20 mondat, amit ne mondj egy császárral szült édesanyának

Császár után

Intagramon tettük fel a kérdést követőinknek: mi volt az a mondat, az a kérdés, megjegyzés, amit egyszerűen nem értett hasi szülése után, ami a környezetéből érkezett, ami túlment a jó ízlés határán, ami aktuális állapotában elég mélyre ment. Szép számmal írtatok nekünk ilyeneket, ezekből válogatunk - köszönjük, hogy megosztottátok velünk!

1. Neked könnyű dolgod volt, csak kivették belőled a gyereket...

A műtéttel járó percek, a felépülés, a seb - szívesen lemondtam volna ezekről. (Ha nem tudod, mit is jelent császár után felépülni, íme korábbi cikkünk a témában.)

2. Nem vagy igazi anyuka, nem is élted át/meg a szülés valódi arcát.

A szülés minden módja szülés, velünk így alakult, ettől még ugyanúgy édesanyja lettem egy/két gyermeknek.

3. Császáros voltál, akkor nem is szültél!

Vitatnám, mégiscsak itt tartom a babát a karomban.

4. Ez a baba nem akart megszületni.

Lehet, hogy még nem akart, de a kórházi protokoll szerint indították, császár lett a vége. / Elindult, mégis császár lett a vége.

5. És császárosként tudtál szoptatni?

Szerencsére tisztában voltam ennek a tévhitnek az alapjaival, és megfelelő támogatás és információk birtokában minden jól ment. Ha nem menne, ment volna, akkor sem halt volna éhen a gyermekem. Cikkünket a császármetszés vs. szoptatás témában itt találod.

6. Mit rágódsz rajta? A lényeg, hogy kint van, mindenki egészséges.

Nem esik jól, hogy elbagatellizálod az érzéseimet, amelyek szubjektívek. Az én megélésem, az én élményem. És nem, én például most lélekben nem vagyok egészséges.

7. Legalább nem voltak fájdalmaid! 

A műtét előtti vajúdás az semminek számít? A nagy hasi műtét utáni felépülés heteiben tapasztalt fájdalmak is semmisségek... És a fájdalmak vajúdás közben nem hiábavalók, engem és a babámat is segítik/ segítették volna (a vajúdás hasznáról és a sürgősségi műtét előnyeiről a programcsászárral szemben szintén találsz cikket nálunk).

8. Örülj neki, így sokkal egyszerűbb szülni.

Egyszerűbb? Kinek? Az orvosnak lehet, de az anyára és a babára nézve is veszélyesebb. Nekünk így alakult, remélem, a lehető legzökkenőmentesebben épülök fel.

9. Hogyhogy nem tudtad természetesen megszülni?

Beszámolóval, magyarázkodással tartozom? Meséljem el a hazai ellátórendszer hibáit?

10. Azért szültél császárral, mert rástresszeltél/bevonzottad.

A császármetszés az a beavatkozás, ami ma, a magas császárarányok idején akkor is bekövetkezhet, ha nem foglalkozik vele előre az ember. Ha pedig igen, legalább tudja, mire számíthat. Egyébként pedig az áldozathibáztatásból köszönöm, nem kérek, ha lehet. A bevonzás kérdéséről itt olvashatsz bővebben nálunk.

11. Valld be: féltél a természetes szüléstől!

Ez sajnos egy áldozathibáztató mondat.

12. Végül császár lett? Jaj, sajnálom, nem baj!

Lett végül egy babám, ez nagy öröm.

13. Majd idővel nem fog fájni a heg, sem testileg, sem lelkileg! 

Sajnos az idő magában nem gyógyít, sem testi, sem lelki sebeket. Mindegyik segítséget igényel.


14. Nyugi, a gátseb sokkal jobban fáj!

Ha mindkettőt próbáltad, köszönöm, hogy elmondod tapasztalataidat, de a fájdalomérzet is szubjektív, mindenki egyedi, ebben is.

15. Akkor Te megúsztad! 

A hasamon ejtett óriási vágás, a tíz réteg felvágása, széthúzása (és innentől sosem lesz semmi a régi odabent) megúszásnak számít?

16. Akkor te már nem is fogsz normálisan szülni. 

Szerencsére a naprakész tudású nőgyógyászok tudják, hogy császár után a megkísérelt hüvelyi szülés (VBAC) kisebb kockázatú, mint egy ismételt műtét. Én ilyen szakembert keresek, ha lesz még babánk.


17. Legalább nem tágult ki a hüvelyed, a férjed örülhet.

A sürgősséggel és a műtéttel járó stressz is elég volt neki. Kevesen tudják, de sajnos a császármetszés is hat a gátizomra, a tévhitekkel ellentétben. (Olvasd el erről szóló cikkünket.)

18. A barátnőmnek is császára volt, borzalmas szövődményekkel, te nem félsz? 

Riogatás helyett hiteles információknak jobban örülnék. Szerinted honnan érdemes tájékozódnom? (Császárvonal Applikáció Androidra/iOS-re, illetve Császárvonal Facebook-csoport)

19. Így is jó anya leszel!

Olykor kételkedem, mint minden anyuka, de nem a császár miatt, szóval inkább megerősítő mondatokra lenne szükségem.

20. A férjed akarta így? 

Hogy inkább egy nagy, hasi műtéttel hozzam világra a babámat, ami rengeteg szövődménnyel járhat?

+ 1 Császárvonal-tipp: Ha nem tudsz olyat mondani, amiben nincs értékítélet, ha nem tudod reakcióidból kivonni a saját érzéseidet, esetleges traumáidat, akkor inkább csak csendben hallgasd meg az édesanyát. Sokszor ez is bőségesen elég, mert ítéletekből, megjegyzésekből mindenkinek bőven kijut anyaként a mindennapokban. Az értő, ítélkezésmentes odafordulás ritka kincs. Támogasd így! Csak hallgasd meg. Ha bővebben érdekel az értő meghallgatás okán a téma, pszichológus szakértőnk anyagát ajánljuk szeretettel.

És még egy ráadás tipp - nem vagy egyedül!

Minden császárral szült édesanya megérdemli az információt, hogy a Császárvonal Videótárában mindent megtalál akár kismamaként, hogy a lehető legjobb formába jöjjön a műtét időpontjáig, és a műtét után is mielőbb el tudja kezdeni a császármetszés utáni regeneráló tornákat, a hegkezelést, hegmasszázst


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült anyáknak létrehozott csoportjába, ahol szakértők válaszolnak felmerülő kérdéseidre!