Másodvélemény kérése: segítség a tájékozott döntésben, félelem helyett

Császármegelőzés

Szerző: Kiss Verus

Fontos témát járt körbe a Nők Lapja Egészség betegjogi rovata idén tavasszal: a lapban közölt olvasói levél szerzője gerincsérve kapcsán szeretett volna megbizonyosodni afelől, hogy tényleg a császármetszés az egyetlen út-e számára, van-e joga másodvéleményt kérni, mérlegelni. A TASZ betegjogi szakértője, dr. Asbóth Márton válaszolt a lap hasábjain. Ezt szemlézzük.

Mi a másodvélemény?

A másodvélemény kérése annyit tesz, hogy találkozunk egy másik szakorvossal vagy háziorvossal, és kikérjük a véleményét az aktuális diagnózisunkkal, kezelésünkkel kapcsolatosan, jelen esetben például egy műtéti javaslat kapcsán. Miért? Mert kíváncsiak vagyunk arra, ugyanazon állapotunkra ő mit mond, milyen szakmai véleményt, ajánlást fogalmaz meg.

A másodvélemény műfaja nagyon fontos: nem a bizalmatlanságunk, hanem a tájékozott, kiegyensúlyozott döntésünk, tudatosságunk jele. Mégis kevesen tudnak róla/élnek vele, vagy épp félnek megismerni másik szakember álláspontját.

Betegjogaink ugyanis azt lennének hivatottak ellensúlyozni, hogy várandósan, illetve a szülés során csökkenjen kiszolgáltatottságunk, s kevesebb olyan döntést hozzunk anyaként, amit nem a megalapozott információk, hanem a félelemérzetünk motivál.

 További betegjogi cikkeinket ide kattintva találod a csaszarvonal.hu-n.

Tájékozott beleegyezés mindenekelőtt

Innen is érthető talán, hogy betegjogaink legfontosabb alappillére - a fentiek fényében - a tájékozott beleegyezés, vagyis, amikor a számunkra javasolt beavatkozás előnyeivel és hátrányaival, kockázataival kapcsolatos információk birtokában döntünk (tehát nem az orvos dönt sosem, hanem mi, hiszen mi írjuk alá a beleegyező nyilatkozatot, vagy mi utasítjuk vissza a beavatkozást) arról, hogy vállaljuk-e például a programcsászárt.

A Nők Lapja Egészség 2020/3-as számában így ír erről a betegjogi szakértő. "Talán mondhatjuk, hogy közismert tény az egészségügyben a másodvélemény kérésének lehetősége. Ennek az a célja, hogy a beteg a kezelőorvosán kívül más orvos véleményét is megismerhesse az állapotát, betegségét, illetve a javasolt terápiát illetően. Több szem többet lát – ráadásul gyakran megesik, hogy a különböző orvosok felfogása, terápiás megközelítése is eltérő."

A cikkből kiderül, a másodvélemény kérésének lehetősége nem az egészségügyi törvényben szerepel betegjogként, így nem mondható, hogy általánosan, minden egészségügyi ellátására vonatkoztatható lenne. Ezt a lehetőséget ugyanis az egészségbiztosítási törvény tartalmazza, tehát elvileg csak a TB által finanszírozott ellátásokban jár a másodvélemény lehetősége. Ettől függetlenül ezt sokszor magánintézmények is lehetővé teszik.

Mint azt dr. Asbóth Márton, betegjogi szakértő, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője összegzi a kérdés kapcsán: "az állami finanszírozású rendszerben mindenkinek jár a másodvélemény, aki a vizsgálatok eredményét vitatja, vagy a javasolt vizsgálati, terápiás módszerrel nem ért egyet. A megkeresett orvos csak nagyon szűk körben tagadhatja meg a másodvélemény adását – viszont azt is tudni kell, hogy a második után harmadik vagy még többedik vélemény kéréséhez már nincs jogunk."

Merjünk informálódni!

A másodvélemény szerepe a császármegelőzésben is hangsúlyos, különösen olyan vitatott császárindikációk okán, mint az előzetes császármetszés, a szemészeti problémák, az anyai életkor vagy a farfekvés.

Gyere a Császárvonal zárt Fb-csoportjába, töltsd le mobilapplikációnkat (Android/iOS), informálódj, hozz megalapozott döntést testedről, gyermekedről!