Császármetszés és kötődés: tényleg hátrányból indulnak az érintettek?

Császár után

Szerző: Kiss Virág

A császáros szülés vagy a kimaradt aranyóra vajon befolyásolja a gyermekünkhöz való kötődésünket? Horváth Réka perinatális szaktanácsadó segítségével oszlatjuk el a tévhiteket.

Juli szülése viharos gyorsasággal zajlott le. Este még minden rendben volt, hajnalban pedig már mentő száguldott vele a kórházba, ahol sürgősségi császármetszésen esett át. Mindez ráadásul a koronavírus kellős közepén történt, ezért míg babája inkubátorba, addig ő egy speciális, covidos őrzőbe került, ahová gyermeke édesapja sem léphetett be. Miután meglett a koronavírus teszt eredménye, Juli csak ekkor láthatta először babáját. Érthető, hogy ilyen előzmények után sokkal nehezebben érkeztek meg azok a bizonyos anyai érzések. Juli történetéről és a császármetszés utáni kötődésről Horváth Réka perinatális szaktanácsadóval beszélgettünk.

Babára hangolva, avagy mi az a kötődés?

A kötődés egy különleges kapcsolódás anya és gyermeke (valamint apa és gyermeke) között, amelyben a szülő a baba jelzéseire érzékenyen és válaszkészen reagál, számára táplálást, szeretetet, érintést és melegséget biztosít. Evolúciós örökségünknek hála, az édesanyákban jelen van az újszülöttre való ráhangolódás képessége, ezért tud kialakulni a megfelelő válaszkészség az újszülött igényeire. A testi-lelki ráhangolódás tehát az adekvát válaszok hatására jön létre, aminek alapja az, hogy anya és újszülöttje együtt legyen, lehetőleg minél több bőr-bőr kontaktusban, hiszen az ilyenkor természetes módon termelő oxitocin alakítja ki mindkettőjükben a biztonságos kötődés alapjait. Akkor ezek szerint a kötődés a születést követően fog kialakulni? Nem teljesen!

Születőben lévő kötődés

Vitathatatlan, hogy a kötődés alakulásában nagyon fontos szerepe van a szülés folyamatának, a közben beinduló hormonális változásoknak, és annak a bizonyos aranyórának, amikor háborítatlan bőr-bőr kontaktusba kerül az újszülött és édesanyja - hangsúlyozza Réka. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kötődés nem a szülés után kezdődik. Ez egy hosszú és komplex folyamat, amiben mindig van lehetőség a közeledésre és korrekcióra is. A kötődés már a várandóság során elkezd kialakulni, a hetek múlásával pedig egyre jelentősebbé válik. Hiszen a szülők már látják a picit az ultrahangon, hallják a szívhangját, érzik a mozgását, beszélnek hozzá, nevet adnak neki, megérintik, amire magzatuk reagál. Immár vizsgálatok is bebizonyították, hogy azok az anyák és apák, akik intenzíven kötődtek a magzathoz a várandósság alatt, azok a születést követően is több finom érintésben és ölelésben részesítették az újszülöttet. A kötődés minősége tehát semmiképp sem a szülés vagy a táplálás módjától függ, hanem az érzékeny, válaszkész gondozástól és a testi közelségtől - hangsúlyozza Réka. Ugyanakkor nem hallgathatjuk el, hogy a császármetszés valóban egy nehezített körülmény ebből a szempontból is.

A császármetszés mint nehezített pálya

Ahogy Juli példája is mutatja, a császármetszés - főleg, ha váratlanul éri az édesanyát, és nem tud rá felkészülni - új helyzetet teremt. Juli az egyik pillanatban még a boldog várandósság állapotában volt, a következőben pedig már gyermekétől és férjétől elszeparálva feküdt a császáros őrzőben, testén egy heggel. Ezt a helyzetet szinte sokkszerűen élte meg, és időbe került, amíg testben és lélekben is megérkezik ebbe az új létbe. Szerencsére ezek az élmények, szépen gyógyíthatóak és felülírhatóak, és ebben nagy szerepe van a tudatos felkészülésnek (mankóul a Császárvonal applikációt ajánljuk), a segítő, támogató környezetnek, valamint a nyugodt, védett gyermekágyas időszaknak.

Gyógyír testre és lélekre

Fontos tudatosítani magadban, hogyha császármetszéssel fejeződne be várandósságod, akkor - kissé késleltetve ugyan - de meg fog történni a találkozás a babáddal. Ilyenkor is szépen át- és megélhető a bőr-bőr kontaktus, az egymásra hangolódás, az első mellre tétel, mint a hüvelyi szülést követően. A császármetszés után elképzelhető, hogy az aranyóra és a hormonális változások máshogy alakulnak, szerencsére azonban a szülést követő gyerekágy egy szenzitív időszak mindkettőtök számára az egymásra hangolódás szempontjából is. Az odafordulás, a környezet támogatása és szeretete nagy segítséget tud nyújtani abban, hogy ez a kötődés szépen kialakuljon, és szakszerű segítséget is kérhetsz az élmények feldolgozásához.

Miben segíthet a perinatális tanácsadó?

A Juliéhoz hasonló császáros élmények feldolgozásában mindenképpen nagy segítség lehet egy támogató és empatikus perinatális tanácsadó személye. A császármetszés során történt esetleges negatív élményeket ugyanis fel kell dolgozni, nem szabad, hogy az anya elnyomja ezeket magában. A környezet vigasztalónak szánt mondatai („Örülj, hogy minden rendben, és életben maradtatok!”) ilyenkor sajnos nem segítenek, mert – a gyógyulás és feloldás érdekében - muszáj kimondani, letenni ezeket a negatív érzéseket. Emellett azonban fontos, hogy pozitív emlékeket is keressük a szüléstörténetben! - teszi hozzá Réka. Ez lehet egy ctg-n hallott magzati szívhang, egy bátorító érintés a szülésznőtől, egy pozitív mondat az orvostól, vagy egy röpke pillanat, amikor meglátjuk babánkat. Ezek mind-mind kapaszkodóként szolgálhatnak az édesanya számára - hangsúlyozza a szakember.


Réka gondolataival a Richter Anna Díjas "Hegmesék" című könyvünkben is találkozhatsz, ide kattintva tudhatsz meg róla többet!


Ajánlott olvasnivalók a témában

  • Kiss Verus: Hegmesék - a császármetszésen innen és túl, 2020., Magánkiadás
  • Andrek Andrea-Hadházi Éva-Kecskés Zoltán: A prenatális kötődés és befolyásoló tényezői (In: A szülés és születés minősége a perinatális tudományok megközelítésében, Varga Katalin – Andrek Andrea – Molnár Judit Eszter, Medicina Könyvkiadó Zrt Bp., 2019.
  • Daniel N. Stern: Anya születik - Arról, hogyan változtatja meg az anyaság átélése örökre az embert?, Animula kiadó, 2006
  • Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában - A kontinuum-elv Kétezeregy Kiadó, 2015