően bármilyen textilből válhat hegkezelő eszköz (a tetrapelenkától a durvább törülközőig), amit csak végighúzva, vagy a hegfelszínt megtörölve fürdés után szintén ingert kaphat a heg, s a keringése helyileg fokozódni tud.

5. Szivacs/fürdőkefe

Fürdés alatt az előző pont továbbfejlesztésére alkalmas az alcímben foglalt két eszköz, ha az érintett területet külön átdörzsöljük. A pirosodás jó “marker”, hogy feléledt a felület. Létezik a száraz kefe is, hozunk ennek hasi alkalmazásáról is videót. A Császárvonal VIP-csoportjában pedig ingyenes segédletként ajándékba jár a száraz kefe helyes alkalmazásához egy segédlet is.

Száraz kefével is tehetünk hegünk, hasunk keringéséért császármetszés után

6. Krémek, olajak

Ha nem erővel segítenénk kismedencénk, pocakunk, a műtéti terület keringését, hanem gyengédségre, melegítésre vágynánk, egy olajos has- és hegmasszázs is célt ér, vagy melegítő hatású krémek alkalmazása például fürdés, szauna után. A Császárvonal haladó has- és hegkezelés programjának sem véletlenül része az olajos has- és hegmasszázs, mely a visszajelzések szerint az édesanyák kedvence (a programhoz van ajánlott illós csomagunk, erről a program leírásában olvashatsz, s kedvezménykupont is találsz a vásárláshoz). Fontos megjegyezni azonban, hogy van kifejezetten száraz hegmasszázs (alapcsomagunkban is), amihez nem használunk semmilyen kencét, akkor sem, ha jól esne.

+1 Teniszlabda/speciális SMR-eszköz

A kezelni kívánt hegen a labdát csak átgurigázzuk, stabilabb, régebbi hegnél akár rá is fekhetünk, úgy oldva a feszültségét, hogy csak lélegzünk rajta. Ilyen speciális SMR-labdákat javaslunk mi is haladó has- és hegkezelés programunkban (hogy milyeneket, arról egy letölthető segédletet itt találsz, 10%-os kedvezményt biztosító kuponkóddal is a beszerzéshez, a kód a radroller.hu oldalon: "CSASZARVONAL"), ami szintén a Császárvonal Videótárában található, s gyakran választják az édesanyák a kötényhas szebbé  tételéhez, a megnyúlt bőr feszesítéséhez, a megmaradt pocak méretének csökkentéséhez, a hasplasztika előtti minél jobb formába lendüléshez ezeket az eszközöket, ezt a programot.

Útravaló

Császármetszés után, ha szeretnénk a lehető legszövődménymentesebben gyógyulni, s minél szebb és problémamentesebb külső és belső heget, akkor a legfontosabb feladatunk a megfelelő keringés biztosítása a műtéti területen, ez pedig a következők segítségével valósulhat meg:

  • mozgással (posztoperatív torna már a kórházban, majd a gyermekágy alatt, a hathetes kontroll után pedig fokozatos, a visszaerősödést segítő, császár utáni tornák, sok séta),
  • légzéssel (légzőtornák már a posztoperatív őrőzben, majd a gyermekágy alatt és később is) és
  • manuális, fizikai hegkezeléssel (hegmasszázs, eszközös hegkezelés).


Heggel elkezdeni foglalkozni sosem késő, régebbi hegeknél is segítünk hegkezelésben jártas szakembert találni, ha írsz a hello_kukac_csaszarvonal.hu címre!

Gyere, mesélj, kérdezz, segítünk! Hegtudatosságra fel! Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett zárt csoportjában sokat beszélünk erről, érdemes csatlakozni!


(Kiemelt kép: Rákosi Dóra edzőknek tartott, császármetszéssel kapcsolatos workshopján Trosztel Adri/ Babakukk készítette)

A posztban olvasható összes információ csupán tájékoztató jellegű, nem minősül szakmai felvilágosításnak, tanácsadásnak, nem helyettesíti az alapos és részletes személyes konzultációt.