Nem szabad a császárral foglalkozni, mert akkor bevonzzuk?

Császármegelőzés

Szerző: Óvári Enikő

A szülés feldolgozása annál nehezebb, minél messzebb esett az a kismama által elképzelttől. Éppen ezért, ha műtétre kerül a sor, érzelmi és mentális kapaszkodót jelenthet, ha a felkészülés során foglalkoztunk a császár lehetőségével is – mondja Ördögh Csilla pszichológus, perinatális szaktanácsadó.

CSV: Érdemes-e ma Magyarországon, ahol a szülések 41 százaléka végződik császármetszéssel, előre foglalkozni ezzel az eshetőséggel?

Ö.CS.: Mindenképpen, de az arányokra érdemes figyelni. Amikor egészséges várandósságról van szó, valójában nem lenne ok műtétre készülni, ugyanakkor egyrészt a szülészetben nincsenek garanciák, másrészt a jelenlegi szülészeti ellátás nagyban támaszkodik beavatkozásokra, melyeknek dominóhatásszerűen követhetik egymást és elvezethetnek egészen a császárműtőig. Ezt tükrözi az ajánlásoknál 4-5-ször magasabb itthoni császárarány. Az a realitás, hogy a szülészorvosok és a kórházak nagy része nem a hüvelyi szülésben tudja segíteni a nőket, eszköztárukban kevésbé a finoman hangolt, pszichológiai, preventív tudás szerepel, inkább a gyógyszeres és műszeres beavatkozások. Mindezek mellett, ha csak nem indokolt, semmiképp nem ajánlott elsősorban császármetszésre készülni, hanem előtérbe a természetes vajúdást és szülést segítő praktikák kell, hogy kerüljenek.

CSV: Hogyan lehet a nem biológiailag megalapozott császárműtétet kivédeni?

Ö.CS.: A prevencióban érdemes gondolkodni készülés terén: lehet ezt egy jó szülésfelkészítővel, ahol a megfelelő ismereteket be lehet szerezni a minél inkább beavatkozásmentes szülés lefolyásáról, előnyeiről, és a vajúdás alatti fájdalom-management természetéről, és ehhez illeszkedően a tudatos szülésznő-szülészorvos választással. Tehát röviden: tudatos segítőválasztással. A kórházi statisztikákat is érdemes megnézni, de még fontosabb az adott orvosnál rákérdezni a saját császárarányára. Aki pedig otthonszülésre készül, a statisztikából láthatja, mennyivel kevesebb a beavatkozások aránya.

CSV: Azért nem szabad elfelejteni, hogy a császár életmentő műtét lehet.

Ö.CS.: Igen, ha ebből a célból történik, az nagyon áldásos, hiszen egyszerre két ember életét menti meg. Nagy hasi műtétről van szó, a regenerálódás is ennek megfelelően zajlik, a baba pedig elesik a szülőcsatornán történő protektív hatások megtapasztalásától. Számít a vajúdás: messzire nyúló hatásai is vannak, így sokat jelent, ha ezeket megtapasztalhatta anya és baba a szülés-születés folyamatában. Továbbá az anya és az újszülött műtét utáni találkozásának, bőrkontaktusnak is nagy jelentősége van, illetve annak, hogy a műtét utáni napokban se kényszerű szeparációban legyenek. Ha a szülés-születés utáni percekben, napokban megfelelő támogatást kap anya és babája, a műtétet is egészen másként élhetik meg.

A császármetszéssel kapcsolatos ezerféle megélést született bemutatni Richter Anna Díjas Hegmesék kiállításunk és a belőle készült könyv. Olvass erről bővebben!

CSV: Miért fontos, hogy foglalkozzon egy kismama előre a császár lehetőségével is?

Ö.CS.: Mert a várandós nőnek érzelmi/mentális kapaszkodót jelent, ha előre számolt ezzel az opcióval is. Sokak számára már az is kapaszkodó, ha tudni lehet az események forgatókönyvét: hogyan zajlik a műtét az adott kórházban. Kiemelten fontos, hogy a császárral kapcsolatban az aranyóra is tisztázva legyen, hiszen a szülés-születés eseménye pszichológiai szempontból elsősorban a találkozás története. Anya és baba akkor tudnak a leghatékonyabban regenerálódni és egymásra hangolódni, ha mindketten éber állapotban vannak a születést követően. Ha ez nem lehetséges, akkor törekedni kell arra, hogy a lehető legközelebb jussanak ehhez az együttléthez. A bőrkontaktus a császár után, anya és baba illata egymás számára óriási jelentőséggel bír. Akkor is érzékenyíti őket egymásra, ha ezt akkor ott nem tudatosan érzik. Az újszülött immunrendszere, emésztőrendszere, adaptációja a környezethez akkor alapozódik meg a leghatékonyabban, ha együtt töltheti az édesanyával. A szőrkontaktus apával a második legjobb dolog, ami a babával történhet, ennek a lehetőségét is érdemes előre egyeztetni a szülészorvossal, illetve azt is, hogy a születést követő napokban az anya és a baba egymás közelében lehessenek. A roaming-in lehetőségeket nemcsak az anya fizikai állapota, de a kórházi körülmények is meghatározzák. Érdemes átbeszélni és minél inkább a közelségre törekedni, amennyiben az megoldható.

A császármetszés elsősorban a megfelelő információszerzéssel előzhető meg, anyai oldalról ez egy tudatos, alapos felkészülést jelent az élettani szülésre.

CSV: Hogyan található meg az egyensúly a felkészülésben, hogy ne bevonzás legyen a császárból?

Ö.CS.: Nem érdemes az erre való gondolkodással túl sok időt tölteni, tényleg csak a prevenció terén (otthonszülés/szülészválasztás/ szülész kikérdezése). A császár menetének ismerete, a műtét alatti időszakra mentális kapaszkodók megfogalmazása, illetve a császár utáni bőr/szőrkontaktus és együttlét útjának egyengetése erejéig.

A császárra való felkészülés kapja a kisebb szeletet. Jóval nagyobb figyelem övezze a természetes szülésre való felkészülést, az alternatív fájdalom-management eszközök megismerését és begyakorlását. Sokaknak segít, ha megértik a szülés szakaszait, a fájdalom természetességét.

CSV: A nem várt, sürgősségi császárral végződött szülések egy jelentős része nagy lelki/testi terhet ró a kismamákra, ilyen téren könnyebben dolgozza fel, aki előre készült erre a lehetőségre?

Ö.CS.: Ez így van, a szülés feldolgozása annál nehezebb, minél messzebb esett az a nő által elképzeltektől (a feldolgozásról korábbi cikkünk itt olvasható – a szerk). A felkészülés mentálisan is segít, de tapasztalatom szerint a legnagyobb hatása az anya-baba együttlétnek van. Ha szeparációban vannak a műtétet követő napokban, az sokat nehezít az anya lelki terhein. Ha valaki nagyon fél a műtéttől és nagyon nem készül fel rá, még nagyobb sokként érheti, ha erre kerül sor. Ha foglalkozik a császár forgatókönyvvel is, akkor előre kapaszkodókat alakíthat ki magának a „b” forgatókönyvre.


CSV: Ezekre a kapaszkodókra tudnál tippeket adni?

Ö.CS.: A műtét pozitív keretezése, a szuggesztív kommunikáció alkalmazása, annak tudatosítása, hogy a műtét a mi érdekünkben történik. Fontos a saját magunk vigasztalása, érzelmi menedék keresése mentálisan a műtét alatt és után, kívül-belül egyaránt.

CSV: Ez mit jelent pontosan?

Ö.CS.: Ha a szakemberek emberi bánásmódban részesítik az anyát, ismertetik a lépéseket, nem ijesztően kommunikálnak, az jelenti a külső menedéket és ez elég lehet a belső menedék megalapozásához. Ha ezt sikerül elérni, eléggé biztonságban éreznie magát, akkor az anya akár kisbabájával is fel tudja venni a kapcsolatot mentálisan és a megnyugtató szavakat felé is tudja közvetíteni.

CSV: Összefoglalva a tudatos szülésre való felkészülésnek mik legyenek a lépései?

Ö.CS.: Gyakorlati ismeretek beszerzése – a szülésről, módjairól és következményeiről. Az intézményről, kórházról/otthonszülés praxisról. És a saját test és lélek felkészítése. A testi felkészülés leginkább a várandósság minőségében keresendő – életmód, táplálkozás, a fájdalom-management eszközeivel történő megismerkedés, a szabad testhelyzet választásának lehetősége, vízben vajúdás/szülés lehetősége. A lélek felkészítése az érzelmi gondozást jelenti a várandósság során és azoknak az önismereti témáknak a megdolgozása/feldolgozása – legyen az egy korábbi traumatikus szülés például -, melyek a várandóst a várandóssága alatt foglalkoztatják.

Továbbolvasásra ajánljuk:


A cikk szakértőjét itt találod.

Kezdőfotó: eperdyfa