Császármetszés utáni hüvelyi szülés (VBAC) előtt: "rettegek a hegszétválástól!"

VBAC

Szerző: Kiss Virág

A császármetszés utáni (hüvelyi) szülésre készülve a hegünkkel kapcsolatos aggodalmak és a hegszétválástól való rettegés könnyen úrrá lehet rajtunk. Hogy oldhatjuk fel ezeket a félelmeinket, és miként tud segíteni ebben a szakember?

Miért ilyen irreálisan nagy a hegszétválástól való felelem a nőkben?

Az egyik ok, hogy az orvosi szakma ezt ülteti el a nőkben – jelzi rögtön a beszélgetésünk elején dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász. A másik ok, hogy tapasztalatai szerint minden várandóssággal kapcsolatos hírben csak a rossz dolgoknak van hírértéke, és a filmekben sem láthatunk pozitív képet a szülésről. Úgy véli, sokat hozzátehetne az orvosszakma jobb megítéléséhez és támogatásához is, ha megmutatnák a nőknek, hogy létezik szép szülésélmény, lehet szülni gátvédelemmel, és igenis lehetséges az, hogy a kismama kisóhajtozta a babát, így nem kell rettegnie a hegszétválástól sem.

Mivel lehet oldani a hegszétválástól rettegő kismamák szorongását? 

„Az én esetemben leginkább a saját pozitív tapasztalataimmal tudom megnyugtatni a kismamákat” – reagált a szakember, aki szerint az is nagyon erős támogatást ad, hogy ő maga bízik a nők elementáris, természetes képességeiben. 

Amikor ilyen aggodalmakkal merülnek fel egy várandósban, akkor mindig megemlíti, hogy korábban egy olyan csapattal (szülésznőkkel és a Perinatus Alapítvány pszichológusaival) dolgozott együtt, akinek a támogatásával 444 napig nem kellett császármetszést végeznie. 

A pozitív tapasztalatokat a többi adat is igazolja: az általa kísért 130 körüli szülésből kb. 20 volt VBAC. Sok esetben pedig akár nagyobb súlyú kisbabák is világra jöhettek ily módon.

„Az én praxisomban az az általános, hogy kisóhajtozzák a babát a kismamák” - osztotta meg tapasztalatait, s azt is elárulta, hogy ilyenkor sokkal kisebb ellenállással tud lefelé haladni baba, ezáltal a hegen is kisebb lesz a feszülés. Emellett vannak olyan apró műfogások is, amelyekkel fájások alatt tehermentesíteni tudják a heget, de a nyugodt VBAC-szüléshez a ctg használata is hozzájárul.

Készülj velünk online a VBAC-re!

Készülj velünk VBAC-edre a kismamáknak készített relaxációnkkal, mely telis-tele van pozitív megerősítésekkel, stress- és szorongásoldó gyakorlatokkal, sikeres VBAC-re hangolódva! A gyermekágyi időszakra is találsz hanganyagos segédletet a Császárvonal Videótárában, kifejezetten a sikeres VBAC utánra és egy újbóli császáros szülés utáni időszakra is!

Szülésfelkészítőnk számtalan szakemberrel időtől és tértől függetlenül rendelkezésedre áll, nézd meg, mit tartalmaz, kik készítették - a tornáktól a motiváló podacastokig!

Elfogadás és empátia

„Bevallom, zsigeri szinten irtózom a császármetszéstől” – avatott be a dr. Ujvári Attila, aki saját születése kapcsán volt kénytelen megtapasztalni a császármetszés negatív hatásait, és emiatt a természetes szülések jelentőségét nem győzi elégszer hangsúlyozni.

Kiemelten fontos a várandósokkal való őszinte kommunikáció, amikor szakemberként elmagyarázhatja a véleményét és gondolatait az aggódó kismamának, és egyúttal – empátiával fordulva feléje – vissza is tükrözi a várandós érzéseit.

"Elfogadom, hogy a hegszétválástól való félelmeinek van helye és jogosultsága, de ez a jogosultság sokkal kisebb (teljes hegszétválás csupán az esetek fél százalékában fordul elő), és – eddigi tapasztalataim szerint – védhető."


Ismered A VBAC-titok című könyvet?

Ismered Az Év Könyve 2022 díjas A VBAC-titok című könyvünket? Bővebben itt olvashatsz róla, a könyvet árusító partnerek listáját is itt találod.


Figyeljük a hegszétválásra utaló jeleket!

„Fontosnak tartom elmondani, hogy én is csinálok császár utáni szüléskísérlet közben császárt” – hangsúlyozta dr. Ujvári Attila. Vannak ugyanis olyan egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy megindult a hegszétválás folyamata, ezeket a változásokat pedig a kismama is érzi

„Ilyenkor teljes egyetértésben vele – nem vészhelyzeti jelleggel, de megfelelő tempóban – el kell indulni a műtőbe”  – mutatott rá a szülész-nőgyógyász. A jelek folyamatos és gondos figyelése, és a megfelelő időben történő reagálás lehetővé teszi a gerincérzéstelenítést és a teljes mértékben megélt császárszülést is.

Milyen jelekre kell figyelni a VBAC során? 

  • Megváltozik a has kontúrja
  • Megváltozik, fájdalmassá válik a vajúdó nő hangja
  • A ctg a méhlepény-elégtelenség jeleit mutatja periodikusan
  • Megváltozik a baba fejhelyzete
  • A ctg vagy tapintás alapján úgy tűnik, jók a fájások, a méhnyak elsimulása, a méhszáj tágulása mégis elmarad 

Ha maradt kérdésed, gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértői csoportjába, kérdezz, tájékozódj!