Császármetszés: rutinműtét - de csak az orvos szempontjából

Császár előtt

Szerző: Óvári Enikő

Sokszor mondják, hogy a császár ma már rutinműtét. Ugyanakkor nem szabadna elfelejteni, hogy egy komoly sebészeti beavatkozásról van szó, amelynek lehetnek rövid/hosszú távú, gyakori és kevésbé gyakori szövődményei mind az anya, mind a baba oldaláról. Erről beszélgettünk Dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvossal.

Leggyakoribb következmény: az újabb császár

Logikai sorrendben nézve a leggyakoribb következmény, hogyha már volt valakinek előzetes császármetszése, akkor újból császármetszésre kerül sor, még akkor is, ha nem lenne indokolt. Szövődmények tekintetében a leggyakoribbak a vérzéses és sebgyógyulási nehézségek, fertőződések. Ezzel sokan úgy vannak, hogy minden műtéthez hozzátartoznak és könnyen uralhatók, mondván, hogy hüvelyi szülésnél is előfordul például gátsérülés. Pedig azt lehet tudni, hogy egy jó hüvelyi szülésnél ez nem jelenik meg, mint velejáró.

A császárnál az említett szövődmények sokkal gyakrabban – mintegy az esetek 10 százalékában - fordulnak elő, kisebb-nagyobb mértékben – mondja Dr. Gutmann Orsolya.

Minél többedik császár, annál több a szövődmény

Mivel a műtét alapvetően jó technikával történik, a ritkábbak közé tartozik a hasüregben vagy a környező szervekben kialakuló sérülések – mutatott rá a szakorvos. Az első császárnál általában nem szokott gond lenni. Egy többedik császárnál (hogy hány császár fér bele, arról itt olvashatsz) viszont mindig "izgalmasabbak" az összenövések, amelyek miatt minden egyes műtéttel nő a sérülések kockázata. Ez érintheti a húgyhólyagot, ritkább esetben a beleket. Ezek sebészetileg orvosolhatóak, de ezért szokták mondani, hogy minél többedik császárról van szó egy anyánál, annál inkább legyen tapasztaltabb a műtétet végző orvos. (A császár utáni, hasűri összenövésekről, azok tüneteiről korábbi cikkünk itt található.)

Ma már rugalmasabbak a hegek, mint régen

A gyógyulásban nagyok az egyéni különbségek, így az összenövések tekintetében is attól függően, hogy milyen fajta és mennyiségű varróanyagot használnak. Régen minden réteget külön varrtak, abból merev, vastag hegek keletkeztek, amelyek bár jól néztek ki, de sokkal rugalmatlanabbak voltak, több volt a szövődmények lehetősége. „Mikor elkezdtem császár utáni szüléseket kísérni, az volt a tapasztalatom, hogy ahol még ezzel a technikával műtöttek, ott gyakoribbak voltak a heggel kapcsolatos szövődmények. Ezt a problémát világszerte felismerték, s ma már kevésbé élesen vágják a szöveteket és az összevarrásnál is csak bizonyos rétegeket varrnak” – mondta a doktornő.

Ez is érdekelni fog!

Dr. Gutmann Orsolyával hosszú interjút olvashatsz Hegmesék című könyvünkben, melyben beszél az egyre növekvő császárarányok hátteréről, a VBAC-től való félelem magyarázatait is hozza, de saját, személyes szülésélményeibe is beavatja az olvasót. A doktornő a szakmai lektora A VBAC-titok című könyvnek is, mely a császár(ok) utáni hüvelyi szülésre való felkészülésben segít. Erről itt tudsz tájékozódni.

Nagyon ritka: hegszétválás, hegterhesség, vetélés

Nagyon ritka következmény lehet a szeptikus vetélés: ennek oka, hogy egy nem megfelelő gyógyulás után kisebb sebek alakulnak ki a méh hegén. Szintén ritka a hegterhesség, ami egy speciális, méhen kívüli terhesség-fajta, amikor a hegben tapad meg a terhesség, s életveszélyes. Ha a lepény a hegszövethez kapcsolódik, az szintén veszélyes – hívta fel a figyelmet Gutmann Orsolya. Hozzátette: ide tartozik a hegszétválás is, amit bár nagyon gyakori jelenségként emlegetnek, nagyon ritka.  Összességében azzal, hogy a hasfal integritása megbomlik, hegessé válik a fasciaréteg, ez az egész rendszerben kisebb torzulásokat eredményezhet, amik bár csak kellemetlenek, de befolyásolják a hasfal regenerálódását (a császármetszés utáni hasi regenerációról itt írtunk korábban - a Szerk.).

A testi oldalon túl: pszichés következmények

A császárral kapcsolatban nagyon sok minden függ az anya hozzáállásától: ha számára teljesen rendben van lelkileg a műtét, meg is kapja a babát, akkor nem szokott pszichés probléma kialakulni. Ezzel ellentétben, ha az anyában felül kerekedik a „belőlem csak kivették”, a „nem is tudok szülni”, a „nem vagyok jó anya” érzések, akkor csökken az önbecsülése is – mutatott rá a szülész-nőgyógyász. 

Hozzátette: testileg is jobban regenerálódik az az anya, aki örül a császárnak és eleve felkészül rá. Ha a lélek nincs rendben, akkor a testi szövődmények is gyakoribbak. 

A babát érintő szövődmények

Programozott császármetszés esetén nem emelkedik meg a stresszhormon szintje, kimaradnak a forgások és nem találkozik a baba a normál hüvelyi flórával sem. Emiatt nehezebb lehet a külvilághoz történő adaptáció, a születési Apgar-érték és szoptatási nehézségek alakulhatnak ki (a baba műtét közben sérülhet is, erről régebbi írásunkat megtalálod oldalunkon). Mint arra Gutmann Orsolya felhívta a figyelmet, a műtét alatti gyógyszerhatás akár napokkal később is megjelenhet szopási nehézségek formájában. Emellett pszichésen általában a nem megindult szülésből született babák, kisgyermekek később nehezen küzdenek meg az új helyzetekkel. Ha legalább megindult a szülés, akkor ezek a problémák kevésbé vannak jelen (erről korábbi cikkünket itt olvashatod).


Maradt még kérdésed? Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak megálmodott, szakértőkkel működtetett FB-os közösségébe!