Ha császárral szülök, nem fog menni a szoptatás? Tévhit!

Császár után

Szerző: Kiss Virág

Önmagában a császármetszés ténye nem csökkenti annak az esélyét, hogy jól menjen a szoptatás. A nehézségeket elsősorban a szakszerű segítség hiánya, és az elavult kórházi protokoll okozza.

Teljesen mindegy, hogy kisbabád természetes úton, tervezett vagy sürgősségi császármetszéssel érkezett a világra, önmagában a születés módja általában nem befolyásolja azt, hogy mennyire lesz sikeres a szoptatás. Meglepődtél? De hát a császáros anyukáknak később lesz teje, és sokan nem is tudnak szoptatni sem a császár miatt! – mondhatod most joggal, mert elképzelhető, hogy neked is ezeket a régi, berögzött mondatokat sulykolták a fejedbe. Vajon mitől tartja magát ennyire szilárdan ez a mítosz? – tettem fel a kérdést Sződy Judit, IBCLC szoptatási szaktanácsadónak

Múltbéli örökségeink

Ezt a tévhitet két – egymással összefüggő – dolog táplálja – avatott be Judit. Az egyik, hogy a szoptatást – függetlenül a szülés módjától – a mai napig sokan a szerencse dolgának tartják, nem tudják, hogy lehet érte tenni, és az első nehézségek alapján el is engedik. Császárnál pedig lehet nehézség bőven. A másik pedig abból a régi, elavult gyakorlatból fakadt, amikor a műtétet követően az anya akár egy-két napig nem szoptathatta, akár nem is láthatta a gyermekét. Ha később indul a szoptatás, és ráadásul a baba tápszert kap az első szopás előtt, később indul be a tej is, ez pedig erőteljes nyomot hagy szoptatáson. Így rögzülhetett az a tévhit, hogy a császáros szülés után nem fog menni a szoptatás.

Aki császárral szült, az valóban nem fog tudni szoptatni?

Sokan azt hiszik, hogy a császár utáni szoptatási nehézségek valamiféle fiziológiás folyamat következményei. Az a tény azonban, hogy önmagában az, hogy kimaradt a vajúdás, vagy hogy nem hüvelyi úton történt a szülés, valójában nem befolyásolják a szoptatás sikerességét – hangsúlyozza a szakember.

Ahhoz, hogy a tejbelövellés bekövetkezzék, a placenta (méhlepény) maradéktalan leválására van szükség – a tejbelövellés a császáros szülést követően ugyanúgy megtörténik 30-72 órán belül, akárcsak a hüvelyi szülés estében.

Ami valójában megnehezíti a szoptatást, az a műtéttel együtt járó fizikai nehézségek és a támogatás hiánya.

Fizikai korlátok a császármetszés után

A császármetszés egy nagy hasi műtét, ami után az anya mintegy fél napig nem mozoghat, utána pedig egy-két napig igen erőteljesen korlátozva lesz a mozgásában. Már egy olyan egyszerűnek tűnő mozgássor is, hogy felkeljen az ágyból, kivegye a babáját a kiskocsiból és mellre tegye, vagy akár egy kényelmetlennek tűnő szoptatási pozíciót megváltoztasson, megoldhatatlannak tűnő feladatok elé állítja a frissen műtött édesanyát. Még nehezebb a helyzet akkor, ha semmiféle segítsége nincs. Tovább nehezíti a császárral szült nők helyzetét, hogy nemcsak a mozgásuk korlátozott, hanem a műtétet követően a mellük is ödémás lehet. Emiatt sokkal sérülékenyebb lesz a mellbimbó, és a kisbaba is nehezebben tudja bekapni. Néha a babán is nyomot hagy a hirtelen megszületés, nehezebben alkalmazkodik, irritált vagy éppen aluszékony. Ám ez mind áthidalható lenne megfelelő segítségnyújtással. Ha az édesanya fájdalmat él meg, feszülést érez, lehet, hogy idő előtt befejezi a szoptatást. Ilyenkor hamarabb visszakerül a csecsemőosztályra is a baba, és nagy valószínűséggel előtérbe kerülnek olyan technikák (pl. cumisüveg használata, tápszerezés, a baba elkülönítése), amelyek mind-mind hátráltatni fogják a szoptatást.

A támogatás hiánya

Ezek a problémák elkerülhetőek lennének, ha a műtétet követően megfelelő támogatást kapna az anya. Ma már számtalan intézményben adott a lehetőség, hogy a babát a születését követően azonnal az édesanyja mellkasára tegyékakár a műtőben, így rögtön tud is szopizni. Ha erre nincs mód, akkor az a cél, hogy az újszülött minél hamarabb az édesanya mellkasára kerülhessen. Hogy ez miért olyan fontos? Mert a baba első két órája (az aranyóra) egy jellemzően nagyon aktív időszak, amikor az újszülött önállóan képes a mellhez kúszni és szopizni. Ezeket az órákat pedig könnyen el lehet szalasztani rossz kórházi gyakorlattal vagy nem optimális támogatással. Sajnos vannak még olyan hazai intézmények, ahol hiányzik ez a támogató környezet, és az elavult kórházi protokoll miatt akár 6-12 óra is eltelhet anélkül, hogy a baba mellre kerülhetne. A hosszúra nyúlt szeparáció pedig hátráltatja az anyatej belövellését.

Kik segíthetnek a császárral szült édesanyának?

A fizikai korlátok miatt az lenne a legideálisabb, ha a császáros anyuka mellé folyamatos támogatást, szakszerű segítséget tudnának biztosítani az intézmények – vallja Judit. A szoptatással kapcsolatos problémákat természetesen az intézményből hazakerülve is van még mód orvosolni. Ez azonban sokszor hosszú és türelmet igénylő személyre szabott feladat, amelyhez érdemes laktációs tanácsadók (IBCLC) segítségét igénybe venni.

Olvasnivaló

Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült és VBAC-re készülő anyukáinak létrehozott, szakértőkkel működtetett Fb-csoportjába!