Sikeres VBAC a cél? Ezeken bukhat el a császár utáni hüvelyi szülés

VBAC

Szerző: Óvári Enikő

Nem elég, hogy eldöntötted, szeretnéd megpróbálni a természetes szülést előzetes császármetszés(eide)t követően, de érdemes olyan támogatókat is keresned ehhez, akik növelhetik a VBAC sikerének esélyét. Lehet ugyanis egy orvos megengedő vagy támogató, de az, hogy milyen szemléletű intézményben dolgozik, szintén meghatározó. Íme, néhány buktató, ami csökkenti a VBAC esélyét. Sajátélmények, közel sem teljes lista, viszont hasznos gyűjtemény.

A terminustúllépés nem engedett

VBAC esetén a legtöbb kórházban a terminusig várnak a szülés megindulására, azután indítanak vagy kiírnak programozott császármetszésre. Még a legmegengedőbb helyen sem várnak a várandósság 42. hetéig, ami után valóban túlhordásról beszélünk.

Szülésindítás

Biztos vagyok benne, hogyha VBAC a terv, utánajártál annak, hogy a hegszétválás kockázata kevesebb, mint 1%. Azonban tudni kell, hogy a szintetikus oxitocin adása önmagában növeli a méhrepedés kockázatát, előzetes császármetszés nélkül is. A beavatkozások mindig növelik az újabb műtéti befejezés kockázatát.


Vajúdási időlimit
Manapság az a „divat”, hogy időre kell szülni, különösen igaz ez VBAC esetén. A magyarázat pedig az, hogy az elhúzódó vajúdás extra terhelést jelent a hegre, ami hegszétváláshoz vezethet. Ennek alátámasztására még nem készült tanulmány. Példaként: az én VBAC lányom is egy 24 órás vajúdást követően született meg. Amennyiben a baba és az anya értékei rendben vannak, az idő nem lehet akadály.
NO dúla
Bár már tanulmányok mutatták ki, hogy a dúlák jelenlétével nagymértékben csökken a császármetszések aránya, a legtöbb hazai kórház egy főben maximalizálja a kísérők számát, így a kismama kénytelen választani az apa vagy a dúla jelenléte között. Érdemes erről is tájékozódni az adott intézmény és az orvos hozzáállását illetően.

Folyamatos CTG

A folyamatos magzatmonitorozás (CTG) növeli a császármetszés esélyét. Ennek egyik oka, hogy korlátozza a vajúdó nő mozgási szabadságát, aki nem tud testhelyzetet változtatni, nem vajúdhat kádban, ami javítaná a komfortérzetét.

Kitolási időlimit

Miközben a kitolási szak akár egy óránál is tovább tarthat: vannak helyek, ahol a szülő nőknek mindössze 10-20 percet adnak rá. Megjegyzem, nekem 40 perces volt a kitolási szak, és egy nem VBAC támogató kórházban mondták azt, hogy ez rövidnek számít. A siettetés sokszor vákuumos vagy fogós befejezéshez vezet.

EDA
Az epidurális érzéstelenítés bekötését követően korlátozott a mozgás (preferált a függőleges és a guggoló pozíció a kőmetsző, fekvő helyett), így a baba nem tudja felvenni a megfelelő pozíciót, s előfordulhat, hogy az anya sem tud megfelelően nyomni, így aztán műtétre kerül a sor. Összességében az epidurális érzéstelenítés több beavatkozáshoz vezethet, növeli a császármetszéses, a fogós és a vákuumos szülésbefejezés esélyét.


Az első fájásokkal kórházba rohanás

Egy korai kórházba indulás lelassíthatja, de akár egy időre le is állíthatja a vajúdást. Akár napokra is. Nálam 10 nap is eltelt a látencia szak és az aktív vajúdás között. A két szakasz megkülönböztetésére érdemes használni az úgynevezett kád- vagy alvástesztet. Ha a fájások meleg víz hatására enyhülnek, az még nem az aktív szakasz. Ha el tudunk aludni a fájások között, még az sem. Ha még a facebookon posztolgatunk, hogy „jajdejó megyünk szülni”, az sem. Érdemes ezért otthon várakozni, megfigyelni a fájások erősségét, gyakoriságát. Minél tovább vajúdik valaki otthon, számára nyugodt, támogató közegben, annál nagyobb a VBAC sikere. Ez azonban csak akkor igaz, ha biztonságban érzed magad, magatokat otthon. Mert a biztonságérzet is kulcsfontosságú a sikerhez. Ha neked nagyobb biztonságot ad a kórházba menni, megnézetni, hogy minden rendben van-e a babáddal, menj be. Ha megnyugodtál, saját felelősségre még mindig hazamehetsz. Én is így tettem rendszeres, 5 perces fájásoktól számított két órán belül, majd már ténylegesen erős és jó fájásokkal mentem vissza a kórházba, ahol további 8 óra vajúdás után született meg VBAC babám, nem támogató kórházban.

(Az összeállításhoz ez a cikk volt az inspiráció)