Infraszauna, infrás alakformáló kerékpár szülés, császármetszés után: mire figyelj?

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász, IBCLC

Mostanában sokszor felmerül a kérdés, mikor lehet hüvelyi szülés vagy császármetszés után elkezdeni szaunázni, illetve leginkább a különböző infravörös sugárzást, vákuumot is használó edzésmódszereket bevetve mozogni. Igyekszünk tisztázni az ezzel kapcsolatban felmerülő tévhiteket, tudnivalókat.

Az infra és a vákuum szülés után

Trendi sport- és alakformáló eszköz az a fekvő helyzetben tekerendő kerékpár, mely egy kapszulához hasonlító gépben helyezkedik el, ebben teker a formálódni vágyó kliens. Míg az alsótest dolgozik, a felső szabadon marad, s az infra miatt még az izzadással is számolni kell. Az infralámpa mellett a vákuum adhatja még a gép hatékonyságát.

Felmerül, hogy

  • szülés, illetve hasi szülés után elkezdhető-e ez a fajta edzés, illetve, hogy
  • mindez nincs-e rossz hatással a császáros hegre, vagy a szoptatásra

Mielőtt bármilyen mozgásforma mellett döntünk, általánosan elmondható, hogy érdemes figyelembe venni

Ezeket azért érdemes tudni, hogy testünknek ez az új kardiós mozgásforma valóban azt a hatást hozhassa, amit várunk tőle, ne  lőjünk túl a célon, a terhelésen! 

Mert a szülés utáni állapotunk mindig komplex, egyéni, nem lehet egységesen, mindenkire ráhúzható fekete-fehér választ adni a kérdésre.

Speciális, szülés utáni élethelyzet

Alapvetően ezeket a kombinált fitneszeszközöket, melyek vákuummal és infrával működnek, a szülés után 6-8 hétig nem ajánlott használni, de utána már lehetséges az edzés. Természetesen császármetszés után fokozottabb óvatossággal és odafigyeléssel kell elkezdeni használni őket. Általánosságban is jó képben lenni, szülés, császármetszés után mikor, milyen mozgásforma ajánlott - erről hozunk egy videót ide Youtube-csatornánkról. Érdemes rászánni azt a 10 percet, mielőtt folytatod az olvasást.

Mielőtt belekezdesz...

Kérjük, hogy ha használni szeretnéd ezeket a módszereket szülés után, beszélj kezelőorvosoddal, gyógytornászoddal, edződdel, IBCLC laktációs szaktanácsadóddal! A nemzetközi ajánlás szerint szülés után minden nőnek 6 hét elteltével érdemes felkeresnie egy szülés körüli időszakban jártas gátizom-specialista gyógytornászt, akivel a hasfal, a gátizom állapotát vizsgálják, beleértve a hüvelyi vizsgálatot is. Császármetszés esetén a 12. hét körüli vizit sem késő, addigra a heg is stabillá válik.

Csak viszonyításként, mert a szaunát amolyan mumusként emlegeti mindenki - tévesen: a keringési rendszerre egy szaunázás kb. olyan terhelés, mint egy gyorsabb gyaloglás, vagy könnyű jogging. Ha még tekerünk is mellé, nyilván nagyobb.

És mi a helyzet a gáttal, a heggel?

A gátizomzat, illetve a (császáros) műtéti területre ható vákuum szempontnál pedig egy irányadó tanács: jó megvárni, míg a terület, a heg stabillá válik (ez legalább a szülés utáni 12. hétig való várakozást jelent). A heg szülés után egyre stabilabbá válik, folyamatosan erősödik, rugalmasodik, ha foglalkozunk vele (eszközös önkezelés, hegmasszázs, nyújtások),  így kb. a 4. hónap után, normál sebgyógyulásnál már terhelhető vákuum szempontjából is. A szóban forgó gépeknél  ennek erőssége is szabályozható, nem nagy erőkre kell gondolni, amik minket érnek.

A császármetszés utáni felépülésről, tornákról

A császár utáni regeneráció mindig jó, ha fokozatos (
korábbi cikkünket erről itt találod): a műtét utáni időszak első hat hetében a posztoperatív tornának, légzőtornáknak, alap hegmasszázsnak van az ideje, utána lehet erősebb, a visszaerősödést segítő tornákban gondolkodni. A 12. hét után a mélyebb rétegeket is érintő hegkezelés jön.  Videótárunkban a teljes időszakot felölelő segítséget kapsz, nézz szét!

Jó, de szoptatás mellett? 

Az egyik leggyakrabban hangoztatott téves gondolat, hogy a szaunával, infrázással a méreganyagok a tejbe ürülnek. Kezdjük akkor kicsit messzebbről - mi ürül és hogyan alapjáraton!

Infraszauna (saját fotó).

A májunk a méregtelenítő szervünk, mely folyamatosan működik. Azokra az élettani folyamatokra, amelyek lejátszódnak a testben az infrakabinban, az infrás biciklin, sokszor méregtelenítésként utalunk. A keringő vér útja a májon át vezet, a szívből és vékonybélből, így ott megtörténik a vér “megtisztítása”, a különböző anyagok lebontása, tárolása stb. Az anyagok (toxinok, szabadgyökök) semlegesítése a kötőszöveti rendszerünkben történhet (nyirokkeringés), eltávolítása a bőrön, vesén, beleken, tüdőn át történik. A méregtelenítést tehát a szerveink végzik folyamatosan, ezek működését lehet támogatni többféle módon.

Tévhitoszlató izzadás vs. méregtelenítés témában
Szakirodalom arról, hogy a méregtelenítést a máj végzi, az eltávolítást a vese, a bélrendszer, a tüdő, a metabolikus hulladékok itt távoznak - nem az izzadással. Forrás itt, itt, itt, itt és itt.itt.

Az infrás vákuumban a biciklizés például felgyorsítja a nyirokkeringést, ez is segíti a kiválasztószervek működését. A vákuumos térben a szövetek fellazulnak, az erek kitágulnak. A mozgással, vákuummal tehát javul a nyirokkeringés, ami fontos a jó testi működésükhöz. A nyirok beömlik a vérkeringésbe, és a vér átfolyik a májon, ahol megtörténik a sok kémiai folyamat, az eltávolítás pedig a vesén, bőrön át.

Császárvonal-tipp: Átgondolásra érdemes az eddig életmódod, pl. a tisztálkodószerek, az étkezés, a tisztítószerek használatát tekintve, így tudsz mérlegelni, hogy szoptatás alatt most kezded-e el az infrahasználatot, vagy esetleg adsz még magadnak időt, és előbb életmódot változtatsz, és elindítod szervezeted tisztulását, regenerálódását máshogy. Ennek egyik lehetősége az infravörös sugárzás is. A szoptatás vs. méregtelenítés témakörében egy szuper, átgondolásra érdemes cikket olvashatsz W. Ungváry Renáta IBCLC tollából, ide kattintva - hasonló tippsorral, mint amit itt röviden leírtunk.


Jó tudni, hogy az elzáródott tejcsatorna kezelésében segítség lehet egyébként az infra - mint szauna, egész testes sugárzásban (elzáródott tejcsatorna kapcsán ezt a Videótáras segédletünket is ajánljuk).

Hasznos tippek, ha az infrás-vákuumos bicikli mellett döntesz

  • Pótold mindig a folyadékot, az elektrolitokat a fokozott izzadás miatt, mert nagy különbségek lehetnek a tejtermelésben, ha valaki érzékenyebb a folyadékveszteségre.
  • Figyelj a fokozatosságra. Kezdj inkább csak 10-15 perccel, s utána növeld az időt.
  • Ne egyél előtte nehéz ételt.
  • Vegyél pamutruhát, s minél kevesebb textil legyen rajtad, ha szoptatsz, a melltartó ne szorítson, kényelmes sportmelltartó legyen.
  • Figyelj tested jelzéseire.
  • Fürödj le, hogy az izzadtságot lemosd, ülj vissza még egy körre!

Tekerés előtt egyénileg mérlegelj!

Irodalom


Gyere Magyarország egyetlen és legnagyobb, szakértőkkel működtetett anyaközösségébe, ahol minden császármetszéssel, illetve VBAC-kel kapcsolatos kérdésedre választ kapsz!