A programozott császár vagy a sürgősségi/vajúdás után elvégzett műtét jobb?

Császármegelőzés

Szerző: Óvári Enikő

A szülés beindulása, a vajúdás – eltekintve néhány esettől – még akkor is előnyösebb a babára nézve, hogyha tudjuk, császármetszéssel fog világra jönni.

Az érzéstelenítés módjairól, a sürgősségi császármetszések közötti különbségekről Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk.

CSV: Milyen esetekben mondhatjuk, hogy jobb a programozott császár, mint a sürgősségi?

Ez attól függ, hogy mi a császármetszés indikációja. Ha egy zavartalan terhességről van szó, akkor előzetes császármetszés esetén sem lehet azt mondani, hogy jobb a programozott császár, mert az egész történet szerencsére ritkán hordoz magában olyan veszélyeket, hogy ne lehetne megvárni a szülés beindulását. Ha van egy társindikáció: pl. a magzat fekvési rendellenessége, méhszájon – esetleg a császármetszés hegében – tapadó a méhlepény, vagy ha van az anyának más olyan alapbetegsége, ami miatt nagy vérveszteség várható, ott már nem jár feltétlenül jobban a beindult szüléssel még akkor sem, ha a babának ez a jobb. Ha a beindult szülés során gyors cselekvést megkívánó helyzet teremtődik, hátrányt jelenthet, ha az éjszakai ügyeletben várni kell a műtő felszabadulására, vagy a műtét során fellépő esetleges szövődmény esetén a legmagasabb szintű operatőrök becsatlakozására. Így azt mondhatjuk, az előre láthatóan összetett, nagyobb eséllyel szövődményes esetekben jobb a programozott császár.

CSV: Ha egyszerűen előzetes császár miatt merül fel a tervezett császármetszés, akkor nagyon kicsi eséllyel lesz gond, ha beindul, tehát sokkal több a másik oldalon várható nyereség.

Fontos a magzati oldal figyelembevétele is. Ha például extrém kevés a magzatvíz és hetekkel lemaradt a fejlődésben a baba a méhen belül, akkor őt még a kezdeti vajúdás is megterhelheti. Ilyen esetben szintén nem szerencsés, ha beindul és adott esetben meg kell várni a műtő felszabadulását, mert ez ilyenkor már nem feltétlenül biztonságosabb a baba számára. Másrészt ilyen típusú esetekben individuálisan meghúzunk egy művi határvonalat, ahol úgy ítéljük meg, hogy a baba szempontjából már nem előnyös a terhesség továbbviselése. Előzetes császármetszés esetén ilyenkor gyakrabban császármetszéssel segítjük világra az újszülöttet.

CSV: A programozott császármetszést nagyon sok minden megelőzi: aneszteziológussal való találkozás, beöntés, savlekötő adása, emellett nem szabad előtte hosszú órákon át enni, inni. Ennek milyen okai vannak? Hiszen mindez sürgősségi császármetszés esetén nem történik meg.

Az aneszteziológussal való előzetes találkozás elsősorban akkor indokolt, ha fennáll valami olyan anyai alapbetegség vagy terhességi kórállapot, ami speciális műtéti előkészületeket kíván meg. Egy teljesen egészséges, fiatal várandósnak nem feltétlen kell tervezetten megjelenni az aneszteziológiai szakambulancián. Egy gyors műtét előtti konzultáció – állapotfelmérés pedig sürgősségi császármetszés esetén is mindig megtörténik. Sürgősségi és sürgősségi császármetszés között is van különbség. Nem mindegy, hogy lepényleválás miatt a kórházba érkezéstől számított perceken belül a műtőasztalon van a kismama, vagy egy ismétlődő, magzati veszélyállapotot jelző CTG eltérés kapcsán 20-30 percen belül kell, hogy megtörténjen a magzat kiemelése. Teljesen más helyzet, ha valakinek kétcsászáros előzménnyel indul be a szülése és nem is szeretne hüvelyi úton szülni az anyuka. Ilyenkor – amennyiben minden más rendben van – nem gond, ha néhány órás vajúdás után történik meg a császármetszés.

CSV: Mitől függ, hogy valakinek altatásban lesz a császármetszése vagy pedig spinális érzéstelenítéssel?

Alapvetően a gerincközei érzéstelenítést részesítjük előnyben, amelynek számos előnye van az altatáshoz képest (az altatásról részletesen itt írtunk korábban - a szerk.). Altatás kizárólag akkor történik, ha valamilyen anyai betegség miatt nem javasolt a gerincközeli érzéstelenítés, vagy ha olyan sürgős elvégezni a beavatkozást, hogy még az érzéstelenítés elvégzésére sincsen idő.

Előkészítésként vénás infúziót és gyógyszereket adunk, egyrészt folyadékpótlás, másrészt gyomorsav-csökkentés miatt, illetve a fertőzés megelőzése céljából antibiotikumra is szükség van. Célszerű, ha a műtét előtt legalább 6 órán belül nem fogyaszt sem ételt, sem italt a kismama.

Alapvetően a gerincközei érzéstelenítést részesítjük előnyben, amelynek számos előnye van az altatáshoz képest. (Fotó: wavebreakmedia_micro/freepik.com)

CSV: Ha a team szempontjából nézzük, akkor programozott császármetszésnél van egy kipihent csapat, még sürgősségi esetében nem. Ez okozhat gondot?

Orvosi szempontból a császármetszés a gyakoriság tengelyén egy rutinműtétnek számít, így nem okozhat gondot, hogy mikor történik. Itt inkább akkor lehet probléma, ha valamilyen nagyobb szövődmény lép fel a műtét közben és annak az elhárítására nem biztos, hogy éjjel kettőkor a szükséges team felállítása olyan hamar meg tud történni, mint nappal. Nyilván ekkor is megérkezik a segítség, de nem mindegy, hogy az otthoni ágyából rángatjuk ki a segítőt vagy nappali időszakban az intézményben tartózkodik.

CSV: Baba szempontjából miért előnyösebb egy vajúdásból lett császármetszés?

A vajúdásban és szülésben közreműködő hormonok azon túl, hogy a testi folyamatban jelentős szerepet játszanak, alapvető fontosságúak a lelki folyamatokban, a korai kötődésben is. A rövid távú hatásokat tekintve a szülés utáni adaptáció nem csak a lezajlott hüvelyi szülés, de a vajúdás hatására is könnyebb lesz.

Szívből ajánljuk várandósoknak, már szült nőknek és szülés körüli szakembereknek is Richter Anna Díjas Hegmesék virtuális kiállításunkat és könyvünket

CSV: Akkor Ön mennyire lenne partner abban, hogyha bár tudja, hogy másodszorra is valakinek császármetszésre lesz (pl. császáros előzménnyel ikervárandósság), de az anyuka szeretné, ha beinduljon a vajúdás?

Vannak olyan határok, amiket fel kell, hogy állítsunk. Nem azért, mert császáros előzmény áll fenn, hanem, mert úgy gondoljuk, hogy addig biztonságos a várandósság viselése. Az ikerterhességnél (főleg az ikerterhesség speciális formáinál) a terhesség biztonságos befejezésének időszakát korábban jelölik meg a protokollok. Ha addig a pillanatig beindul, annak örülök, hiszen ez az édesanya és a magzat számára is pozitív. Az, hogy a határponton mi történik, hogy indítással indítjuk a szülést vagy nem, az attól függ, hogyan van felkészülve az anya szervezete. Tehát, ha beindul a szülés, én abszolút támogatom és nem az órát nézem. Az ikerterhes példára visszatérve nem is azzal van a probléma, hogy két babát kell megszülni egy császáros előzménnyel, hanem, mivel szűkebb a várandósság biztonságosnak tartott időtartama, így ezt gyakran indítással lehetne kivitelezni. Az oxitocinos szülésindítással azonban vigyázni kell, mert nagyobb a hegszétválás kockázata, mint egy spontán indult szülésnél.

Ajánlott források:

Óvári Enikő

Újságíró, közgazdász, VBAC anya, szülésfelkészítő dúla, A VBAC-titok című könyv szerzője vagyok. Célom, hogy segítsek mindazoknak, akik császármetszés után hüvelyi szülésre készülnek. Információkkal, felkészítéssel, majd szüléskíséréssel. Meghallgatok, bátorítok, elfogadok. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Hiszem, hogy a császár utáni szülés lehetősége mindenkinek jár. Mottóm: I can, I will, end of story.