Ez történik a császáros műtőben: így zajlik a császármetszés

Ajánlók

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Valler Krisztián, aneszteziológus

Császármetszésre sor kerülhet tervezetten vagy sürgősségileg. A műtő amilyen hideg, olyan ijesztő lehet. Felkészülni akkor lehet jobban, ha előre tudja a kismama, hogy valamilyen ok miatt programozott császármetszéssel fogja világra hozni gyermekét. Cikkünkben segítünk erre felkészülni azzal, hogy végigvesszük, mi fog történni a műtét során - Dr. Valler Krisztián aneszteziológus segítségével.

Előkészületek

Császármetszésre a legtöbb kórházban a szülőszobai osztályon belül kialakított műtőben kerül sor (egy egyszerű animációt erről itt láthatsz). A  műtét alatt olyan steril körülményeket biztosítanak, mellyel mindennemű fertőzés kockázatát a lehető legkisebbre csökkentik. Bár az intézmények gyakorlata a műtétet megelőzően eltérő lehet, vérnyomásmérés és CTG vizsgálat bizonyára lesz, de van, ahol beöntés és borotválás is.  Programozott császármetszés esetén szintén gyakorlat, hogy a műtétet megelőző 6-12 órában már nem lehet ételt, italt fogyasztani. A vénabiztosítás érdekében a kézfejbe branült szúrnak, s ezen keresztül infúziót, gyógyszereket, antibiotikumot adnak, szájon át savlekötő gyógyszert itatnak, a vizelet gyűjtésére katétert helyeznek be és egy speciális műtői ruhát vetetnek fel a kismamákkal. Az ékszereket le kell venni, valamint a kontaktlencsét is,

„bár sem a kontaktlencse, sem a szemüveg alapvetően nem zavaró, ha az a kismamák komfortját az adott helyzetben jobban szolgálja” – mondja a szakember.

Érzéstelenítés

Az érzéstelenítés célja, hogy császármetszés során a kismama ne érezzen fájdalmat. Ezt leggyakrabban spinális, vagyis gerincközeli érzéstelenítéssel érik el. Ehhez először a kismamát felültetik a műtőasztalra, ahol kissé előre hajolva, a fejet lehajtva, domború cicahátat produkálva, a vállakat leengedve segítheti az aneszteziológust a megfelelő pozíció felvételében és az érzéstelenítő injekció beadásának megkönnyítésében (erről itt olvashatsz). A fertőtlenítést lehet érezni, mert hideg, de maga a tű szúrása vagy egyáltalán nem, vagy minimális fájdalommal jár. Közben fontos a mozdulatlanság, nehogy meg kelljen ismételni a szúrást, amire egyébként ritkán kerül sor – mondja Valler doktor. Ezután a kismamát lefektetve tesztelik, hogy az érintett terület – a has felső szintjétől a lábujjakig - valóban érzéketlenné vált.

A cikk folytatását keresd az Intima.hu-n "Mi történik a császáros műtőben?" címmel.


Ha kérdésed van, gyere zárt csoportunkba is, s töltsd le a Császárvonal ingyenes mobilalkalmazását, melyet császárral szülő édesanyáknak fejlesztettünk, s benne az egész műtétről, az előkészítésről, a beavatkozás menetéről, az utána következő napokról, sőt a gyermekágyról, a regenerációról is kimerítően olvashatsz. Ajánljuk figyelmedbe a Császárvonal Videótárát is a mielőbbi regenerációhoz!