Összenövések császármetszés után: ezek a tünetek jelezhetik

Császár után

4149 megtekintés

Ahogy minden hasi műtét, úgy császármetszés után is számolni kell az egyik leggyakoribb következménnyel, a hasűri összenövésekkel. Gyakori kérdések sorozatunk témába vágó kérdés-válasza, szakértői közreműködéssel.

Gyakori kérdés: Milyen tünete lehet az összenövéseknek császármetszés után?

A szervösszenövés, a hasűri összenövések azt jelentik, hogy a belek, vagy más szervek egymáshoz, vagy a bélfalhoz, hasfalhoz nőnek hozzá a műtéti bolygatás következtében, s ezzel az adott terület, szerv funkciója, normál működése gátlódik.


Tíz, császáron átesett nőből átlag hétnél van valamilyen összenövés, két császármetszés után ennek előfordulási valószínűsége pedig 90% körüli. Amennyiben ennek tünete jelentkezik, ezekre érdemes figyelni, ezekkel érdemes összefüggésbe hozni:

 • színkülönbségek, ez például abban nyilvánul meg, hogy császáros heged vörös vagy nagyon fehér
 • bemélyedést, állandó duzzanatot látsz a császáros hegvonalon ("behúz", le van nőve)
 • a bőr túlérzékeny vagy érzéketlen a heged körül
 • Időjárás-változásokra jelentkező érzékenységet tapasztalsz (viszket - igen, ez a műtét után egy-két héttel még rendben van, de legújabb tudásunk szerint később nem, mert a heg így jelez)
 • felléphetnek a belső szervek működészavarai
 • feltűnhet testtartás-változás
 • távolabbi részeken a testedben bárhol jelentkezhet ismeretlen eredetűnek tűnő, krónikus fájdalom (derék, váll, könyök stb.)
 • székrekedés, emésztési panaszok léphetnek fel
 • termékenységi, teherbe esési, meddőségi problémák, méhen kívüli terhesség
 • inkontinencia
 • szex közben panaszok
 • menstruációs problémák
 • súlyosabb esetben bélelzáródás

Fontos: az összenövések gyakran tünetmentesek, és sokszor csak szülés után hónapokkal, évekkel, de akár csak évtizedekkel produkálnak tüneteket. Előfordul, hogy csak egy újabb hasi műtét során szerzel tudomást létükről (az operáló orvosodtól, zárójelentésedből), és emiatt az ominózus beavatkozás esetleg hosszabb ideig is tart.


Hogy derülhet ki, hogy van-e összenövésem?

A hasűri összenövéseket ultrahanggal nem lehet detektálni, csupán invazív beavatkozások segítségével, melyekkel azonban fennáll a veszélye az újabbak keletkezésének (jól érzed, ez így ördögi kör). Manuális technikákban jártas szakemberek, gyógytornászok (ilyen szakembert a Császárvonal Fb-oldalán tudunk lakhelyedhez közel ajánlani) azonban invazív beavatkozás nélkül is segíthetnek oldani a panaszokkal járó összenövéseket. Mindig komplex, holisztikus szemlélettel lehet segíteni a problémán, melyben ugyanolyan fontos szerepet kap a lelki feszültség oldása is a testi mellett (nagyon leegyszerűsítve biológiailag: az összenövés mindig egyfajta feszültség is testünkben). 

Ha nincs panaszod - s bár erről keveset beszélnek az érintett, császárral szült édesanyáknak - akkor is  élethosszig tartó feladat az otthoni hegkezelés a műtét után, mert az összenövések általa lazulhatnak, és ezt az állapotot fenn is tudod tartani. Mindemellé a legegyszerűbb, amit tehetsz magadért, hegedért, az a rendszeres, napi gyaloglás


Alap hegkezelést minden császárral szült édesanya napi rutinjába!

A Császárvonal applikáció ebben is segít alap hegkezelő programjával, melyet célszerű a műtét utáni hetekben a sebek leesése után elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni: a hegmasszázs, a 3D légzés, a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító torna is megtalálható a Császárvonal mobilalkalmazásának előfizethető videótárában (Android/iOS). Hegtudatosságra fel!

Az applikációt itt éred el: CsászárvonalApp iOS-reCsászárvonalApp Androidra


Végezetül: valóban fontos hangsúlyozni, ahogy fentebb említettük, nem biztos, hogy lesz tüneted, ám, ha van, s akár túl vagy számos kivizsgáláson ismeretlen eredetűnek titulált panaszaiddal, hasztalan, akkor érdemes ezen a szálon is elindulni.


Köszönjük a kérdés-válasz összeállításához nyújtott segítségét  Rákosi Dórának, a Császárvonal és a fóti   Levendula Gyógyközpont   gyógytornászának.