Lehetséges-e császármetszés után 24 órával hazamennem babámmal?

Császár után

Szerző: dr. Ruzsovics Ágnes

"Több kórházról is hallottam már, hogyha bemegy egy kismama, akkor fel is veszik az osztályra minimum három napra, hogy a támogatás meglegyen a kórháznak. Az első terhességemnél nagy duzzogva elviseltem, de most már nem hagynám otthon feleslegesen a kisbabám. Császár után mikor hagyhatom el leghamarabb a kórházat a babámmal együtt, ha minden rendben?" - kaptuk a kérdést egyik követőnktől, melyre most a betegjogász válaszol.

Ambuláns szülés vs. császármetszés

A kérdés az ún. ambuláns szülés problémáját érinti, melyről akkor beszélünk, amennyiben problémamentes, spontán szülést követően - az anya külön kérésére és orvosilag is indokolt esetben - az anya és gyermeke 24 órával a gyermek világrajövetele után elhagyhatják a kórházat

Az általános gyakorlat szerint a spontán szülést követő 72 órán át, császármetszés után pedig 3-4 (korábban leginkább 7) napig bent tartják az anyát és a babát a kórházban.  A háromnapos kórházi tartózkodásnak problémamentes szülés esetén nincs igazán egészségügyi indoka. A császármetszés más ilyen szempontból, ott a kórházi tartózkodás indoka a nagy hasi műtét szövődményeink megelőzése. A sebészek álláspontja szerint nem a műtét, hanem annak szövődményei, pontosabban azok időben fel nem ismerése és így a terápiás következmények elmaradása a veszélyes. A műtéti szövődmények túlnyomó többsége az műtét utáni 1-3., illetve 4-7. posztoperatív napon szokott fellépni. Ez idő alatt a megelőzés szempontjából nagyon fontos a beteg szoros ellenőrzése: a fizikális vizsgálat, a folyadékháztartás kontrollja, a seb állapota stb. Vagyis a császárt követő - a hüvelyi szülésnél akár hosszabb - kórházi tartózkodást sebészeti protokoll magyarázza, a hüvelyi szülést követő háromnapos kórházi tartózkodást pedig a kórházak társadalombiztosítási finanszírozása.

A szülő nőknek jelenleg is joguk van ahhoz, hogy a szülés után 24 órával (vagy még előbb) elhagyják a kórházat. Saját felelősségére akár a szülés után azonnal távozhat a kórházból az anya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha problémamentes szülést követően az anya él az Eütv. 12. §-ában foglalt lehetőséggel, akkor elhagyhatja a kórházat, amennyiben azzal mások testi épségét, egészségét nem veszélyezteti. Sajnos a saját felelősségű távozásnál azonban számolni lehet az orvosok ellenállásával és azzal az eshetőséggel, hogy ha valamilyen komplikáció miatt vissza kell menni a kórházba, esetleg rossz szemmel néznek a kismamára.

Az orvosi okok, melyek akadályozhatnak

Az ambuláns szüléssel szembeni orvosi ellenállás oka az, hogy a hazabocsátás előtt történnek szűrővizsgálatok (gyermeknél a hallás-, csípő-, anyagcsere-betegségek szűrése; anyai szűrővizsgálatok), a gyermeknek BCG-oltás beadása, figyelik az újszülöttkori sárgaságot. Vizsgálják továbbá az újszülött légzését, szívműködését, a vércsoportját, a súlyfejlődését, a bélműködését, székletét, vizeletét, valamint azt, hogy szopik-e. 

Fontos tudni, hogy a BCG-oltást nem kell megkapni hazamentelig, beadására több hét áll rendelkezésre (ha van gyermekorvosi beutaló, a területi oltóközpont fogad), a hallás- és csípővizsgálatra szintén. Az anyagcsere-vizsgálatot 48 órás korban lehet leghamarabb levenni, de gyermekorvos, védőnő, bába is elvégezheti megfelelő eszköz birtokában, majd postázza. Gyermekorvosunkkal egyeztetnünk kell a korai gondozásról.

Ezzel összefüggésben a legnagyobb probléma az, hogy ma Magyarországon nincs szervezett ambuláns ellátó rendszer (elegendő gyermekorvos és védőnő), amely a korábban hazatérő anyák és újszülöttjeik korai ellátását, gondozását biztosítani tudná.

Vagyis az ambuláns szülés lehetősége ma Magyarországon törvényileg adott, ám nehezen kivitelezhető.

Ennek anyagi természetű oka is van, mivel jelenleg nem létezik az ambuláns szülésre vonatkozó finanszírozási konstrukció. A szülés és szülés körüli ellátás finanszírozása az aktív fekvőbeteg szakellátási keretből történik és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az ellátást a homogén betegségcsoportba (HBCs) történő besorolás alapján finanszírozza.  Ha az ellátás időtartama nem éri el az adott HBCs alsó határnapját, a kórház nem jogosult a teljes HBCs díjra. Azaz a kórházak a szülést követően csak 72 órás fekvőbeteg-ellátás után kapják meg a teljes egészségbiztosítási finanszírozást. 

A feltételek még mindig nem egészen adottak

Az egynapos szülészet szabályozását előkészítették, már két éve elfogadás előtti állapotban volt. Annak ellenére, hogy az alapvető jogok biztosa 2019 februárjában felkérte az emberi erőforrások miniszterét az ambuláns szülészeti ellátás szabályozásának kidolgozására, az EMMI egészségügyi szakmai irányelve 2019 decemberében csupán ajánlást fogalmazott meg a korai hazaadás, illetve ambuláns szüléssel kapcsolatban, abban az esetben, ha az állam megteremti annak jogi, finanszírozási és szervezeti feltételeit. Azonban az ambuláns szülés lehetőségének bevezetése, az ehhez szükséges finanszírozási és egyéb gyakorlatok változtatása egyelőre még várat magára.

(Nyitókép: cookie_studio - www.freepik.com)