Íme, a magyar kórházak szülés előtti tájékoztató és beleegyező nyilatkozatai: olvasd el!

Császár előtt

Szerző: Kiss Verus

Ezen az oldalon, ebben a cikkben igyekszünk naprakészen tartani a hazai, állami szülészetek hüvelyi szülés, illetve császármetszés előtti beleegyező és tájékoztató nyilatkozatait (illetve esetenként más, a szülészeten használt beleegyezőket), vagyis azt szeretnénk, ha az édesanyák időben megismerhetnék, mi is áll ezekben a dokumentumokban.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy császármetszés, vagy egy előrehaladott vajúdás esetén a legtöbbször (különösen sürgősség esetén) nincs idő és energia arra, hogy az édesanya megfelelő, kiegyensúlyozott tájékoztatást kapjon a rá váró esetleges beavatkozások és műtét előnyeiről és kockázatairól, illetve, nem derül ki számára, mi is az, amit visszautasíthatna. Az utóbb kikért betegdokumentációkra aztán sok édesanya rácsodálkozik: a fájások között ő ezt aláírta és elvileg olvasta?

Jogunk van azonban ezeket a kórházi tájékoztató és beleegyező nyilatkozatokat  megismerni, hiszen ezek az adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint is közérdekű adatok, közérdekű adatigényléssel kikérhetjük az adott kórházból a minket érdeklő dokumentumot - olvasható a TASZ oldalán is. Ebben próbálunk ezzel a gyűjteménnyel segíteni, amelyet a TASZ bocsátott rendelkezésünkre, illetve kölcsönösen segítjük egymást az Ablak a világra projekttel, ezen a fronton is.

(A 2011. évi CXII. törvényt az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról itt találod egyébként)

Segíts nekünk, segítsük egymást!

Az adatbázist igyekszünk naprakészen tartani, de minden jelzést köszönünk, ha valahol közben újabb dokumentum születik, vagy, ha olyan dokumentum van a birtokodban, ami nálunk nem elérhető, és azt el is küldöd nekünk. Ahol nincs még meg a dokumentációnk, azt látod ebben az alábbi kórházlistában.

Kórházi beleegyező nyilatkozatok városok szerint, ABC-rendben

Íme, a kórházak, ahol szülészet működik, s mellette a helyi szüléses, császáros, egyéb szülészeti beavatkozásos tájékoztató és beleegyező nyilatkozatok, weboldalunkról letölthetően (a nyilatkozatra kattintva pdf-formátumban, új ablakban, doc, zip kiterjesztés esetén pedig letöltéssel): 


Készülj teljes körűen a szülésre, olvass, tájékozódj a császármetszésről is!


Ismered egyedülálló mobilapplikációnkat? 


Várunk Magyarország legnagyobb, szakértőkkel teli anyaközösségébe is, amelyet a császármetszés körüli kérdéseknek szenteltünk!

Nyitókép: freepik.com/pressfoto