Nélkülözhetetlen segítség császármetszés után: segíti a sebgyógyulást, a szervek visszarendeződését - mi az?

Császár után

Szakértő: Kelemen-Csabai Renáta, gyógytornász

Császármetszés után nem ritka, hogy az édesanyák arra panaszkodnak, légzésük mintha nem a régi lenne, és rekeszizmuk sincs a helyén. A hasukban is úgy érzik, a szerveik nem találják a helyüket, és sebük is nagyon kellemetlenül húzódik. Ez természetes folyamat. De mit lehet ilyenkor tenni? Gyakori kérdések sorozatunk témába vágó kérdés-válasza, szakértői közreműködéssel.

Gyakori kérdés: Mit tehetnék, hogy császármetszés után könnyebb legyen a légzés, a komfortérzetem jobb legyen?

A várandósság és a nagy pocak miatt sem ritka, hogy az édesanyák szülés úgy érzik,  légzésük  megváltozott, belső szerveik átrendeződtek, majd a műtét után általában az a jellemző, hogy felületesebb, kisebb levegőket vesznek, s a visszarendeződés napokig tarthat. Ebben óriási segítségünk lehet a módszeres légzés, az ún. légzőtornák alkalmazása császármetszés után.

Háttérinformációként azt is jó tudni, hogy a nők általában mellkasi légzők, a férfiak ezzel ellentétben túlnyomóan hasi légzők. Ezért is fontos, hogy ezt az anyukák megtanulják és érezzék a különbséget a két légzéstípus között.


Mit tud a légzés, ami miatt érdemes koncentrálni rá már a kórházban?

A légzésnek több jótékony hatása van. Hasi légzéskor szívó hatás alakul ki a hasüregben, ez segíti a vénák ürülését a lábak felől (trombózismegelőzés a nagy műtét után, aminek ilyenkor fokozott a kockázata!), úgy működik, mint egy porszívó. Ugyanilyen hatással van a nyirokkeringésre is. A célzott légzés és légzőtorna műtét után javítja továbbá a hasűri szervek vérkeringését, mozgással kombinálva (császármetszés után itt a finom posztoperatív, vagyis műtét utáni tornáról beszélünk csupán) pedig segíti a baba megszületése után a szervek visszarendeződését.

Légzés során a rekeszizom nagy utat jár be - fel és le irányban is -, ez nagyban segíti műtét után a bélmozást, az emésztés rendezését, a többi hasi szerv mozgását - ez pedig a jó hasi keringés helyreállítása miatt nagyon fontos. A légzés nem utolsósorban ingerként szolgál a császáros sebnek, hogy a gyógyulás alatt a húzásirány megfelelő legyen.

A császármetszés utáni regenerációhoz (hasizom, gátizmok, egész test visszaerősítése stb.) nyújt segítséget a  Császárvonal Videótár regeneráló programja - benne többféle, egyszerű légzőtornával -, melyet már a műtét után, akár már a kórházban elkezdhetünk a finom, műtét utáni mozgásokkal, majd a 12. hétig végezhetünk a hegkezeléssel együtt, ezzel megalapozva akár a sporthoz való visszatérést is. 

Beszív, kifúj...

Figyeld meg, hogy lélegzel, és mindig legyen eszedben, a légzőgyakorlatokkal tested-lelked ki tudod egyensúlyozni már a kórházban, de később, az alváshiányos, talán kicsit zaklatottabb gyermekágyi időszakban is.

A légzés mindennek az omegája, császármetszés után is! Ne feledkezz el róla soha, mindig kéznél van, bármikor segítségül hívhatod. Ahogy Palya Bea is énekli: "Van szám, nyelvem, orrom, tüdőm, lélegezni mindig van időm..."

Köszönjük Kelemen-Csabai Renáta manuálterapeuta, gyógytornász segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.