Császármetszés utáni torna: ezt ajánljuk!

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

Gyakran hangzik el a kérdés császármetszés után: mikor kezdhetek el edzeni, mozogni, tornázni császármetszés után? Az anyák nagy megrökönyödésére mindig azt válaszoljuk: már a kórházban! Ez elsőre furcsa lehet, holott a császármetszés (mint óriási hasi műtét) utáni tornák az ún. posztoperatív, császár utáni tornákkal már a kórházban elkezdődnek ideális esetben. Ezek "barbitornának" tűnnek elsőre, pedig megvan a helyük a felépülés fokozatos folyamatában. Elmondjuk, miért érdemes hallgatni ránk és a gyógytornászok ajánlásaira szülés után.

Sok édesanya találkozik azzal a tévhiteken alapuló tanáccsal, hogy császármetszés után hat hétig (még erősebben túlzó és téves tanácsok szerint fél, vagy akár egy évig) ne mozogjon, sőt nem is mozoghat. Ez óriási tévhit sajnos, mert egy ekkora hasi műtét után valóban figyelni kell a test jelzéseire, de a legrosszabb, amit tehetünk, ha közben nem segítjük gyógyulásunkat célzott, műtét utáni mozgásokkal. Nem súlyzós vagy izzadságtócsákkal járó kardioedzésekről van szó - különösen nem a gyermekágy alatt -, csupán napi 15-20 perc magunkra fordított időre, melyben helyet kap egy kis átmozgatás, légzőtornák, hegmasszázs, gátizomtorna is.

Az első hat hét a regeneráció egyik nagyon intenzív időszaka, ahol a biztonságos gyógytornával, császármetszés utáni tornával, programmal segíthetjük

  • mérsékelni a császármetszéssel járó szövődmények kialakulásának esélyét
  • várandósság alatt csökkent funkciójú izmok "magukhoz térését",
  • a hasizmok működésének helyreállását (NEM hasizom-erősítés a maga klasszikus értelmében)
  • a szétvágott, megbolygatott hasi terület feléledését,
  • mérsékelni az összenövések kialakulásának esélyét (az összenövésekről itt olvashatsz még)
  • a seb és a heg gyógyulását, a kismedence jó keringését,
  • a gátizmok jó funkcióját (császármetszés után is nagyon fontos, igen - erről itt írunk még)
  • az idegrendszeri harmonizációt
  • a fájdalmaktól való mielőbbi búcsút
  • a fokozatos, biztonságos visszaerősödést a hétköznapi feladatainkhoz.

Ha ezt az időszakot teljes inaktivitással töltjük, szöveti letapadások jöhetnek létre, a szüléshez köthető panaszok, tünetek elmúlta, gyógyulása elhúzódhat, s a számtalan kényszertartással (szoptatás, görnyedés, ölelés klasszikusai) járó anyai mindennapok állandó vendége lehet a fájdalom.

A kórházból hazaérvén - 1-6. hete császármetszés után

Az első hat hétben végezd azokat a posztoperatív tornákat, mozgássorokat, légzőtornát, gátizomtornát rendszeresen, amit a kórházi gyógytornász mutatott neked. Mellé a sebek leesése után kezdheted az alap hegmasszázst.

Torna online, otthonodban, a Császárvonal csapatával!

Ha nem találkoztál gyógytornásszal az ottléted alatt, akkor ajánljuk figyelmedbe a Császárvonal alap mobilizáló gyakorlatsorát a Videótár Alapcsomagjából (vagy külön a Kórházi gyorssegély csomagot, amit a 0-6. hétig tudsz beépíteni a mindennapjaidba), meglátod, hogy egyre könnyebben megy majd. Napi 20-25 perc mozgás, légzés, hegkezelés, erősítés, gátizomtorna - a baba mellett is bele fog férni! Biztonságos, gyógytornász állította össze, s minden benne van ezekben a császármetszés utáni tornacsomagban, amire csak szükséged lesz!

Hegmasszázs császármetszés után, a torna mellé

A császármetszés utáni időszak gyógyulása, regenerációs folyamatai még annyiban térnek el a hüvelyi szülés utáni időszakétól, hogy a hason lévő heggel is foglalkozni kell, a sebgyógyulást az orvos utasításainak megfelelően segíteni, a kórházban ajánlott fertőtlenítővel kezelni a varratszedésig, a sebek, var leeséses után pedig megkezdeni a hegmasszázst, mely a 12. hétig csak finom, felületes kezelés, a 12. hét után pedig mélyebb, szervi szinten is ható kezelés, mely otthon is végezhető. Az alapmasszázs megtalálható a Császárvonal Alapcsomagjában, a Kórházi gyorssegély csomagban és a 6-12. heti visszaerősödős csomagban is. A 12. hét utáni (kötény)has- és hegkezelés teljes otthoni teendői a haladó haskezelés programunkban itt található.

Tanácsaink a gyermekágy alatti, császármetszés utáni mozgásokhoz

  • Végezd bátran a kórházi mobilizáló gyakorlatsort (posztoperatív torna)!
  • Gyakorold minél többet az alsó mellkasi légzést! (a légzés fontosságáról műtét után itt írtunk)
  • Pihenj: aludj, amikor a baba alszik!
  • Ne emelj a baba súlyánál nagyobbat!
  • Figyelj nagyon testtartásodra, gátizmodra, légzésedre.
  • Nyújtózz fejtetővel a plafon felé, ha észreveszed, hogy görnyedsz!
  • Ne görnyedj össze, használd a mellkasod bátran, vegyél levegőt rendesen, amikor csak lehet, és csukott szájjal lélegezz!
  • Lehet, hogy az elején nehéz lesz ennyi mindent összehangolni, de érezni fogod, hogy ez is egyre jobban fog menni, testtudatod javulásával!

Amit a gyermekágy alatt kerülj el császármetszés után

  • felülések, páros lábemelések
  • lefelé néző plankok és variációi
  • nehéz súly emelése, fej fölé emelése
  • ugrálások, futás, step-aerobic
  • minden olyan gyakorlat, amikor úgy látod, hogy a hasadon kidudorodás van/lesz, akkor is, ha az az ajánlottak közt van.

6 héttel a császármetszés (és az orvosi kontroll) utáni ajánlásaink

A hathetes kontrollt az orvosnál sokszor vízválasztóként értékelik: ha ő mindent rendben talál, mehet minden. Ez ebben a formában szintén tévhit, ne kezeld szó szerint a tanácsot semmiképp, császármetszés után különösen! Gondolj bele: egy térdszalag-pótlás után hat héttel sem mehet minden teljes erőbedobással, de valóban egy lépéssel közelebb vagy már a gyógyuláshoz. Egy szuper beszélgetést ajánlunk figyelmedbe erről Youtube-csatornánkon!

Továbbra is felhívjuk a figyelmed, hogy a császár egy nagy hasi műtét, ezután is érdemes a fokozatosságra figyelni!

Emelhetsz már picit többet, de figyelj tested jelzéseire (egy jelentéktelennek tűnő derékfájás, a vizeletcsepegés, a hegben jelentkező fájdalom is ilyen jel, amit komolyan kell venni).

Letelt a 6 hét? Ez lesz a Te mozgásformád, online!

Jöhetnek a visszaerősödést segítő tornák, a szülés utáni időszakhoz igazított intenzitással és felépítéssel. A Császárvonal alapcsomagjának második fele ebben is melletted lesz a 6-12. hétig, vagy az Erősödj vissza csomag önmagában. Ne most kezdj el futni, visszatérni azonnal korábbi mozgásodhoz, még nincs itt az ideje! Alapozás nélkül ne! Mehet bátran az alap hegmasszázs a mozgások, légzőtornák mellé, sétálj nagyokat babáddal!

Hétköznapi tanácsaink a hatodik hét utáni mozgásokhoz

Letelt a 12 hét? Mozogj, erősödj velünk vissza!

"Lendület" névvel egy komplett szülés utáni regenerációs tornás programsorozatot találsz, benne mindenkor figyelembe vesszük a császáros előzményt, has- és hegkezelés videókkal is megajándékozunk a heti tornák mellé! Ennek az első része a szülés után 3 hónappal kezdhető "Magamra találó", utána pedig jöhet a "Magamra találó plusz" program, végül a "Magamra találó ráadás"Csatlakozz a közösen induló programokhoz hónapról hónapra, haladj együtt több száz anyatársaddal! Figyeld az indulási dátumokat!

Ha rossz a tartásod, sokat fáj a hátad, rengeteget görnyedsz, gerinced is vágyná a fellélegzést, nevezz be Gerinctorna vagy Gerinctorna plusz programjainkra, melyek szintén együtt indulósak, vezetett programok, és Tonkó Csilla preventív gerinctrénerünk garantálja, hogy testileg-lelkileg is egyensúlyba kerülj!

A 12. hét után szívből ajánljuk 3:1 erősítő csomagunkat, ha rövid mozgásprogramokat keresel, kifejezetten erősítés céljából. Szétnyílt hasizommal is!

Ha a hegeddel van még problémád, letapadások, érzékenység, érzéketlenség, hurkásság, kötényhas, mindenképpen kombináld a 12. hét után a Lendület-csomagokat a Haladó has- és hegkezelés programmal! 

Szexuális gondok, gáttájéki panaszok, emésztési baj, menstruációs fájdalmak, kellemetlen kismedencei feszülések? Megújult gátizomprogramunkkal is kombinálhatod mozgásprogramjaidat!

A lelkedről se feledkezz meg: számtalan relaxációs hanganyagot találsz videótárunkban, amely a szülés utáni regenerációt, tornákat kiegészítve támogat Téged!


A 12. hét után pedig mindenképpen javasolt egy személyes állapotfelmérés, lehetőleg hegkezelésben is jártas gyógytornásszal. Ha nem tudod, kihez fordulj, írj a hello@csaszarvonal.hu címre, segítünk megtalálni a lakhelyedhez legközelebbi ilyen szakembert. 

Jöhet a futás?

Ha végigmentél minden lépcsőn (a Császárvonal rendszerében a "Magamra találó ráadás" is mögötted van, voltál gyógytornásznál, és elviekben készen állsz a futásra, akkor nosza, vegyél nyúlcipőt! Futás mellé is mindig legyen gondod a keresztedzésekre, a hegmasszázsra, nyújtásokra, és a fokozatosság elve érvényesüljön edzésterveidben! A Császárvonal 3, 2, 1... futás - futásra felkészítő programja mindent tartalmaz, hogy biztonságosan, jókedvűen térj vissza/kezdj futni császármetszés/VBAC után! 15 perces keresztedzések, sokféle nyújtás és bemelegítés vár a programban, változatos edzéstervekkel, elméleti videókkal! A programban van gyaloglásra felkészítő edzésterv is, ha tőled távol áll a futás!


Útravaló

A mozgásra legtöbbször úgy gondolunk, mint valami különprogramra a heti menetrendünkben - szülés után is. Pedig a hétköznapjainkat végigmozogjuk: emelünk, sétálunk a picivel, állunk a konyhapultnál, hajolunk, leguggolunk a leesett játékért– jó esetben, már a császár utáni napokban is. A császármetszés egy nagy hasi műtét. Ahhoz, hogy rendben legyél utána, meg kell találni a középutat, ami előnyödre válik, mozgás-nyugalom közt.

További, császármetszés utáni mozgásformák vs. hasi szülés


Ha kérdésed van, várunk Magyarország legnagyobb, szakértőkkel működtetett, császárral szült édesanyáknak létrehozott közösségébe!