Hegterhesség: okok, tünetek, kezelés

Császár után

Szerző: Dr. Németh Nóra

A hegterhesség egy nagyon ritka, ám potenciálisan életveszélyes késői következménye a méhen végzett műtéteknek, méghozzá leggyakrabban a császármetszésnek. Szerencsére a XXI. században már ott tart az orvostudomány, hogy időben felismerve és kezelve ezt az állapotot, meg tudja védeni az érintett nők életét, és többnyire a további gyerekvállalás lehetősége sem vész el.

Mit jelent a hegterhesség? 

Pontosan azt, aminek hangzik: a terhesség rendellenesen tapad meg, méghozzá a korábbi császármetszés vagy egyéb méhen végzett műtét hegében. Ez lehet a méh belsejében a heg fölött, vagy a metszés helyén kialakult niche-ben, azaz a hegdeffektusban benne (a niche-ről írt, korábbi cikkeink listája itt). Ezt az állapotot a szakirodalom az állapotot az ektópiás (régi nevén méhen kívüli) terhességek egy különleges fajtájaként írja le, hiszen a terhesség itt is "rossz helyen" van.  A hegterhesség az angol szakirodalomban CSP (Cesarean scar pregnancy) vagy CSEP (cesarean scar ectopic pregnancy) néven fut.

Milyen gyakran fordul ez elő? 

A hegterhesség kifejezetten ritka. Az összes terhesség kb. 2%-a ágyazódik be rossz helyen, és mindössze 0,05-0,04%-a a hegben. A császármetszés utáni terhességek 0,15% -ban fordul elő.  Ez Magyarországon évente 50-60 esetet jelent. A betegség gyakorisága növekszik, és jelen állás szerint növekedni is fog, éppen a császármetszések gyakoriságának növekedése miatt (2023-as császáros statisztikák itt). 

Hogyan és mikor szokták felfedezni a hegterhességet? 

Általában még tünetmentesen, hüvelyi ultrahangon ismerik fel. Többnyire az első trimeszter során derül ki, méghozzá  sokszor egészen korán,  6-8 hetesen a terhesség-megállapító ultrahangon is észlelhetőek a jelei. Amennyiben vannak tünetek, azok leggyakrabban

  • fájdalom nélkül fellépő hüvelyi vérzés,
  • esetleg a vérzés mellett enyhe alhasi fájdalom és
  • nyomásérzékenység jelentkezik.

Az erős fájdalom vagy kifejezett vérzés, vérnyomásesés már a szövődmény jele. Ha az ultrahang után még kérdéses a diagnózis, vagy felmerül súlyos eltérés a méhlepény részéről, MRI-vizsgálat is szóba jöhet a diagnózis pontosítására.

Mik a hajlamosító tényezők? 

Minél több beavatkozás volt a méhen, annál nagyobb a rizikó a hegterhességre. Ez nem csak

  • a császármetszést jelenti,
  • számít a megelőző miómaműtét,
  • a terhesség-megszakítás,
  • az egészségügyi kaparás, és
  • nő az esélye akkor is, ha előzőleg már volt hegterhesség, továbbá
  • hajlamosítanak rá a termékenységi kezelések is.

Milyen következmények lehetnek? 

A hegterhesség veszélyt jelent a terhes nő további termékenységére és életére is. Minél később ismerik fel, és minél később kezdik el hatékonyan kezelni, ez a veszély annál kifejezettebb.

Két fő szövődménycsoporttól tartunk:  az egyik, hogy a terhesség helyzete és növekedése miatt majd megreped a méh, és emiatt súlyos vérzés jelentkezik. A másik rettegett szövődmény, hogy ha a méh mégis kibírja a terhességet - ami már önmagában nagy szerencse -, majd a szülésnél jelentkeznek problémák. Ugyanis a heg szerkezete miatt többnyire  rendellenes a méhlepény tapadása is, az itt tapadó bolyhok könnyedén túl mélyre nőnek (akár teljesen át is hatolhatnak a méhfalon) és ez a szüléskor masszív vérzést, illetve a többi hasi szerv károsodását okozhatja.

Ahogy az már a fentiekből látszik, a fő probléma mindkét esetben a nehezen kontrollálható vérzés, melynek következménye lehet aztán vérzéses sokk, illetve az alvadási faktorok elhasználódása miatti véralvadási zavar is. A fentiek miatt szükség lehet méheltávolítására, vérátömlesztésre, illetve ha nem sikerül uralni ezeket a folyamatokat, akár a páciens halálához is vezethetnek. 

Hogyan lehet kezelni? 

Jelenleg az általános ajánlás a terhesség mihamarabbi megszakítása, lehetőleg még az első trimeszter folyamán. A terhesség megszakítása történhet sebészi és nem sebészi úton is, illetve a különböző módszerek kombinációjával. 

A szóba jövő sebészi módszerek: a terhesség vákuummal vagy kürettel történő eltávolítását, laparoszkópos vagy nyílt hasi műtétet, esetleg a méhet ellátó artéria embolizációját jelentik. A terhesség gyógyszeres megszüntetésére vagy szisztémásan adagolnak gyógyszereket, vagy közvetlenül a kóros terhességbe injektálják azokat. Magyarországon általában metotrexátot – ez egy citosztatikum- használnak erre a célra.

Egyelőre sajnos irodalmi ritkaság, hogy élő újszülött jöjjön világra ilyen terhességből. Ha sikeres is volt a terhesség, az érintett nők több mint felének ki kellett venni a méhét, és többnyire vérátömlesztésre is szükségük volt.  A terhességi kor ameddig végül eljutottak (20-38 hét) változatos volt.

Amennyiben a terhesség már elhalt, a szakirodalom szerint elfogadható megoldás lehet csak szorosan követni a pácienst labor és ultrahang segítségével.

Lehetséges a további gyerekvállalás hegterhesség után? 

A fent leírt sok módszert éppen azért kísérletezték ki, hogy lehetőleg ne legyen szükség méheltávolításra. Amennyiben valószínűsíthető, hogy a hegdeffektus (niche) játszott szerepet a hegterhesség kialakulásában, úgy annak műtéti megoldása javasolt a következő teherbeesés előtt.

Mennyi az esélye, hogy megismétlődik?

A szakirodalom 5-40% közé teszik a hegterhesség ismétlődésének rizikóját a következő terhességben. Továbbá azoknál a nőknél, akiknél hegterhesség már előfordult, gyakoribbak a méhlepény tapadásának rendellenességei is.

Frissen diagnosztizáltak, hova fordulhatok ezzel a betegséggel? 

Főleg a négy orvosegyetem klinikája (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged) és a nagyobb budapesti centrumkórházak felkészültek a hegterhesség ellátására. 

Hivatkozások:


Értesülj mindenről időben!