Terhesség és túlsúly: hiteles információk egy helyen

Császár előtt

Szerző: Kiss Verus

Azok a molett és túlsúlyos édesanyák, akik babát szeretnének, majd várandósok lesznek, sokszor előítéletekkel, riogatásokkal, sőt nem ritkán abúzussal (bántalmazás) is találkoznak az ellátórendszerben állapotuk kapcsán. A https://plussizebirth.com oldal segít mindezekről leválasztva a hiteles információkat egy helyre gyűjteni a témában tájékozódni vágyóknak - angol nyelven.

Riogatás helett

A https://plussizebirth.com/ projekt ötletgazdája Jen McLellan, aki 2010-es várandóssága után döntötte el, sorstársai segítésére egy helyre gyűjti az általa is összeszedett információkat a témában. Mint egy interjúban elmesélte, Braeden nevű gyermekével a pocakjában a Google-ben talált cikkek, infók annak idején elhitették vele,  semmiképpen nem lehet ekkora túlsúllyal egészséges babája. Ő azonban nem hitt a világháló riogatásának, helyette kezébe vette a dolgot: figyelt táplálkozására, rendszeresen mozgott, dúlát fogadott, támogató intézményt és orvosi hátteret keresett, ahol nem érte retorzió kilói és állapota miatt. Végül csodás hüvelyi szülése lett - s azóta a túlsúllyal kapcsolatos tájékoztatás és információ-átadás lett az élete. 2011 áprilisában elkezdett hát blogolni a túlsúllyal vállalt terhességről, s innentől nem volt megállás. 

Jó tudni! A túlsúlyra, magas BMI-indexre fogott császármetszés szükségessége nem evidencia alapú! Túlsúllyal a császármetszésnek a kockázata nagyobb - a vastag hasfalból eredő nehézségek okán. Erről korábban dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyásszal beszélgettünk, de érdemes ezeket a várandósgondozás során mindig átbeszélni a szakemberrel.

A Plus Size Birth küldetése

A Plus Size Birth összegyűjti a bizonyítékokon alapuló információkat és forrásokat, melyek a kiegyensúlyozott döntések meghozását, illetve a hiteles tájékozódást segítik. A személyes történetektől kezdve az inspiráló képeken át (a plus size várandós nők fotói egészen egyszerűen nincsenek jelen sehol a magazinokban, a szakemberek oldalain sem) a leghasznosabb tippekig számtalan segítséget találnak itt az érintettek. 

Hol találom?

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.