Fájdalomcsillapítás császármetszés után - mit szedhetek, ha szoptatok?

Császár után

Szerző: Karasz Noémi, szülésznő, IBCLC

A szoptatást rengeteg tévhit övezi, ezek közül az egyik leggyakoribb – és olykor legkárosabb is – a szoptatás alatti gyógyszerszedés mikéntje. Gyógyszerész segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, ami csak felmerül az ún. posztoperatív, vagyis műtét utáni gyógyszerszedésről, méghozzá annak fényében, hogy mindez biztonságos legyen a szoptatott babára nézve is.

Szedni, nem szedni?

Habár nem cél az állandó hatóanyag-bevitelre buzdítás, azonban vannak helyzetek amikor az anyai életminőség biztonsággal javítható kellő mértékű információk birtokában. Pontosan ilyen szituáció egy nagy hasi műtét utáni fájdalom is. A fájdalom mértéke mindenkinél különböző, de fontos, hogy a biztonságos, tájékozott döntés mindenki számára elérhető legyen. Szögezzük le az elején: a fájdalomcsillapítás már a kórházban sem kegy, élhetünk vele, jár, nem kell a fájdalomtól szenvedni.

A gyógyszerek működése

A gyógyszerek fizikokémiai jellemzők alapján jutnak át az anyatejbe. Számít a zsíroldékonyságuk, a molekulasúlyuk, a fehérjékhez való kötődésük és hogy milyen az orális hasznosulásuk. Az átvitel módja, az úgynevezett passzív diffúzió, tehát a magasabb koncentrációjú helyek felől vándorolnak az alacsonyabb koncentráció felé.

Szoptatási nehézség, melltúltelítődés? Ajánljuk Videótárunk erre az esetre megálmodott segédletét, mely egyszerűen, otthon, önkezeléssel segít enyhíteni a panaszon. Itt megnézheted, mi ez, és itt tudsz előfizetni.

Kockázatok és előnyök, ha a gyógyszerhez nyúlunk

  • A baba szempontjai

Fontos szempont a kockázat-haszon mérlegelése során, hogy mennyi idős és mennyire érett a csecsemő, milyen az egészségi állapota, és mindezektől függetlenül mennyi az általa fogyasztott tejmennyiség. Esetleges gyógyszer-kölcsönhatások figyelembe vétele is elengedhetetlen, illetve annak vizsgálata, hogy az adott készítmény kockázata a tejtermelésre gyakorol hatást elsősorban, vagy a gyermekre jelenthet relatíve veszélyt.

  • Az anya szempontjai

Anyai szempontok alapján számít az adott hatóanyag dózisa, a bevitel módja, a felszívódása, adagolás, és a gyógyszer felezési ideje – azaz, hogy hány óra hossza kell ahhoz, hogy a gyógyszer fele kiürüljön a bevételtől számítva.

Általánosságban tehát elmondható, hogy a legtöbb gyógyszer átjut az anyatejbe, de javarészt csak kis mennyiségben és kevés olyan hatóanyag van, amely abszolút ellenjavallt lenne szoptatás alatt, vagy legalábbis ne lenne biztonságos alternatívája.

Csakis tudományosan megalapozott bizonyítékok alapján javasolható az elválasztás gyógyszerszedés miatt!

Hol és hogyan érdemes tájékozódni?

A megfelelő tájékozódási felületek ma már mindenki számára elérhetőek, olykor az értelmezés igényelhet szaksegítséget, kiegészítést, de a hétköznapokon igen nagy segítség az alábbi felületek használata:

    • e-lactancia.org (hatóanyag-kereső)

    • drugs.com

    • LactMed adatbázis (havonta frissítik a legújabb klinikai vizsgálatok alapján)

Hogy igazodjunk el az e-lactancia oldalán?

Fontos, hogy ez egy hatóanyag-kereső, nincs magyar verziója, de angolra állítható például. Hasznos, hiteles, de nem jogforrás és nem egyforma minden ország gyógyszerelési irányelveivel, elsősorban laikusoknak szól. Az oldalon az általunk használni kívánt terméknek NEM a nevét kell beírni. Hétköznapi példával élve, vegyük az Algopyrint. Ennek hatóanyaga a metamizole, ezt kell beírni és elolvasni a szín szerinti kockázati besorolást és az alatta lévő kiegészítő információkat.

  • zöld jelzés esetén nyugodtan szedhető
  • sárga jel esetén a gyógyszer viszonylag biztonságos, enyhe kockázat lehetséges
  • naracssárga vagy piros esetén viszont adott gyógyszer nem javasolt szoptatás alatt

Fontos, hogy a folyamatos kutatások, vizsgálatok alapján idővel változhat egy-egy hatóanyag kockázati besorolása, mint az említett népszerű fájdalomcsillapító esetén is.

Császárvonal-tipp: Mit tegyünk, ha orvosunk nem akar felírni egy adott gyógyszert a szoptatás miatt? Érdemes udvariasan felhívni a szakember figyelmét ezekre az adatbázisokra, ahol együtt is ellenőrizhetjük az adott szert.

A gyógyszerész javaslatai

Szakgyógyszerész - dr. Mikó-Séra Bernadett - segítségével egy csokorban összegyűjtve álljon itt a leggyakrabban elérhető gyógyszeres fájdalomcsillapítók listája, melyek hazánkban elérhetőek (külföldön pedig hatóanyag alapján az alternatívák fellelhetőek) - és mindemellett alacsony kockázati besorolásúak laktációs vonatkozásban hasi szülést követően is, akár a heg miatti fájdalom tekintetében, akár a hasogató posztspinális fejfájásra.

"Szoptatás miatt elsősorban az ibuprofent ajánljuk, ha valami miatt nem szedhető, akkor a paracetamol a másodlagosan választandó szer" - mondja a szakember. Mely termékek tartalmazzák ezt a hatóanyagot?

  • Ibuprofen: Advil, Algoflex, Ibumax, Dolgit, Ibustar
  • Paracetamol: Panadol, Ben-u-ron, Paramax

Mit ne?

  • Az aszpirin-származékok semmiképp sem szedhetőek, véralvadást gátló hatásuk miatt.
  • Diklofenac noha az e-lactancia alacsony rizikójú szernek jelzi, nem elsősorban javasolt szer a vérzés kockázatát növelő és az újszülött sárgaságát fokozó hatása miatt, közvetlenül a szülés után
  • Kombinált fájdalomcsillapítók, pl. Panadol extra, Algoflex duo. Bármi, ami koffeinnel, más hatóanyaggal van kombinálva, alapvetően a magas koffeintartalom miatt, illetve megváltoztatja a hatóanyag felszívódását és az erősségét növeli.

Amikor a lélek fáj szülés után

Erre a Császárvonalon többféle segítség fellelhető, érdemes csatlakozni a zárt facebook-csoporthoz (rengetegféle segítség, szakember elérhető), ismerkedni a Hegmesék virtuális fotókiállítással és Richter Anna Díjas Hegmesék könyvvel, de számtalan cikk is foglalkozik a negatív, feldolgozandó szülésélménnyel.

A Hegmesék könyvről itt olvashatsz, itt rendelheted meg!

Mielőbbi testi-lelki gyógyulást kívánunk a Császárvonal csapata nevében!

Nyitókép: /www.freepik.com/shurkin_son

Karasz Noémi, szülésznő, IBCLC

Elsősorban édesanya, feleség, a gyermekágyas időszak elkötelezett segítője - mint szülésznő és szoptatási tanácsadó, IBCLC. A Császárvonal munkásságának rajongója és támogatója, egyszeres császáros anyuka. A Hegmesék című könyv lektora, és egyben a szülésznői hegmese szerzője. Rendkívül érdekli a kapcsolatok természete, pszichológiája, a transzgenerációs hatások. Mozgatórugója az empatikus együttgondolkodás és a tartalmas beszélgetések, energiáját a napfényből, friss levegőből, zenéből nyeri.