Császárom volt, nem érzem azt, hogy szültem

Császár után

Szerző: Kiss Virág Szakértő: Roszik Linda klinikai szakpszichológus

Te is úgy érezted, hogy a szülésed nem úgy sikerült, ahogy eltervezted, és kudarcként tekintesz a császármetszésedre? Roszik Linda klinikai szakpszichológussal a császáros szülés nyomán fakadt hiányérzetről beszélgettünk.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy édesanya a gyermeke születése miatti öröm helyett inkább csendesen gyászolja magában azt az élményt, azokat a körülményeket, amelyek szülését kísérték? Miért fogalmazódik meg sokakban az az érzés, hogy a testük cserben hagyta őket?  

Császárom volt – kudarcot vallottam

Bálint Sándor szülész-nőgyógyász és pszichoterapeuta A természetes szülés hipotézise című tanulmányában arról ír, hogy a szülés ösztönös tevékenység, egy olyan bennünk rejlő kincsesláda (kód), ami ősi tudást rejt. Egy normál terhesség alatt ez a kód spontán mobilizálódik, és ideális körülmények között (pl. a partner és a környezet támogatásának és a korábbi pozitív szülésélményeknek köszönhetően) a baba természetes úton megszülethet. A kód spontán működése azonban az idők során egyre nehezítettebbé vált – elsősorban a nőket ért negatív szuggesztiók, passzív helyzetbe való kényszerítésük, a bennük munkálkodó félelmek, valamint a rossz szülésélmények hatására –, a szülés pedig klinikai eseménnyé vált.


Elképzelhető, hogy a császár miatti csalódottságunk abból fakad, hogy nem tudtuk a szülés természetes folyamatát átélni annak minden energiájával és páratlan élményével együtt? 

Császárom volt – fontos dolgokról maradtam le?

Roszik Linda klinikai szakpszichológus szerint kétségbevonhatatlan tény, hogy biológiailag úgy vagyunk kitalálva, hogy hüvelyi úton szülessünk meg.  A szülés testi folyamatába, a megélt élményeink és érzéseink, a kötődés vagy épp a regeneráció alakulásába pedig nagyon bonyolult hormonális hatások szólnak bele. Ezen a téren valóban nagy különbség van a császármetszés és a hüvelyi szülés között – mutat rá a szakértő.

Ha nem tudunk végigmenni ezen a folyamaton, nem tudunk belemenni ezekbe az élményekbe, akkor elsősorban a támogató környezet feladata, hogy biztosítsa azt, hogy az édesanya minél közelebb kerülhessen a megerősítő szülésélményhez.

Szép szülésélmény a műtőben

Egy olyan császármetszés, ahol végig bevonják az anyát, ahol azt éli meg, hogy hozzá beszélnek, és nem fölötte történnek az események, egy nagyon szép szülésélménnyel ajándékozhatja meg a kismamát. Még annak ellenére is, hogy nem hüvelyi úton szült, és a hormonok sem úgy működnek, ahogy egy természetes szülés során. Olyan szépen lehet bátorítani egy hasi úton történő szülés során is a kismamát. Olyan szépen lehet kommunikálni felé, hogy mi történik vele beavatkozás során, hogy úgy érezheti, főszereplőjévé vált a szülésének – hangsúlyozza a klinikai szakpszichológus.

Császárom volt – így éreztem magam

Amikor arról beszélgettünk Lindával, hogy milyen érzések dolgozhatnak egy császáros édesanyában, akkor elmondta, hogy mivel nagyon sokféle császármetszés van, így rengeteg megélés kavaroghat a nőkben. Nagyon fontos az is, hogy nem kell, hogy valaki rosszul érezze magát a császármetszése miatt, sokan teljesen jól vannak azzal, hogy kisbabájuk hasi úton született meg. 

Az érzések sokféleségét azonban árnyalja, hogy milyen döntések sorozata vezetett el odáig, hogy az édesanya szülése a műtőben fejeződött be. Ha a beleegyezése, tudta nélkül, egy túlmedikalizált folyamat következményeként, vagy épp a beavatkozások által kiváltott komplikációk miatt történik meg a császármetszés, az sokszor traumatikusabb élményt jelent, mintha sürgősségből, életmentő okokból következett be a műtét.

Ajánló
Lindával készült korábbi cikkünk "Az a lényeg, hogy a baba egészséges… vagy mégsem?" címmel itt olvasható

Császárom volt – mintha nem is szültem volna

Összességében úgy tapasztalom, hogy azt a hiányt, amit a császáros szüléssel kapcsolatban fogalmaznak meg a kismamák, nem önmagában a műtéti beavatkozás generálja, hanem az, hogy a kismama egyáltalán nem vehetett részt a saját szülésében – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Ezek a kismamák gyakran arról számolnak be, hogy érzéstelenítve, magukra hagyva feküdtek a műtőben, szülésük alatt nem kommunikáltak velük, és a beavatkozás egész egyszerűen csak megtörtént rajtuk. 

Ilyenkor valóban sok nő »műtét-élményről« és nem szülésélményről számol be utólag – hangsúlyozza Roszik Linda, aki azt is hozzáteszi, hogy megfelelő támogatás és kommunikáció nélkül egy hüvelyi szülés is okozhat egy ijesztő, kontrollvesztett állapotot, ami nem marad meg szép szülésélményként a kismamában.

Milyen elakadásokat okozhat egy traumatikus szülésélmény?

Sokféle elakadás jelentkezhet a későbbiekben: sérülhet a testünkkel, nőiségünkkel és a párunkkal való viszonyunk, zavart szenvedhet a kisbabával való kapcsolódásunk, vagy akár megrendülhet az egészségügyi rendszerbe vetett hitünk is – sorolta a szakértő, aki egyúttal emlékeztetett arra is, hogy érdemes ezekkel az elakadásokkal foglalkozni, hiszen oldhatóak. Szakember segítségével meg lehet érteni, hogy pontosan mi történt velünk; mi az, ami az ellátórendszerből, a  helyzetből fakadt, és mi volt elkerülhetetlen a szülésünk során. 

Ezért fontos, hogy segítséget kérj!

Egy feldolgozatlan, traumatikus szülésélmény miatt az anya alkalmatlannak érezheti magát, és saját magát fogja hibáztatni a történtekért. Így pedig nehéz kompetensen, önbizalommal telve fordulni egy kisbaba felé, ami zavart okozhat az anya-gyermek kapcsolatban is.

Ha tehát ezekhez hasonló érzéseket veszünk észre magunkban, kérjünk segítséget! – javasolja a kismamáknak Roszik Linda. Erről korábbi cikkünket itt találod.