Fáj az érzéstelenítés helye szülés után? Így tudsz tenni ellene! (VIDEÓ)

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

Nagyon gyakori panasz a gerincérzéstelenítést is kapó édesanyáknál, hogy sok-sok héttel, sőt akár hónappal a szülés, műtét után is érezni vélik/érzik a műtéti érzéstelenítés helyét, hát- és derékfájásra panaszkodnak. A fájdalom - ez a típusú is - összetett jelenség. Erről mesélünk, illetve egy pofonegyszerű gerincmobilizáló gyakorlatot is mutatunk, ami minél többször "elővéve" hatásos lehet.

Kicsit messzebbről kezdjük, mert egy olyan panasz, mint a szülés utáni hát- és derékfájás, azért nem két perc alatt tör az életünkbe. Ha szülés után fáj a hátunk, derekunk, amögött valószínűleg egészen prózai okok egész sora, kombinációja állhat:

  • a szoptatáskor, a baba ringatásakor, emelgetésekor jó eséllyel sokat vagyunk/tartózkodunk ugyanabban a testhelyzetben,
  • a sok "anyukás" görnyedés rátesz egy lapáttal a helyzetre
  • óriási hormonális változásokon megyünk keresztül
  • császármetszés után a heg miatt keletkező feszülés, feszültség az "elülső láncban" (testünk első fele) szintén ilyen pózba húzhat minket, a heg miatt megváltozhatnak az egyensúlyok
  • egy sor pszichés hatás kapcsán is felerősödhet a derék- és hátfájás: a stressz, kialvatlanság és kimerültség szintén kedvez ezen panasznak, akár a bizonytalanság, az új élethelyzettel járó érzések. A hangulatunk, érzéseink testtartásunkon is tükröződhetnek. Ronthat a helyzeten, ha szülésünket negatívan éltük meg, szülésélményünk esetleg nyomaszt, feldolgozandó.
  • a szülést, császármetszést követő derék- és hátfájás nagyobb eséllyel keseríti meg a mindennapokat, ha az érintettek már a szülés előtti időszakban, illetve a várandósság alatt is szenvedtek hasonló bántalmaktól
  • a túlsúly pedig szintén olyan tényező, ami ronthat a problémán
  • a mozgásszegény életmód a szülés előtt, a várandósság alatt és a szülés után szintén a hátfájás malmára hajtja a vizet
  • és sokan érezni vélik a gerincérzéstelenítés helyét is pontosan, fájlalják a területet.

A fájdalom összetett jelenség, ezt írtuk fentebb, de kapjon helyet a tudományos kutatás is a témában: az epidurális érzéstelenítés elvileg nem okoz hátfájást később, maximum a műtét utáni rövid időszakbanKötőszöveti megközelítésben, a fascia, a kötőszövet változásai felől szemlélve azonban nagyon is lehetséges és igazolt lehet a panasz (hasonlóan figyelembe vesz egy ilyen beavatkozást a craniosacralis terápia/ terapeuta is).

Mi segíthet a szülés utáni időszakban, ha fáj a hátam, derekam?

  • Szülés, illetve császármetszés utáni torna

Testünk mozgásra termett, ezért érdemes várandósan is, szülés után is mozgásban maradni (erről korábban itt írtunk), a fokozatosan felépített mozgás a fájdalmakra is jó hatással lesz hosszú távon. Az állapotunknak megfelelő szintű, fokozatos, átmozgató, testtudatosságot támogató, a testünkkel, izmainkkal való újrakapcsolódást segítő torna ilyenkor is kincset ér, a légzőgyakorlatokkal kombinálva, egészen a szülés utáni 12. hétig, ameddig az alapozás zajlik a nagy hasi műtét után, s után érdemes becsatlakozni valamilyen csoportos regeneráló tornába.

Mozogj online a Császárvonallal szülés után, kötetlenül!

Az alapozó mozgás minden eleme megtalálható a Császárvonal alap Videótárában! Ha valamelyik gyakorlat kellemetlen, hallgassunk a testünkre, mindig jelez! 
Később, 3 hónappal a műtét után is találsz fokozatos mozgásprogramokat Videótárunkban, nézz szét!

  • Gyaloglás

Szülés után a legjobb mozgás emellett, ami mindent átmozgat, az maga a gyaloglás: testünk mindig jelez, mennyit bír, babával is kivitelezhető, ingyen van, és hamar segíteni tud rendezni a testsúlyt is.

  • Változatos tartás, s figyeljünk, miképp emelünk

A Császárvonal applikációban arról is található iránymutatás, hogy eleinte, illetve panasz esetén mire figyeljünk emeléskor.

  • Légzés, meditáció, relaxációs technikák

A cél­zott lég­zés és lég­ző­tor­na ja­vít­ja a vér­ke­rin­gé­st, nyirokkeringést.

  • Lazítás, önmasszázs, masszázs

A gerincünknek nagyon sokat segíthet a fentieken túl, ha beszerzünk egy SMR-eszközt is, melynek használatát, lényegében az önmasszázst szakember tudja betanítani. Ugyanígy segíthet a masszázs, egy lazító fürdő is. Terapeutához is fordulhatunk: a manuális vagy eszközös kötőszöveti kezelések segíthetnek.

  • A medence átmozgatása

A járás közbeni medencemozgások, a karlendítés segíthet átmozgatni ezt a testtájat, minél többször iktassuk be! Fejleszti a testérzékelést, ha csukott szemmel végezzük a medencemozgásokat, körzéseket.


Tornázz velünk! Remek átmozgató, erősítő, alakformáló tornákat találsz a rendszeresen közösen induló "Magamra találó" programjainkban, de a 6 hetes Gerinctorna is ideális választás lehet panaszodra!


Fáj az érzéstelenítés helye?

Előfordulhat, hogy a gerincbe adott érzéstelenítés után derékfájdalom marad vissza, de ez a műtét után jellemzően hamar múlik. Ha a panasz hosszan fennáll, mobilizálásra, átmozgatásra, a fenti életmódi tanácsok hatására sem javul, érdemes orvoshoz, idegsebészhez fordulni vele. Ha nincs semmilyen komolyabb eltérés, a gyógytorna, fizioterápia, manuálterápia lesz a célravezető megoldás.

Így segíthetünk magunkon: két videó

Egy-egy alig 30 másodperces, a deréktáji, kötőszövetes részünket átmozgató mozgássort mi is mutatunk az alábbi videókban. Ezek segíthetnek mobilizálni az elmacskásodott gerincet, ha olykor-olykor felbukkan az a bizonyos fájdalom.

Egy kis biológiai háttér a videók megértéséhez

Ezen a részen van egy háromrétegű, széles, rombusz alakú kötőszövetes lemez, a thoracolumbalis fascia (TLF), a széles, ágyéki pólya, amit több izom feszít ki. Ennek feszessége, pici mikrosérülései és a hosszabb ideig fennálló derékfájdalom közt összefüggés véleményezhető. Ahogy császáros hegünknél, itt is fontos, hogy ez a három réteg jól eltudjon csúszni egymáson, legyen rugalmas és mobilis. Ezt tudjuk támogatni ezzel a mozgással.

Négykézláb:


Ülő helyzetben:


További hasznos videókért iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ha kérdésed van, várunk a Császárvonal zárt csoportjában a Facebookon!

Mikor csinálhatjuk a fentieket?

  • Négykézláb: ha fel tudjuk venni ezt a testhelyzetet, műtét után 2-3 héttel. Fokozatosan, először lassan, figyelve magunkra, utána dinamikusabban. Ha lehetőségünk van rá, előtte használjunk SMR-eszközt a derekunkra, például a falhoz dőlve. Tipp: Nem tudod, hogyan használd az SMR-eszközöket, ismerkedj oktatóanyagunkkal ide kattintva! 
  • Ülve: a műtét után pár nappal, finoman, lassan, figyelve a testünk visszajelzéseire, vagy akkor, ha nem tudunk lemenni négykézláb pozícióba. Dinamikusabban pár héttel műtét után lehet, ha már bátrabban mozgunk.
  • Ne végezd: ha ismert ágyéki porckorongsérved van, vagy egyéb, ágyéki csigolyát érintő panaszod. 

Figyelem! A gyakorlatok saját felelősségre végezhetők, nem helyettesítik az orvossal, gyógytornásszal való konzultációt.