Sportolás várandósan, IVF, VBAC esetén: mit szabad, mit nem?

Császár előtt

Nem mindegy, milyen fizikai és lelki állapotban érkezünk a szülőszobába, márpedig a rendszeresen sportoló várandósok ritkábban küzdenek szorongásos zavarokkal, derékfájással, magas vérnyomással, terhességi diabétesszel – mondja Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász. De vajon az első trimeszterben is szabad mozogni? Tiltólistán van-e a futás vagy a kerékpározás, és mi a helyzet a „szülésindító” lépcsőzéssel?

Tévhitek és legendák nyomában

Szabad-e az első trimeszterben sportolni? Nem okozunk-e bajt azzal, ha párhetes terhesen futunk, kerékpározunk vagy jógázunk? Egymást érik az ehhez hasonló kérdések a különböző kismamafórumokon, Facebook-csoportokban, kérdés-válasz oldalakon. Indokolt az óvatosság a várandósság elején?

Az első trimeszterben a nőgyógyászok nyolcvan százaléka azt javasolja a kismamáknak, hogy álljanak le a sporttal, ne most kezdjenek el edzeni. Ez múlt századi maradvány, ami abból a teljesen érthető törekvésből ered, hogy minimalizáljuk a vetélés kockázatát.

Azonban a vetélés okai között nem szerepel a fizikai aktivitás, a mozgás az első trimeszterben sem hajlamosít a vetélésre, ahogy a fizikai aktivitás lenullázása sem segít egy beindult vetélés megállításában vagy megelőzésében.

Valamiért mégis megmaradt egy anekdotikus meggyőződés, hogy a vetélések egy része azért történik, mert a kismama elment túrázni, nehezet emelt, megerőltette magát, miközben ezt egyáltalán nem támasztja alá a tudomány. Ráadásul azzal, hogy a kismamáknak azt mondjuk, hogy inkább ne mozogjanak, legitimizálunk egy egészségtelen életmódot – ilyenkor egyébként is dolgozik a progeszteron, az ember egész nap szundikálna és enne. Sokan ebbe bele is ragadnak, pedig az sem kizárt, hogy a sport preventív hatása a várandósoknál főként akkor érvényesül, ha azt időben megkezdjük. Dr. Benkovics Júliát, a Magunkról Insta-oldal szerzőjét, szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Mit és hogyan sportoljunk pocakkal?

CSV: Milyen előnyei vannak annak, ha valaki végig sportol a kilenc hónap alatt? 

Dr. B.J.: Egyrészt segít elkerülni azt, hogy nagyon túllépjük a javasolt testsúlynövekedést, ami nemcsak azért jó, mert csökkenti a terhességi magas vérnyomás esélyét, hanem azért is, mert jobban érezzük magunkat és könnyebben tudunk szülni – akik fittebbek, többet mozognak, azoknál a szülés első szakasza lerövidülhet. A császárosoknál külön érdekes szempont, hogy a VBAC lehetőségét rontja a mama és a baba túlzott testsúlygyarapodása, vagyis egy VBAC-jelöltnek fontos lehet az, hogy ideális ütemben gyarapodjon a várandóssága alatt. A mozgás segít formában maradni lelkileg is, sokkal ritkább a szorongásos zavar azoknál a kismamáknál, akik rendszeresen mozognak, ami ilyen Covid-időkben nagyon fontos szempont. És akkor jöjjenek a „földhözragadt” nőgyógyász szempontok: a magas vérnyomás, a gesztációs diabétesz, a terhességi toxémia előfordulása szignifikánsan kisebb a sportoló kismamák körében. Ez a három leggyakoribb terhességi komplikáció, úgyhogy nagyot lehet nyerni azzal, ha valaki mozog. És vannak a hétköznapi dolgok: sokkal ritkább az ízületi fájdalom és a derékfájás, ha valaki mozog. Nagyon nem mindegy, hogy milyen fizikai és lelki állapotban érkezünk a szülőszobára, hogy teljesen elveszítettük-e a kompetenciaérzésünket, mert mindenünk fáj, és a kanapén fekszünk két hónapja, vagy tegnap még edzettünk egy jót, és jól érezzük magunkat. 

CSV: Van olyan mozgásforma, amelyet érdemes kerülni? 

Dr. B.J.: Azokat, amelyek sérülésveszélyesek – és ezeknek a köre egy várandós nő esetében egy kicsit más, mint egyébként. Várandósan ugyanis hajlamosabbak vagyunk a sérülésre: megváltozik az egyensúlypontunk, termelődik a relaxin nevű hormon, amely ellazítja az ízületeinket, megváltozik az ízületek fókuszpontja, ezért nagyon sok olyan mozgás, amely egyébként teljesen rendben van, az egy terhes nő ízületét könnyen megterhelheti. Ilyenek például a hirtelen irányváltásokkal járó sportok, mondjuk a kosárlabdázás, ami emiatt nem ajánlott. A legnagyobb veszélyt a hasat érő trauma jelenti, amely tényleg tud komplikációt, akár lepényleválást okozni. Ezért minden olyan mozgásforma kerülendő, amely a has ütésével járhat, ilyenek a csapatsportok, az ütősportok, de síelni, lovagolni, búvárkodni sem érdemes. Sokan kérdezik, hogy trambulinos aerobikra, kangoo-ra lehet-e járni – de itt a válasz már az, hogy attól függ, ki mennyire érzi magát ügyesnek, profinak, előfordulhat-e, hogy edzés közben elesik. Minimalizálni kell a sérülésveszélyt. 

CSV: Mi lehet a jó választás azoknak, akik korábban nem sportoltak, de várandósként szeretnének mozogni? 

Dr. B.J.:Ilyenkor a tempós séta és a kismamatorna a legjobb választás, aki pedig nyitott rá, annak a kismamatánc is nagyon jó lehet, az egy kicsit pörgősebb. 

Kismamatorna - online
Maradj mozgásban várandósan is!  Próbáld ki a Császárvonal Videótárának kismamatornás videósorozatát, melyet a VBAC-re (császár utáni hüvelyi szülés) és császármetszésre készülő édesanyáknak állítottunk össze! 

CSV: Mi a helyzet az úszással? Sok várandós tart az úszástól, mert az uszodában könnyen össze lehet szedni valamilyen fertőzést. 

Dr. B.J.: Az úszás az egyes számú ajánlott sportág a terhesség alatt az amerikai nőgyógyászati társaság szerint. Olyan típusú fertőzést, amely a kisbabára veszélyes, nem lehet elkapni az uszodákban a klórozás miatt. Hüvelygombát lehet elkapni, ami kellemetlen ugyan, de a babára nem veszélyes. Léteznek egyébként uszodai tapaszok, amelyeket terhes úszók alkalmaznak, ezek megakadályozzák, hogy a hüvelybe víz folyjon. Enélkül is nyugodtan lehet úszni, de aki hajlamos a fertőzésre, és ez aggasztja, annak jó megoldás lehet. 

CSV: Futni, kerékpározni is szabad? 

Dr. B.J.: Nagyon sokan kérdezik, hogy folytathatják-e a futást – sokan attól tartanak, hogy a rázkódás koraszülést okoz, de attól is szoktak félni, hogy az ovulációt követően a beágyazódás nem történik majd meg rendesen. Aki korábban nem futott, az ne az első trimeszterben kezdje el, de aki korábban is rendszeresen járt futni, az nyugodtan folytassa. A kerékpározás is nagyon jó sporttípus, jók a bicikliző kismamák eredményei, főként a diabéteszt vizsgáló kutatásokban. Viszont az fontos, hogy itt nem terepbiciklizésről van szó – ha valaki biciklizik, akkor vagy szobakerékpáron, spinningórán élvezze a kerekezést, vagy kerékpározzon teljesen nyugodt és sík úton. Ha benne van a pakliban az esés, akkor inkább ne üljön kerékpárra. Szokták még kérdezni a forró jógát, a forró pilatest – azt nem szabad űzni, de a sima jóga és a sima pilates jó választás. 

CSV: Sokan járnak személyi edzőhöz, az edzésnek pedig általában része a hasizom-erősítés is. Ez is belefér? 

Dr. B.J.: Az egyenes hasizmok konkrét terhelése nem javasolt, mert ilyenkor túlnyúlt állapotban vannak, és túlnyúlt izmokat nem érdemes dolgoztatni, vagyis a szokásos felüléses hasizomgyakorlatok nem ajánlottak. A törzs- és a core izmokat viszont érdemes erősíteni. 


CSV: Van a testmozgással kapcsolatban valamilyen külön ajánlás azoknak a kismamáknak, akik korábban császármetszéssel szültek?

Dr. B.J.:A terhesség alatt végzett sportolásnak elég tiszta kontraindikációs köre van, alig van tíz olyan eltérés vagy betegség, amely miatt egy kismama nem mozoghat. Ezek közül az egyik az elölfekvő lepény, amely azt jelenti, hogy a belső méhszájon tapad a méhlepény – ez a legtöbbször császáros kismamáknál fordul elő, a korábbi császármetszés potenciális szövődménye. Ha ilyen probléma nincs, és a másik kilenc kontraindikációból egy sem áll fenn, a császáros kismamáknál sincs fokozott kockázat. A hegszétválás, amitől félni szoktunk, nem mutat összefüggést a sporttal, és a hegvastagság sem lényeges ebből a szempontból. 

CSV: Említetted, hogy a sportoló kismamák nagyobb eséllyel tudják elkerülni a terhességi diabéteszt vagy a magas vérnyomást, mint azok, akik nem mozognak. De mi a helyzet akkor, ha ezek a betegségek már kialakultak? Cukorbeteg vagy vérnyomásproblémákkal küzdő kismamaként szabad sportolni? 

Dr. B.J.: Ha valakinél jelentkezett már ilyen terhességi komplikáció, akkor minden esetben egyéni elbírálásra van szükség. 

CSV: Mit lehet tanácsolni azoknak, akik inszeminációra vagy lombikkezelésre (IVF) készülnek? 

Dr. B.J.: Az IVF kapcsán azt mondják a szakértők, hogy az első trimeszter 12. hetéig a stimuláció miatt megnövekedett petefészkek miatt nem javasolt a mozgás. Nem azért, mert a sport rontja a teherbeesés esélyét vagy vetélést okoz, hanem azért, mert a petefészkek ilyenkor sokkal sérülékenyebbek, mint egy spontán terhesség alatt. 

CSV: És ha már mozgás: aki volt már várandós, a terhesség utolsó napjaiban szinte biztosan megkapta valakitől azt a tanácsot, hogy lépcsőzzön sokat, attól biztosan beindul a szülés. 

Dr. B.J.: Igen, pedig semmilyen összefüggés nincs. Egy egészséges terhességben a sportolás nem indítja el a szülést, ez ennél sokkal összetettebb biokémiai folyamat.

CSV: Ez is olyan hatástalan szülésindító praktika, mint a tonikivás vagy a csípős ételek fogyasztása?

Dr. B.J.: A csípős ételek fogyasztásában lehet valami, de a tonik, a szex és a lépcsőzés szülésindító hatása tényleg csak legenda.

(Szöveg: Szabó Fruzsina)

Császárral szülsz? Vagy csak tudatosan készülsz erre az eshetőségre is? Informálódj velünk! Töltsd le a magyar fejlesztésű Császárvonal mobilappot, csupa könnyen befogadható és közérthető írással a műtét előtti, a kórházi és a gyermekágyi időszakkal kapcsolatban, hogy ne érjen meglepetés! Fizess elő videós csomagjainkra is a Császárvonal videótárában, melyek már a posztoperatív őrzőtől segítik zökkenőmentes felépülésedet (Kórházi videós segély császármetszés után), heged és tested regenerációját (Haladó has- és hegkezelés program), s később is segítünk, hogy visszaerősödj (Erősítés: 3 in 1 csomag, Lendület program), jobban érezd magad a bőrödben az anyukás mindennapokban (Nyílj ki, Rózsám! program)!