9 császáros tévhit, aminek ne dőlj be!

Császár előtt

Szerző: Kiss Virág Szakértő: Dr. Ujvári Attila

A császármetszéssel kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban. Ezek közül számolunk most le kilenccel - dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász segítségével.

1. A családomban mindenki császárral szült, én is császárral fogok szülni

Ez egy tévhit, ami egy rossz családi mintakövetésből fakad – hangsúlyozza dr. Ujvári Attila. Egyrészről arról tanúskodik, hogy azok a családtagok, akik császárral szültek – saját veszteségeik ellensúlyozására – próbálnak indokokat keresni, hogy miért jobb megoldás a műtéti beavatkozás. Másrészről viszont a veszélye abban rejlik, hogyha a kismama nem követi ezt a mintát, akkor a lelke mélyén úgy érezheti, hogy nem teljesíti a család elvárásait. A rossz minta tehát a közösséghez való tartozásnak is lehet a szimbóluma. Ha a várandósgondozás során már az előzmények feltérképezésekor felmerül ez a probléma, akkor szakképzett, támogató szemléletű segítőkkel (pl. pszichológus, dúla, szülésznő) próbáljuk átformálni ezt a nehéz terhet. A támogató közeg pedig ahhoz is nagymértékben hozzájárul, hogy a kismama természetes úton hozhassa világra a gyermekét.

2. Császárral szülni könnyebb

A szakember szerint a császáros és a hüvelyi szülést nem lehet egyforma mércével mérni. Míg az egyik egy természetes folyamat, amihez kockázatmentes esetben orvos sem kell; a másik egy vészhelyzetben alkalmazott életmentő sebészeti beavatkozás, amit akármilyen szakszerűen és gyorsan végeznek el a szakemberek, maradandó testi és lelki változást okozhat a kismamában.

A császármetszés során egy nagy hasi seb keletkezik, sok rétegen megyünk át, ami számtalan hosszú és rövid távú szövődménnyel jár (pl. összenövések, fájdalmak, fertőzések, belső sérülések, császár méh-hegsérv), és a hüvelyi szüléshez képest hosszabb regenerációs időt is vesz igénybe – emelte ki a szakember.

Szerezd meg az ingyenes e-bookot!

A császármetszés utáni felépülésről - számtalan hasznos tippel - itt tölthetsz le egy hasznos kis e-bookot!


A lelki tényezők kapcsán meg kell említeni, hogy a vajúdásos szülés egy nagy próbatétel, és egyúttal az anyává válás, a női kiteljesedés boldog pillanata is a kismama számára. Ha azonban ehhez nem kap megfelelő támogatást a szülése során, ez a megélés elmarad, és gyermekének világra jövetele traumatikus élményként hagy nyomot benne. Ilyenkor fogalmazódhat meg az a gondolat, hogy a császár könnyebb utat jelenthetett volna.

3. Ha kevés idő telt el az előző császármetszésem óta, akkor csak császárral szülhetek

Bár valóban van némi kockázatfokozódás a hegszétválásra, de ez nem számottevő. Ha pedig a kismamák kellő felvilágosítás után maguk hozhatják meg a döntéseiket, és megfelelő mértékben követik és figyelik őket a szülés során, akkor még ez az csekély százalék is elenyészik, és akár több császáros előzménnyel is világra hozhatják hüvelyi úton a babát (VBAC - vaginal birth after cesarean section, vagyis császármetszés utáni hüvelyi szülésről beszélünk).


4. Egy nagy baba csak császármetszéssel jöhet a világra

Egyrészt nem igaz, hogy a nagy babákat nem lehet megszülni, másrészről a baba súlyának megsaccolása, így annak eldöntése, hogy nagy babára kell-e számítanunk, meglehetősen problémás – hangsúlyozta a szülész-nőgyógyász szakértő, aki azt is elmondta, hogy a medence csontjainak és magzati koponyának a MRI-mérései kapcsán arra is rájöttek a szakemberek, hogy a méretnek önmagában nincs köze a baba hüvelyi úton való megszületéséhez.

A szülésbe ugyanis olyan tényezők is beleszólnak, mint például a baba fejének konfigurálódása, beilleszkedése, ami ha nem megfelelő, akkor nem tud lejönni a kismedencébe. Ilyen esetben azonban elegendő, ha az orvos segít neki kialakítani a megfelelő fejtartást, és máris elkerülhetővé válik egy császár. 

A szülés folyamatát a fájások is jelentősen befolyásolják, márpedig, ha egy kismamának már a 30. héttől azt sulykolják, hogy óriási babája lesz és nem fog tudni megszületni, akkor a félelmek miatt valóban nem fognak jönni a fájások – mutatott rá egy fontos problémára a szakember.

5. Túlsúlyos anya csak császárral szülhet

Ha valakiknek nagyon érdemes elkerülni a császárt, akkor azok pont a túlsúlyos anyukák, akiknél nagyobb eséllyel alakul ki műtéti szövődmény, sebfertőzés (pl. zsírnekrózis), és mivel a műtét utáni mobilizálásuk is sokkal nehezebb, a trombózisnak-embóliának is nagyobb a kockázata – sorolta a szakértő, és azt is hozzátette, hogy túlsúly esetén a műtéti feltárás eleve nagyobb megpróbáltatásokkal jár a hasfalon, ami a későbbiekben a teljes hasfal fájdalmát okozhatja. 

"Érdekességként említeném meg, hogy ezeknek a kismamáknak a szülése során gyakorta elhangzik, hogy téraránytalan, magasan van a baba feje és nem tud megszületni, aztán mégis villámgyorsan világra jön” – osztotta meg tapasztalatait dr. Ujvári Attila. A hivatalos tankönyvek szerint a baba fejét a benti csontos tájékozódási pontokhoz kell viszonyítani, ám egy teltebb várandós esetében a hüvelyi ellenőrzés során a fenéktáji zsírszövet akár 10-15 cm-rel távolabb állítja meg a vizsgálatot végző orvos kezét, mint normál esetben. "Tehát valójában ilyenkor nem a csontos rész a viszonyítási pont, hanem maga a fenék, és emiatt tűnhet úgy, mintha a baba feje magasan lenne. Holott már rég átjött a medencén, és ott van a kimenetben.

6. Az idősebb anyai életkor automatikusan császármetszést jelent

A nőgyógyász szerint az idősebb anyai életkor miatt sokszor nagyobb stresszel jár a fogantatás, az egész várandósság, amire egy felesleges császármetszés csak további teherként nehezedne. Az idősebb kismamáknál egyéb betegségek is jelentkezhetnek már (pl. cukor- és vérnyomásprobléma, elhízás), amiből extra kockázatok adódnak, ezek pedig emelkedett műtéti rizikót is jelentenek. Összességében tehát az idősebb édesanyák számára is ideálisabb a hüvelyi szülés.

7. Egy lombikos baba csak császármetszéssel jöhet a világra

Itt általában azzal indokolják a műtéti megoldást, hogy nem akarják a hüvelyi szüléssel járó „kockázatoknak” kitenni a babát – véli Ujvári doktor. Ugyanakkor egy korábban (a 39. hét előtt) elvégzett császármetszés a baba idegrendszeri fejlődésére is kedvezőtlen hatással lehet: inkubátorba kerülhet, gyógyszeres kezelések válnak szükségessé, és megzavarják a szoptatást is vele. Nem indokolt tehát a császáros szülés preferálása a lombikos kismamák esetében! Természetesen, a lombikos kismamákat is megfelelő gondossággal kell monitorozni a szülés során, így időben észre fogják venni, ha műtéti befejezés válik szükségessé, de erre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más esetben. 

8. Koronavírus-pozitív anya csak császármetszéssel szülhet

Ha egy koronavírusos kismamát megcsászároznak, feküdni fog, pedig a koronavírus miatt már eleve emelkedett trombózis-kockázata van. Ráadásul, ha nagy adagban kapja a vérhígítót, a sebe sem fog megfelelően gyógyulni – tehát itt is a hüvelyi szüléssel lehet minimálisra csökkenteni a kockázatokat.

Csak abban az esetben kell császározni, ha az anya légzési elégtelensége miatt a vérében lévő oxigén nem elegendő a babának (ennek látható jelei vannak a CTG-n is) Ilyenkor azonban nem a koronavírus miatt válik szükségessé a műtét, hanem egy a klasszikus indikáció (fenyegető méhen belüli oxigénhiány) miatt, ami a koronavírus-fertőzés miatt alakult ki – emelte ki Ujvári doktor úr.

9. A természetes szülés tönkreteszi a hüvelyt, így császárt szeretnék

Tévhit, hogy a hüvelyi szülés biztosan tönkreteszi a nemi életet, és ezt csak a császármetszéssel lehet kivédeni – hangsúlyozta dr. Ujvári Attila, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy inkább annak a gyakorlatnak kellene véget vetni, hogy a szülés során a hüvelyt erőteljesen, ujjal tágítják (vasalják) és/vagy a babát „kinyomják” az édesanyjából és automatikusan elvégzik a gátmetszést. Akiket jól, kíméletesen kísértek, azoknál nem is szükségszerű, hogy kismedencei diszfunkciók (pl. vizelet-székletinkontinencia, szexuális problémák) alakulnak ki, de nagyon fontos az is, hogy a szülést követően – megfelelő eszközökkel és gyógytornász iránymutatással végzett – hüvelyi rehabilitációval segítsük a megfelelő regenerációt.

Emellett fontos kiemelni azt is, hogy a császármetszés következtében létrejövő összenövések krónikus kismedencei fájdalomhoz, illetve együttlét alatti fájdalomhoz vezethetnek, ezzel megrontva a nemi életet. Sajnos sokszor annak is tanúi vagyunk, hogy a fizikai fájdalom és a lelki változások – melyek a sikeres hüvelyi szüléssel járó megváltozott anya-tudathoz vezetnek – elmaradása miatt a kapcsolat, a házasság is tönkremehet.

Ez is érdekelhet

- Hitek és tévhitek a szülés utáni has visszahúzódásáról - olvasd el korábbi cikkünket!
- Tornázz, regenerálódj szakértői csapatunkkal császármetszés/VBAC után ide kattintva!
- Összenövések császármetszés után, mik a tünetek? 
- Gátproblémák, intim panaszok császár után?



Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott Facebookos közösségébe, ha van még kérdésed!