Ezekben a kórházakban a legmagasabb a császárarány

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Verus

Így változott a császárarány Magyarországon 2023-ban az állami szülészeteken.

A Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő oldalán immár elérhetők a 2023-as, hazai császárstatisztikák, melyekben izgalmas elmerülni. Az elmúlt évek adatai itt letölthetők bárki számára, részletesen, kórházakra lebontva.

Mit mutatnak az adatok?

Tavaly 79.429 baba született itthon, ami 3324 gyermekkel kevesebb, mint 2022-ben. Az össz születésszám 40,86%-a lett császármetszés (32453 gyermek), ami így ismét emelkedést mutat a korábbi évekhez képest.

A legmagasabb császárarány a tavalyi évben a Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben volt (56,42%), szorosan utána jön az Észak-Pesti Centrumkórház- Honvédkórház (54,01%), a harmadik helyen pedig a Semmelweis Egyetemi Klinikai Központ (52.8%) végzett.

A lista győztese - a skála másik végéről nézve a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház (26,17%), a második intézmény, ahol a legkevesebb a hasi szülés, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház (27,73%), míg harmadik helyen az alacsony számok listáján a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórház (27,85%) áll.

A listában nem kaptak helyet a magánszülészetek.

Kitekintő

A WHO (Egészségügyi Világszervezet ) ajánlása szerint a császármetszés átlagának 15 százalékos érték körül kellene mozognia. Ez annyit tesz, hogy az alacsonyabb, illetve magasabb progresszivitási szintű intézmények együttes átlagát nézve is ez az arányszám lenne az elvárt. Az egységes szülészeti protokollok esetén a hasonló típusú szülészeteken hasonló arányú császármetszés aránnyal kellene találkoznunk.

Tipp
Ha szeretnél még több, még részletesebb statisztikákat nézegetni a hazai szülészetről, egy alulról jövő, perinatális kezdeményezés keretein belül, érdemes ismerkedned az Ablak a Világra projekt adatgyűjtésével, sőt magad is hozzájárulhatsz a kérdőív kitöltésével ide kattintva.

Kiss Verus

Egészségügyi újságíró, kommunikációs szakember, háromszoros császáros édesanya, a Császárvonal projekt egyik ötletgazdája, a Császárvonal.hu főszerkesztője, a Hegmesék című könyv szerzője. Missziója a tévhitirtás és a kiegyensúlyozott, hiteles egészségügyi tájékoztatás. A kávé- és az élethosszig tartó tanulás megszállottja.