Érzéketlen vagy túlérzékeny has és heg császár után: örökre így marad?

Császár után

Szakértő: Kelemen-Csabai Renáta, gyógytornász, manuálterapeuta

Vajon bele kell abba törődni, hogy császármetszés után érzékelten vagy akár túl érzékeny a has, a heg környéke? Tényleg így lesz ez innentől? Cseppet sem, sőt segíteni is tudjuk, hogy ez a kellemetlenség múljon, hogy testünk eredményesen regenerálódjon. Gyakori kérdések sorozatunk témába vágó kérdés-válasza, szakértői közreműködéssel.

Gyakori kérdés: Normális, hogy a hegem és a hasam érzéketlen császár után?


Császármetszés után több okból kifolyólag sem tudatosul a legtöbb édesanyában, hogy igaziból egy nagy hasi műtéten van túl. Az eufória, a boldogság és a szülés kimenetele miatt nem az jár az érintett, újdonsült anyukák fejében, hogy "műtétem volt". Pedig a műtét utóhatásai az érzéstelenítő hatásának elmúlásával igen hamar jelentkezni fognak , amelyek viszont meglepetésként érhetnek bennünket, ha korábban senki nem beszélt minderről a felkészülés során nekünk.

A császármetszés óriási hasi műtét


Fontos tudni, hogy a császármetszés során több réteg (nagyjából 10!) átvágásán keresztül jutnak el az orvosoknak a babáig. Az első ilyen réteg a bőrünk, amit első védelmi vonalnak is nevezünk, tele rengeteg idegvégződéssel, receptorokkal. Ezt vágják át először: ilyenkor sérül a bőr vérkeringése, idegvégződései, és mindemellé jó tudni, hogy az éles vágás, amit ejtenek, nehezebben is gyógyul. Minderre reagálni fog a testünk, mert nagyon okos, öngyógyító képessége van. A sérülést "felismeri" és rögtön elkezdi annak a felszámolását. Ezek kellemetlen, de fiziológiás, élettani reakcióval járnak, ilyen

  • a fájdalom
  • a duzzanat
  • a melegség.
Majd később, ha már lekerült a kötés a sebről, érzéketlenséget /túlérzékenységet is tapasztalhatunk a vágás területén. Ki fölötte, ki alatta, de van, aki mindenhol, ezek a "panaszok" pedig az átvágott, a bőrt behálózó idegvégződések miatt jelentkeznek,

Az idegszövet a legérzékenyebb szövetünk, de regenerálódása lassú: fél- egy év kell a seb teljes regenerálódásához. És türelem. Sok türelem.

Mit tehetek én a hegem regenerálódásáért?


Ennek a gyógyulásnak a sebességét mi magunk is fel tudjuk gyorsítani, eredményesen segíteni, például a hegmasszázs otthoni végzése minden császárral szült édesanyának ajánlott. Ezt az öngondoskodó és rendkívül hasznos kezelést sosem késő elkezdeni, mert
  • segíti az idegvégződések vérkeringését, tápanyaghoz jutását
  • a kötőszövet megfelelő felépülését is támogatja, amibe belenő az idegsejt.

Tudsz tenni magadért! Hegmasszázs, császár utáni torna

A Császárvonal Videótára ebben is segít - az első 12. hétben alap hegkezelő programjával, melyet célszerű a műtét utáni hetekben a sebek leesése után elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni: a hegmasszázs, a 3D légzés, a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító torna is megtalálható ebben a programban.

Régebbi hegek-pocakok esetén, a 12. hét és a heg stabilizálódása után (akár évekkel) a Haladó has- és hegkezelés programot ajánljuk figyelmedbe!

Csatlakozhatsz évente többször komplex, császármetszés utáni regeneráló programsorozatunkhoz, a "Magamra találó"-hoz! Ezekben is rengeteg hegkezelést, testkezelést oktató videót találsz!

Nem tart örökké és sosincs késő tenni ellene!


Nem kell megijednünk császármetszés után, hogy ez örökké fájni fog, vagy innentől érzéketlen lesz. Bízzunk a testünk regeneráló képességében, és támogassuk masszázzsal, mozgással!



Ennek ellenére természetesen előfordulnak kivételek, komplikációk. Ha ez az érzéketlenség
  • nagyon nagy kiterjedésű,
  • nem csak a heg környékén érezhető,
  • fájdalmas (akár egy lágyabb érintéstől is),

akkor érdemes hegkezelésben jártas szakembernek megmutatni (ebben tudunk segíteni a hello@csaszarvonal.hu címen. A szakember pedig személyes találkozáskor tudja a legjobb tanácsot adni, mert látja, tapintja a heget és irányított kérdéseket tesz fel a problémával kapcsolatban.

Mi történik a szakembernél, ha hegeddel hozzá fordulsz?

Élj hegtudatosan, törődj a hegeddel!


Köszönjük Kelemen-Csabai Renáta manuálterapeuta, gyógytornász segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.