Apás császármetszés?

Császár előtt

Szerző: Óvári Enikő

A szülés egy életre szóló élmény – legyen az végül pozitív vagy negatív tapasztalat – nemcsak az anyák, de az apák számára is. Ez igaz nemcsak természetes szülés, de császármetszés esetén is. Erre érdemes együtt készülni a különböző szülésfelkészítő tanfolyamokon való részvétellel – erről kérdeztük Vidovszky Annát és Pető Szabinát, az apa felkéSzülés szervezőit.

Mit ad az apa jelenléte császármetszés esetén?

Ha onnan indulunk ki, hogy a császármetszés is szülés, akkor pontosan azt tudja adni az anyának a párja jelenléte, mint a hüvelyi szülésnél. Az anyai - és ezáltal a baba által átélt - stressz csökkentése ugyanolyan fontos császármetszéskor is. Biztonságot, támogatást és a szülővé válás pillanatának megosztását jelenti. Az apának is ugyanúgy jót tesz, ha látja a folyamatot, nemcsak úgy kap egy gyereket az ápolótól. Ha apa és anya egyszerre találkozhatnak a babájukkal, akkor tanúi lehetnek egymás szülővé válásának, ami erősíti a kapcsolatot. Ha később az anya szeretne az élményeiről mesélni, akkor ott van a párja, akivel osztozhat. A baba és az apa szempontjából is kiemelt idő a megszületést követő pár perc, pár óra. Igaz, hogy sok kórházban császármetszés esetén az apa kapja kézbe a babát „szőrkontaktusra”, de ennél sokkal ideálisabb az a császármetszés, ahol a baba az anyára kerülhet, és az apa ugyanúgy velük lehet, mint egy hüvelyi szülésnél. A császármetszés ilyen módját dr. Nádor Csaba neonatológus szakorvos már a második magyar kórházban igyekszik lehetővé tenni a családok számára, konferenciákon osztja meg azokat a kutatási tapasztalatokat, amik bizonyítják ennek a módszernek az egészségvédő hatását és a szoptatás támogatását.

Mit lát az apa császármetszés esetén, hol helyezkedik el, miben kell lennie és mire kell figyelnie?

Ahogyan a hüvelyi szülésnél, úgy a császármetszésnél sem kell attól tartani, hogy az apa traumatizálódik a látottaktól. Császármetszésnél kiemelten figyelnek arra, hogy az apa anya fejénél helyezkedjen el, hisz így tudnak kapcsolatot tartani. Hogy a lírát (a műtéti területet elválasztó steril anyag, függőlegesen felhelyezve) már a műtét kezdetekor, vagy csak a kiemelés után húzzák le, az attól függ, hogy az anya – ha volt erre lehetősége – választotta-e a saját maga által asszisztált kiemelést. Anya és apa azonban ebben az esetben sem lát semmit a vágásból, hiszen a domborodó has alján végzik a bemetszést, így a has azt kitakarja. Természetesen, ahogy a műtőben mindenki, az apának is steril szettben kell lennie.

Hogyan tud apa készülni együttszülésre császár esetén?

Ha a pár előre tudja, hogy császármetszésre lesz szükség, akkor tudnak együtt készülni. Van, aki még videót is néz a császármetszésről (pl. itt - a szerk.), de sokan vannak vele úgy, hogy elég számukra a tapasztalati úton megszerzett tudás. Az apának ilyenkor van ideje előre eldönteni, hogy mennyit szeretne tudni a történésekből. Van olyan videó is, ahol vérmentes animáción, vagy filc anyagon mutatják be sematikusan a császármetszést. Ha valaki ennyire sem szeretne a részletekkel tisztában lenni, akkor annyit mindenképpen érdemes tudnia, hogy a gerincközeli érzéstelenítés után viszonylag hamar elkezdhető a műtét, s utána 10 percen belül kiemelik a babát, majd következik a méhlepény eltávolítása, a méh tisztítása és a rétegek varrása, ami jóval több időt vesz igénybe, műtéti technikától függően még 20-40 percet. 

Apa nem traumatizálódik a császáros jelenléttől, de érdemes felkészülni minderre.

Mit ad pluszban egy ilyen felkészítő az anyának a műtét alatt? 

Az anyának komoly pszichés támogatást nyújthat az apa, ha készültek előtte valamilyen relaxációs technikával. Ezzel segíthet neki a kellemetlenségek, nehéz testi érzetek elviselésében, hiszen az érzéstelenítés a fájdalmat ugyan elveszi, de a kellemetlen húzásokat, nyomásokat lehet érezni. Ha olyan szerencsések, hogy a babát bőrkontaktusban az anya már a műtőben megkapja, akkor a szakemberek professzionális segítsége mellett azért ő is tud segíteni, hogy az anya már a műtőben szoptathasson.

A jól előkészített felkészülés segíthet abban, hogy a császármetszéses szülés is egy kapcsolatot megerősítő élmény legyen a pár számára. Ezenkívül a babának is érdemes erről a műtét előtt beszélni. El lehet neki mondani, hogy mi fog történni, és megerősíteni abban, hogy akkor is biztonságban lesz, várják idekint, nem fog a világ megszűnni azáltal, hogy minden ismerős dolog eltűnik hirtelen a környezetéből. Ha gyakran hallja még a méhben az apja hangját, azt fel fogja ismerni kint is (ezt kutatások bizonyítják), és ez a biztonságérzet sokat fog jelenteni neki az adaptáció során. Azt is el lehet neki mondani, hogy előfordulhat, hogy nem lehetnek együtt rögtön anyával a születés után, de apa akkor is vigyázni fog rá. 

Hogyan érdemes/lehet apát edukálni arról, hogy mi fog az anyával történni, miben tud segíteni?

Praktikus dolgokkal is érdemes lehet felkészülni a császármetszésre. Sokkal másabb kórházi csomag nem szükséges, mint egy hüvelyi szülésnél, viszont a csomagolás praktikussága még fontosabbá válhat. Nagyobb az esély, hogy valaki idegen fogja kipakolni a csomagot az osztályon, így a címkézés, és elkülönítés nagyon hasznos tud lenni. Császármetszés után szinte elengedhetetlen egy olyan üveg, vagy kulacs, amiből fekve is könnyen lehet inni.

Ha apa traumatizálódik, mert nem császárra készült a pár, mit lehet később tenni? Érdemes együtt elmenni egy szülés/császár feldolgozóra? 

Ilyen esetben nemcsak az anyák vehetnek igénybe segítséget, hanem az apák is, hiszen az apa pszichés jólléte ugyanolyan fontos a család szempontjából. Akik szülésélmény feldolgozással foglalkoznak, általában megkereshetők az apa számára is, intézményesült formában a Perinatus Alapítványt lehet keresni. Annak eldöntése, hogy a pár külön-külön, vagy együtt szeretne a feldolgozásban elindulni, az megegyezés kérdése, mindkettő lehet érvényes igény. A legfontosabb, hogy bármi is történt, a pár, a család – ha hosszú úton is – de a végén megerősödve léphessen tovább az élet következő szakaszába.

Jogi háttér

Magyarországon az egészségügyi törvény garantálja, hogy a szülő nő mellett az általa választott felnőtt személy ott legyen. Igaz ez a jelenlegi vírushelyzetre is, még akkor is, ha ezzel kapcsolatban különböző a kórházak hozzáállása. Az országos tiszti főorvos 2020. szeptember 8-i látogatási tilalmat elrendelő határozata kivételként említi a „szülő nő vonatkozásában az általa megjelölt nagykorú személyt, aki a vajúdás és szülés alatt folyamatosan vele lehet” – mondja Dr. Mina András egészségügyi jogi szakértő. Hozzátette: császármetszés esetén viszont egyedi megítélés kérdése, hogy az apukát beengedik-e a műtőbe, vagy csak ahol erre lehetőség van, bőrkontaktra és az aranyórára kaphatja meg az egészséges babát.

Az Országos Tisztifőorvos Hivatal 2020. november 5-én kelt levele és tájékoztatása szerint az apa a műtőben nem, de a császáros szülés többi szakaszán jelen lehet, PCR tesztet és egyéb tesztet, pedig csak akkor kérhet egy intézmény a kísérőktől, ha biztosítja is.


Az egészségügyi intézmények protokolljairól – apa bent lehet a műtőben/kint várakozhat/nem mehet be a szülőszobára – az adott intézményektől érdemes előre tájékoztatást kérni.

+1 tipp: a covid világjárvány idején érvényes betegjogokkal kapcsolatban érdemes követni a Másállapotot a szülészetben friss posztjait! 


Ajánló: