2020-as császárstatisztikák: így változtak az egyes kórházakban a műtéti arányok

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Verus

Minimális mértékben csökkent a hasi műtéttel történő szülések aránya 2020-ban az előző évi 42%-hoz képest - ez derül legalábbis ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán közzétett dokumentumból, mely immár a Csaszarvonal.hu-ról is letölthető. Az adatok szerint 100 szülésből 41 végződött császármetszéssel hazánkban a múlt évben.

A császárfrekvencia Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb (48,66 százalék, vagyis majdnem minden második anya így szült), míg a legkevesebb szülésbefejező hasi műtétet Hajdú-Bihar megyében végezték (32,52 százalék). 

A részletes statisztika (minden állami kórház adatai részletesen lebontva) letölthető a Csaszarvonal.hu dokumentumtárából, ide kattintva.

Mint az a NEAK oldalán is olvasható, a császármetszések elvégzésének az orvostudományon belül megvan a fontos és kiemelt szerepe, ellenben

az elmúlt időszakban sajnálatos módon több olyan esetben is a császármetszést választják, amikor ennek csak kényelmi és nem szakmai okai vannak vagy az orvos, vagy az anya oldaláról.

Arról, hogy mikor van szükség vitathatatlanul császármetszésre, már korábban írtunk az oldalon egy összefoglalót, ez itt elérhető, a részletes felsorolás és indoklások pedig az ingyenesen letölthető Császárvonal applikációban (Android/iOS) is olvashatók.

Mi van a számok mögött?

A számok kommentárja, magyarázata a Mandiner cikkében olvasható, ahol dr. Sára Leventét, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusát, szülész-nőgyógyászt kérdezte a lap. Továbbá korábbi cikkünk is árnyalhatja a témát, melyben a hétvégén és ünnepnapokon megemelkedő császárarányok témáját járjuk körül.