Mikor húzódik vissza a hasam szülés, császár után?

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Kelemen-Csabai Renáta, gyógytornász, manuálterapeuta

Gyakran ismételt kérdések rovatunkban egy örök klasszikust hoztunk ismét: a szakember segít tisztázni és tisztán látni a szülés után megmaradt pocak témájában.

Van egy mondás, amit nem szabad szem elől téveszteni akkor sem, ha nagyon türelmetlenül várjuk szülés előtti alakunk újbóli felbukkanását:  "9 hónap alatt jöttek fel ránk a plusz kilók, 9 hónapig változott, alakult a testünk babánkkal, akkor 9 hónap kell hozzá , hogy megszabaduljunk a kilóktól, testünk valamennyire visszaalakuljon a korábbi állapotára" - magyarázza Kelemen-Csabai Renáta gyógytornász, manuálterapeuta, aki kérésünkre összeszedett néhány szempontot, amit talán kevésbé gondolunk át a régi farmerjeinkbe való beleférésért folytatott, olykor igencsak siettetett hadjáratunk során.

Nincs általános válasz

Sokszor már a kórházban azt várjuk, a baba kiemelésével tűnjön el a pocak, ám ez nem általános, akár több hónapos várandósnak is tűnhetünk még hetekig. A baba megszületésével a kórházi napok alatt 4-5 kiló jön le átlagban egy édesanyáról, ebben benne van a baba súlya, a méhlepény súlya, a magzatvíz, a vérveszteség, s apránként ürülhet a testünkben felhalmozódott víz is.

A következő hetekben folytatódik ez a tendencia, s ha szoptatunk, általában az is segít a kilóktól való szabadulásban, hiszen nem kevés kalóriát éget, s a méh összehúzódásában is segítségünkre van. Az puszta biológiai tény mindebben, hogy a méh szülés után nagyjából a 6. hét végére húzódik vissza a kismedencében, ekkorra általában látványos változás is észlelhető.

Egyénenként változó, milyen gyorsan húzódik vissza a has. Sok külső és belső tényezőtől függ. Nagyon fontos, hogy

  • milyen a szövettípusod,
  • mennyit mozogtál, milyen életmódot folytattál a terhesség alatt,
  • mennyi plusz kiló halmozódott fel abban a bizonyos 9 hónapban,
  • voltak-e a várandóság alatt komplikációk,
  • milyen a szöveted gyógyulási hajlama,
  • kaptál-e segítséget a kórházban ahhoz (például a gyógytornásztól), miképp tudsz tenni magadért a gyermekágy alatt, majd mindennapi mozgásokhoz való visszaerősödés folyamatában (erről cikkünket itt olvashatod), otthon
  • hogyan alakul a hormonháztartásod, például szoptatsz-e, 
  • a táplálkozás is fontos tényező
  • milyen a testtartásod, sokat görnyedsz-e (erre például hatással van a heged, a miatta a testedben keletkező feszültségek is, s így fontos, hogy hegedet például kezeled-e hegmasszázzsal)
  • milyen a testharmóniád
  • milyen a légzésed, légzésmintád szülés után (szoktál légzőtornákat végezni? erről itt írtunk)
  • milyen a lelki-idegrendszeri állapotod (stressz, kialvatlanság, szülés körüli történések megélése)
  • mennyire kezeled a "tested részeként" a hasad, 
  • milyen ingerek érik a hasad szülés után (regeneráló tornát végzel-e, ápolod-e fürdés során, után)
  • megnézd, nincs-e szétnyílva hasizmod.

"100 százalékos befolyással, hatással nem lehetünk a hasfal alakulására, de sokat tehetünk érte. A Császárvonal Videótárában található gyakorlatok, s mellé az alkalmazásban is olvasható életmódbeli tanácsok ebben segítenek az első 12 héten. Ha megfelelően mozogtál, helyesen, változatosan táplálkozol, figyelsz a folyadékpótlásra, kihasználsz minden lehetőséget a pihenésre még gyermekágy idején is, akkor elmondhatod, hogy nagyban hozzájárultál a megfelelő regenerációhoz. Nem most van a gyors divatdiéták és a drasztikus sportolás időszaka, császármetszés után pedig különösen nem, hiszen ez egy nagy hasi műtét, ami után előbb meg kell erősíteni a testet, heget" - mondja Renáta.

Regeneráld hasad online, speciális, császár utáni tornákkal!

Ismered a Császárvonal szülés utáni regeneráló programjait,  melyekkel visszaerősödsz, s elkezdheted a (kötény)hasad, heged kezelését? Ha legalább 3 hónapja, de akár évekkel ezelőtt is szültél, mindenképpen figyelmedbe ajánljuk Haladó (kötény)has- és hegkezelés programunkat! Ez olyan tudást és eszköztárat ad át pár hét alatt, ami élethosszig segít a lehető legpanaszmentesebben maradni császáros után!


Évente ötször indulnak olyan vezetett programjaink (ide katt), melyek szintén tartalmaznak has- és hegkezelést, testkezelő technikákat - a core-tornák, relaxációk stb. mellett. Ezeknek az indulási dátumait érdemes figyelned, és becsatalkozni arra a szintre, ahol Te jársz! Magamra találó programunk 3 részes, egymásra épülnek, több ezren csinálták végig velünk, várunk Téged is!


A heget is kezelni érdemes

"A császárral szült anyukáknál maga a heg is befolyásolja a hasfal alakulását: még kontrasztosabbá teheti, mivel a varrat inkább szűkíti, összehúzza a bőrt, felette a hasfal viszont 9 hónapon keresztül nyúlt, feszült. A kötényhas azoknál is kialakulhat, akiken nem maradt a terhesség után felesleg, bőrtöbblet keletkezik. Éppen ezért fontos, hogy amikor a has visszahúzódását, a kötényhas eltűnését várjuk, sose felejtsük ki a képletből a heget, a hegkezelést , a speciális hegmasszázst sem" - zárja beszélgetésünket a gyógytornász. Emellé a has kezelése is bejön a képletbe: ehhez a Császárvonal  haladó has- és hegkezelés programja is segítségünkre lehet a Videótárból, kombinálva valamilyen komplex, átmozgató tornaprogrammal.

Ha kérdésed van a témában, gyere a Császárvonal zárt csoportjába!