Császármetszés altatásban: csak végszükség esetére

Császár előtt

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Dr. Máté-Horváth Nóra, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos

"Választhatom, hogy altatásban végezzék el császáromat? Rossz élményeim vannak a korábbi beavatkozásokról, nem szeretném újra átélni ébren!" - írják nekünk rendszeresen az anyák. "Többször szúrtak az első császáromkor, nem volna jó, ha ez megismétlődne" - ez is egy gyakori mondat, ahogy a "pánikolok, szorongok, nem akarok ébren lenni, miközben tudom, mi zajlik a paravánon túl." Ilyen és ezekhez hasonló kérdések naponta érkeznek hozzánk a Császárvonal zárt Facebookos csoportjában aneszteziológus szakértőnkhöz. Most összefoglaltuk közérthetően, röviden, amit a felmerülő kérdések kapcsán tudatosítani érdemes. Dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvost kérdeztük.

Altatás: a babára is kedvezőtlenül hathat

"Az első és legfontosabb érv, ami miatt az altatást nem szoktuk alapból javasolni az az, hogy egy ilyen folyamat és műtét során rengeteg gyógyszerhatás éri a magzatot is, aki még odabent van, amikor ezeket a szereket az anya megkapja. Attól is függ, hogy mennyi, hogy mikor altatják el a szakemberek az édesanyát. Minél több idő telik el ugyanis a narkózis bevezetése és a gyermek kiemelése között, annál több hatóanyag kerül a babába. Nem ritka ezért, hogy aluszékony, begyógyszerezett babát emelünk ki a műtét során" - kezdi az aneszteziológus szakorvos kérdésünkre.

Az anya testét még jobban megviselheti

Mint mondja, a másik ellenérv az altatással szemben az egy ún. narkózistechnikai kérdés. "Az altatás bevezetésekor az anyák nem kapnak opiát fájdalomcsillapítót, hogy ne érje ez a légzőrendszerre erősen ható szer a magzatot, csak altatót, mert az teljesen leszedálja, leszedálná a magzatot. Emiatt az altatás során erős fájdalomreakciókat látunk az anyákon császármetszés közben. Az érintett nyilván nem emlékszik rá, milyen erős fájdalmai vannak műtét közben, mert átalussza, de a szervezetben ilyenkor ez egy nagyon erős stresszreakció, ami végbemegy. Ennek érzékelhető jelei is vannak számunkra: izzad a homlokuk, nagyon magas a vérnyomásuk" - mondja az orvos.

Több szövődménnyel lehet számolni

A harmadik ellenérv, ami az ellen szól, hogy altatást kérjünk különösebb egészségügyi ok nélkül, az a gyomor körül keresendő. Mint azt dr. Máté-Horváth Nórától megtudtuk, a várandósok a 12. terhességi héttől telt gyomrúnak számítanak mindenképpen: várandósan lassan ürül a gyomortartalom, s még akkor sem ürül ki teljesen, ha órákat éheznek a műtét előtt. Ebből következik, hogy nem tudják őket éhgyomros protokollal altatni. "Nagyon sokszor látjuk azt, hogy altatás után rengeteg gyomortartalom visszajön a garatba, aminek egy része lejut a légutakba. Ezért sokkal magasabb az aspiráció előfordulásának esélye. Az aspiráció során a tüdőbe kerülő savas gyomortartalom tüdőkárosodást okozhat, ez később tüdőgyulladáshoz vezethet" - magyarázza.

Tipp: A magyar fejlesztésű, ingyenes Császárvonal mobilapplikációban hosszú fejezet foglalkozik az érzéstelenítés, az altatás témakörével, ahogy a műtét körüli legfontosabb tudnivalókkal is. Töltsd le, informálódj ide kattintva, s csatlakozz a hazai legnagyobb anyaközösséghez a Fb-on, ahol csupa császárral szült sorstárs és szakember vár.

A várandós anya nehezebben intubálható

Fontos tény, hogy egy várandós anyának nehezebben tudnak légutat is biztosítani. "Ahogy a kezük, lábuk is, a légutaik, a gégéjük is ödémás lehet. Gyakran látjuk a laringoszkóppal, gégetükörrel való feltárás során, hogy a gége sokkal ödémásabb. Ha ilyen körülmények között elsőre nem sikerül például bedugni a tubust, az pusztán a bolygatástól is még ödémásabb gégét eredményez" -részletezi a szakorvos.

Az anyai megélések

A testi oldalon, tudnivalókon túl a lelki is fontos: altatásban ugyanis az anya nem vesz részt a folyamatokban, nem lesz részese babája, babái világra jövetelének, nem éli át a folyamatokat, nem tudja, mi történik, történt vele, emiatt nehezebben is érkezhetnek meg az anyai érzések számára, ha átmenet nélkül kapja majd ébredés után kézbe babáját. Lemarad a pici kiemelésének pillanatáról, az első felsírásról, s nem kapja meg mellre, de puszira sem a műtőben. Ezeket szokták elmondani negatívumként azok az édesanyák is, sokszor traumaként őrizve a műtőben történteket, akik nem számítottak altatásra, végül azonban mégis arra került sor.

Kérésre altatás?

"A szorongó, pánikoló édesanyákkal általában eljutunk oda az aneszteziológiai konzultáción, hogy meg tudjuk őket nyugtatni, s a pár perces beszélgetés, a fenti információk átadása, átbeszélése után nem kérik mégsem az altatást. Ennek eldöntése egyébként is orvosi kompetencia, vagyis mérlegelni, hogy kinél lehet rá szükség. Ilyen eset lehet például egy súlyos gerincdeformitás, a többszörös gerincműtétek az előzményben, a nyitott gerinc, egy korábbi gerinctrauma, ami az érzéstelenítés kivitelezését teszi lehetetlenné. Előszokott fordulni az is, hogy valamiért nem állt be egy anyánál az előző császárnál a spinális érzéstelenítés,  s erre hivatkozva jelzik a várandósok, az altatás mellett voksolnának. Ezeknek az eseteknek egy része egyébként kivitelezési nehézségből fakad, a másik mögöttes ok a geometria (pl. úgy fektették, hogy nem sikerült), vagy valamilyen egyéni adottság ok miatt alakult így. Én ezeknél is azt szoktam mondani, hogyha nem ellenzi az anya, azért próbáljuk meg a spinált, s ha ezúttal sem áll be, még mindig ott van az altatás. Olyan is van, hogy valaki azt mondja, őt annyiszor szúrták legutóbb, nem szeretné ezt újra. Ilyenkor is el szoktam mondani, próbáljuk meg mi is, ez egy másik csapat, másik élethelyzet, sőt egy másik várandósság, ha nem jön össze, akkor elaltatjuk szintén. A tapasztalatom szerint nagyon jól, többségében pozitívan alakulnak ezek a szülések" - összegzi Dr. Máté-Horváth Nóra, aki a spinális érzéstelenítés melletti érveléskor is mindig elmondja: ha róla lenne szó, vagy hozzátartozójának kellene ajánlást megfogalmaznia, akkor is a spinális érzéstelenítés felé terelne mindenkit az altatással szemben. "Fel szoktam ajánlani, hogy még aznap is, amikor az anya bejön, még akkor is szívesen beszélgetek vele a félelmeiről, ahogy a kollégák is. És végül: nyilván senkin nem teszünk erőszakot, ezek csak ajánlások, de dönteni csak úgy lehet felelősen, ha minden oldalt, szempontot ismerünk."

(Nyitókép: wavebreakmedia_micro/www.freepik.com)