Hány császármetszés fér bele egy anyánál biztonságosan, és milyen szövődményekkel járhat?

Császár előtt

Szerző: Kiss Virág

Hány császárom lehet? És vajon mennyire növeli a kockázatot egy újabb és újabb műtéti beavatkozás? Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyász segítségével jártuk körbe ezt a sokakat érdeklő témát.

Magyarországon a szülések 40%-a császármetszéssel történik, és bár ez egy biztonságosan elvégezhető műtét, ugyanakkor – mint minden műtéti beavatkozásnak – , ennek is lehetnek szövődményei. Vajon mi a helyzet akkor, amikor valaki egy vagy két császármetszést követően ismét császármetszéssel kell, hogy világra hozza gyermekét? Mennyire kell tartania a kockázatok növekedésétől?

A titokzatos hármas szám

Amikor arról keresünk információt, hogy vajon hány császármetszés fér bele biztonságosan egy édesanyánál, akkor gyakran találkozunk a bűvös hármas számmal. Ezek szerint háromnál több császár már veszélyes lehet? – tettem fel a kérdést Dr. Gullai Nórának, aki elmondta, hogy nincsenek jól meghatározott számok ezzel kapcsolatban, de az tény, hogy minden egyes császármetszéssel növekszik a kockázatok esélye.

Ez a bizonyos hármas szám valószínűleg azért terjedhetett el Magyarországon és az európai országok gyakorlatában, mert ezekben a kultúrákban jellemzően 2-3 gyermeket vállalnak a nők. Valójában azonban nehéz konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, hogy hány műtéti beavatkozás végezhető el biztonságosan egy édesanyán, hiszen ez egyénenként változik.

Van, akinek a hasa akár 2-3 császármetszés után is szépnek mondható, és technikailag nem különösebben nehéz a műtét, míg más ennyi császár után már nagyon nehezen operálható.

Itt említjük meg, a hazai rekorder a hírek szerint 15 császáron esett túl.

Újabb császár, újabb szövődmények

Amit a császármetszések kapcsán fontos újra és újra hangsúlyozni, az az, hogy minden soron következő újabb császármetszés egyre nehezebb és komplikáltabb műtétet fog jelenteni, tehát minél több előzetes császármetszésen esett át valaki, annál több terhesség alatti és műtéti szövődménnyel kell számolnia.

Milyen szövődményekkel kell számolnunk?

Többféle szövődmény is veszélyeztetheti a kismama és a születendő magzat egészségét. Melyek ezek? Megnő az előfordulási valószínűsége az alábbiaknak (a teljesség igénye nélkül):

Egy, a többedik császármetszés lehetséges szövődményeként komplikálttá váló, placenta accretás szüléstörténetet a Hegmesék virtuális kiállításán is olvashatsz, a kötetben pedig a teljes történetet megtalálod. (Fotó: Perdy-Fazakas Brigitte)

Az összenövések

Külön kiemeljük az összenövéseket: a hasi műtétek és a hegesedés során kialakulhatnak összenövések is, így minél több ilyen műtéten esett át a kismama, annál több összenövéssel kell számolnia. Az összenövések miatt pedig a műtét során nagyobb eséllyel fordulhatnak elő például bél- és hólyagsérülések, amelyek ellátása nagy gyakorlatot, gyakran társszakmák bevonását igényli és a műtét utáni felépülés is elhúzódó ezekben az esetekben. (Az összenövésekről, az általuk okozott tünetekről ide kattintva tájékozódhatsz.)

Nem lehet több császárom?

Előfordulhat-e az, hogy az orvosom esetleg nem javasolja a többedik császármetszést? Igen – tájékoztat Dr. Gullai Nóra, aki hozzáteszi, ha már nagyon nehéz volt technikailag kivitelezni egy műtétet, akkor őszintén el szokták mondani a páciensnek, hogy érdemes átgondolnia az ismételt teherbe esést, mert a következő operáció várhatóan még nehezebb lesz, és a szövődmények kockázata jelentősen nőni fog. Másodvéleményt kérni minden esetben érdemes, az ismételt császármetszés javaslatát illetően is

Mi az a másodvélemény? Miért jó? Itt írunk róla.

Tehetünk-e azért valamit, hogy a következő császármetszéskor csökkenthessük ezeket a kockázatokat és szövődményeket?

Az ellen nem tudunk tenni semmit, hogy ha egy szövet folytonossága megszakad, az utána heggel gyógyul. Amiért viszont sokat tehetünk, az az általános jó egészségi állapotunk. Elsősorban a testsúly normalizálása az, amivel a legtöbbet tehetünk már azért is, hogy az első császármetszést elkerüljük, hiszen sok, sürgős császármetszést igénylő szülészeti kórkép gyakrabban fordul elő túlsúlyos pácienseknél, illetve magának a császármetszésnek a kockázata is nagyobb már csak a vastag hasfalból eredő nehézségek miatt is – emelte ki Dr. Gullai Nóra.

Kerüljük el az újabb császárt - egyszer császár nem mindig császár!

Fontos megemlíteni: ma már egyre több helyen találunk támogató orvost és kórházat, ahol nemhogy egy császáros előzménnyel (VBAC), de akár kettővel (VBA2C) is megpróbálhatjuk a hüvelyi szülést, vagyis az ismételt műtétet a császár utáni hüvelyi szülés lehetőségét keresve el tudjuk kerülni. A Császárvonalon nemrégiben több két császár utáni, illetve egy három császáros előzményes hüvelyi szülés hírét adtuk közre a budapesti Semmelweis Egyetem Baross utcai klinikájáról.


Ajánlott olvasnivaló

Hiteles angol nyelvű gyakorikérdés-gyűjtemény

Műtét előtt informálódj – Császárvonal mobilalkalmazás császárral szült édesanyáknak 

Nyitókép: valuavitaly/www.freepik.com

Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak megálmodott csoportjába, ha van még kérdésed, szakértőink segítenek!