Császármetszés: mitől függ, hogy fizet-e a biztosító?

Császár előtt

Van, akinek azonnal fizettek, ráadásul nem is kis összeget. Mások hosszas e-mailezés után szembesültek azzal, hogy a szerződésük miatt nem jár nekik pénz. Mitől függ, fizet-e a biztosító a császármetszés után? Mekkora összegre lehet számítani, és miért érdemes alaposan átolvasni a biztosítási feltételeket? Utánajártunk.

„Az első császármetszés után a lakásbiztosítás mellé kértem magamra kiegészítő életbiztosítást. Nem császármetszés volt a cél (sürgősségi lett végül), de elég szép összeget fizettek” – írta egy császáros édesanya, amikor arról kérdeztük a Császárvonal zárt Facebook-csoportjának tagjait, volt-e császármetszésre is kiterjedő biztosításuk a szülés idején, és milyen tapasztalatokat szereztek a biztosítókkal. A csoport egy másik tagjának biztosítását a munkahelye kötötte, a császármetszés és a kórházban töltött napok után is kapott pénzt, míg másnak életbiztosítása volt, át is utalták neki a műtét után járó összeget, bár – ahogy fogalmazott – „nagyon sok múlik az ügyintézőn”. 

Élet-, lakás- vagy balesetbiztosítás?

Ha gyermekvállalásra készülsz vagy már szülés előtt állsz, érdemes egy-két órát rászánnod arra, hogy utánajárj, pontosan mit tartalmaznak meglévő biztosításaid. „Jellemzően kockázati baleset-, élet- és egészségbiztosítások tartalmaznak műtéti térítést. Lakásbiztosítások mellé köthető kiegészítő csomagokban is gyakran megtalálható elem” – mondja Veres Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője.

Utóbbi valószínűleg ritkán jut eszébe azoknak, akik valamilyen műtétre, például császármetszésre készülnek, pedig egyébként is érdemes átböngészni a lakás/ház biztosítását – vannak ugyanis olyanok, amelyek akkor is fizetnek, ha például ellopják az irataidat, ha sportolás közben eltöröd a karodat, vagy ha műtétet, például császármetszést végeznek rajtad. Nyilván ezeket az extrákat elsősorban a komolyabb, drágább lakásbiztosítási csomagokban érdemes keresgélni. 

Amit kötelező megnézni: kizárt kockázatok

Akár meglévő biztosításról van szó, akár most keresed a megfelelő konstrukciót, a legfontosabb feladatod alaposan átnézni a „kizárásokat”. Ez a lista – a biztosítás típusától függően – azokat az eseményeket, körülményeket, műtéteket tartalmazza, amelyekre a biztosító nem fizet. 

Néhány kattintás után ugyanis számos olyan biztosítást találtunk, amely a kizárt műtétek között említi a „szüléssel és terhességgel kapcsolatos műtéteket”, de például a szövődménymentes szüléssel kapcsolatos beavatkozásokat, például a gátmetszést és annak ellátását is.

Nem véletlen, hogy van olyan biztosító, amely már kifejezetten gyermekvállalásra készülő nőkre szabott kiegészítő biztosítást is kínál – de számos más változat is fizet a császármetszés után. 

Ha szerződéskötés előtt állsz, érdemes minden részletre rákérdezni – programcsászárnál, második/sokadik császármetszésnél is fizetnek-e, meddig lehet bejelenteni az igényt? Biztosítónként és biztosításonként változnak a szabályok, ez derül ki a császáros édesanyák visszajelzéseiből is. 

Várandósan biztosítást kötni? Nem éri meg

„Nem kaptunk semmit, mert fél év sem telt el a megkötés és a szülés között. És mivel „kiszámítható” volt, hogy így is végződhet, nem fizettek, meg volt határozva, mennyi időnek kell eltelni a megkötés és a műtét között” – írja zárt Facebook-csoportunk egy másik tagja. Valóban érdemes időben, még a várandóság előtt informálódni és szerződést kötni, ha azzal az egyik célod, hogy császármetszés vagy hosszabb kórházi tartózkodás esetére is bebiztosítsd magad – legalább anyagilag.

Várandósan már késő biztosítást kötni, ha szeretnénk térítést a beavatkozások és a kórházi tartózkodás kapcsán. (Fotó: gpointstudio/www.freepik.com)

A biztosítók ugyanis ún. várakozási időt határozhatnak meg, ebben az esetben kockázatviselésük kezdete nem a szerződés aláírásának napja – ez azt jelenti, hogy ha ma megkötöd a biztosítást, előfordulhat, hogy néhány hónapig a biztosító például csak balesetek után fizet, műtétek után nem, hiába szerepelnek azok is a kötvényben. Fontos, hogy a várakozási idő maximum hat hónap lehet.

Ebbe – papíron – akár az is beleférhet, hogy a pozitív terhességi teszt után kötsz biztosítást, ám a szerződés aláírása előtt érdemes alaposan átolvasni a feltételeket.

„Jellemző ugyanis, hogy ha a fogamzás a biztosítási szerződés hatálybalépése előtt történt, a biztosító kizárja a terhességből és az azzal kapcsolatos egészségkárosodásból fakadó kórházi ápolást a lefedett kockázatok köréből”

– mondja Veres Patrik. 

Vagyis ha például márciusban fogant meg a gyermeked, a biztosítást pedig áprilisban kötnéd meg, hiába telik el hat hónap a szerződéskötés és a császármetszés várható időpontja között, a biztosító visszautasíthatja a műtéti térítés kifizetését arra hivatkozva, hogy a kizárt kockázatok között szerepel a „kockázatviselés előtt bekövetkezett fogantatással kapcsolatos műtéti esemény, kórházi ápolás”. Az egyik biztosító egészen részletesen leírja, mit értenek azalatt, hogy a fogamzás a kockázatviselés kezdete előtt történt: ha szülés időpontja és a biztosítási szerződés hatályba lépése között kevesebb mint 270 nap van. 

Mennyi az annyi? 

A műtéti térítési összege két dologtól függ: attól, hogy

  • mekkora a biztosítási összeg, és
  • hogy mekkora műtétről van szó, milyen kategóriába tartozik az adott beavatkozás.

A császármetszést a kisebb műtétek közé sorolják. 

„Attól függően, hogy milyen műtétet végeznek el a biztosítotton, a biztosítási összeg nagyjából 0-25 százalékára rúghat a WHO-kódok alapján a 4-5. csoportban szereplő kisebb műtétek esetében. Konkrét példát említve van olyan biztosító, amelynél a császármetszésre a biztosítási kötvényben szereplő biztosítási összeg 15 százaléka fizethető ki, míg egy másik szolgáltatónál ez 25 százalék, egy harmadiknál pedig 50 százalék” – mondja Veres Patrik. 

Kórházi napidíj és papírügyek

Számos biztosítás kórházi napidíjat is fizet – ez pedig akkor is jól jön, ha a hasi vagy a hüvelyi szülés után csak három-négy napot kell az újszülöttosztályon töltened, akkor meg pláne, ha valami miatt hosszabb ideig kell kórházban maradnod. Itt is a részletszabályokon van a hangsúly. „Van olyan biztosító, amelynél legalább 24 órás benntartózkodás számít egy napnak, más szolgáltatónál a kórházban eltöltött éjszakák a számítanak. Érdemes a biztosítási feltételeket alaposan áttanulmányozni: milyen életkori kikötések vannak, mekkora a várakozási idő. Fontos, hogy milyen időtartamra, hány napra szolgáltat a biztosító, és milyen dokumentumokat szükséges leadni a térítés igénybevételéhez. A kórházi napi térítés jellemzően napi néhány ezer forinttól több tízezerig terjedhet szintén attól függően, hogy milyen csomagot választunk” – magyarázza a pénzügyi szakértő. 

A császármetszés után számítanod kell némi papírmunkára, hogy megkapd a műtéti és/vagy a kórházi napi térítést. A biztosítók oldalán részletes tájékoztatót találsz arról, pontosan milyen dokumentumokat kell előkészíteni, melyik bejelentőlapot kell kitölteni. Az biztos, hogy a kórházi zárójelentésre szükséged lesz, ahogy minden egyéb kórházi igazolást, illetve olyan orvosi dokumentumot is érdemes megőrizni, amely tartalmazza a műtét leírását, okát, előzményeit, időpontját. 

Készülj tudatosan szülésedre, a császármetszéssel is számolva, B tervként!

Applikáció - Ebben se­gít­sé­ged­re lesz a ma­gyar fej­lesz­té­sű, többszörös díjnyertes, in­gye­nes Csá­szár­vo­nal app­li­ká­ció is (And­ro­id/iOS). Az applikációról itt olvashatsz - legyen zsebedben a segítség! 

Gyógyrornavideók - Segíthet a Csá­szár­vo­nal vi­deó­tá­ra is (ide kattintva szétnézhetsz), mely már a szü­lés előtt segít fel­ké­szül­ni, s a műtét utáni na­po­kat, he­te­ket, hó­na­po­kat is meg­könnyí­ti. Császár utáni tor­nák, heg­ke­ze­lés, hogy minél szebben gyógyulj, vissza­erő­sö­dés biz­ton­sá­go­san, gyógy­tor­ná­szok se­gít­sé­gé­vel, on­line. 

Nyitókép: jcomp/www.freepik.com

(Szerző: Szabó Fruzsina)