Gátizompanaszok császármetszés után?

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

Új élethelyzet, új fáradtsági szintek, új szerepek és még ezer másik tényező okán nem ritka, hogy arra figyelünk fel: gyermekünk/eink születése után nem kívánjuk a szexet. Legalábbis a klasszikus értelemben. És valahogy az orgazmus is elmarad. Ennek lehetséges okairól hozunk egy gyors írást a császármetszés után fennálló tényezőkre fókuszálva.

Kisgyermekes szülőként fáradtak vagyunk, egész nap a babánkra figyelünk, az alvásmennyiségünk csökken - nem biztos, hogy a szex jár a fejünkben. De az is előfordulhat szülés után, hogy ha mégis eljutunk a szexuális együttlétig, egyszerűen nem jön az orgazmus, a legkitartóbb, legfigyelmesebb partnerrel sem, vagy valamilyen diszkomfort, fájdalom jelentkezik a stratégiai pillanatban. Ez soktényezős lehet, ám most egy olyan aspektusra hívnánk fel a figyelmet, amit ritkán emlegetnek:

a szülés utáni orgazmushiány és gáttájéki panaszok mögött ugyanis állhat gátizom-probléma, medencefenék-diszfunkció is.

Gyakori "megoldásunk" erre, hogy ezt detektálva egyszerűen elkezdjük kerülni az intim helyzetet, annak lehetőségét is, hogy orgazmus közelébe kerüljünk. Pedig a megoldás valójában az, hogy a medencefenék funkcióinak helyreállításával foglalkozunk...

De mi is a medencefenék?

Nem más, mint az izmok, kötőszövet és idegek alkotta, a medenceüreg alján lévő hálózat, ami megtartja a méhünket, a húgyhólyagunkat, a vastagbelünket és a végbelünket. Funkciója, feladata sokféle és összetett: segít a törzs és a csípő stabilizálását, a széklet- és vizelet-visszatartást, és elvitathatatlan szerepe van az orgazmus létrejöttében, megélésében is. Ha azonban a medencefenék táján valami nincs rendben, vagyis ez a fontos rendszer nem működik úgy, ahogy szeretnénk, például szülés után (akár feszes, akár laza, nem tudjuk úgy irányítani, ellazítani, megfeszíteni, ahogy kellene pisilés, kakilás, szex közben), medencefenenék-diszfunkcióról (PFD) beszélünk. Ennek sokféle tünete lehet a szeméremtest fájdalmától, a csípő, a derék vagy a has fájdalmáig, de az intim együttlétek kapcsán ilyen jelzés az orgazmushiány, vagy a szex közben és után érzett fájdalom, görcs, széklet- vagy vizelettartással kapcsolatos problémák is.

A gyönyör a medencefenék gyógyítómestere

Az orgazmus rendkívül hasznos jelenség, mely "önkéntelen" gátizomgyakorlatként tökéletes eszköz a medencefenék egészségének fenntartásához, helyreállításához, ugyanis nagyban hozzájárul a gátizom, a hüvely, a kismedencei szervek és egész testünk jóllétéhez (hát, ha még a szexuális izgalom során Kegel-gyakorlatokat is csempészünk az együttlétbe, még nagyobbat tud szólni!). Kár lenne lemondani róla, kár lenne felhagyni a kísérletezéssel is, ha szeretnénk újra viszontlátni életünkben császár után is! Ha bármilyen okból (akár egy rossz szülésélmény okán) behatolással nem megy a gyönyör elérése/nem vágyunk a behatolásra/vagy nincs partnerünk, akkor ott van a magunknak szerzett öröm lehetősége!


Videótárunkban biztonságos segítséget találsz szülés után, gátizomnyújtó programunkat ajánljuk figyelmedbe, ide kattintva olvashatsz részletesen róla!

Milyen jótékony hatása van az önkielégítésnek?

  • Csökkentheti az álmatlanságot
  • Javítja a kismedence keringését
  • Ellazít, relaxál
  • Fokozza az endorfin termelődését
  • Csökkentheti a menstruációs görcsöket
  • Mérsékelheti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét
  • Támogatja az önértékelést
  • Véd a fertőzésektől
  • fejleszti a testtudatosságot

Ne sajnáld magadtól az örömöket!

Császár után miért kell erről beszélni? Két okból (legalább):

  • A gátizmot igénybe veszi a várandósság

A tévhitekkel ellentétben császár után is adódhatnak gondok a gátizmokkal, mert nem a szülés módja az egyetlen tényező, ami hatással van állapotukra! Ha császár után, a regenerációs lépéseket betartva, a császár utáni tornával, légzőtornákkal, hegmasszázzsal (Videótárunkban itt!) és fokozatos visszaerősödéssel, otthoni kísérletezéssel az ágyban, akár magunknak, akár partnerünkkel - minden önterápiás eszközt bevetve sincs átütő változás szexuális életünkben, akkor érdemes a medencefenék zavaraira specializálódott gyógytornászt keresni, aki alapos kivizsgálással, manuális kezelésekkel, eszközökkel és célzott otthoni gyakorlatokkal segíthet.

  • A heg is hat a kismedencére

A nagy hasi műtéttel az a császáros heg odakerül a pocakunkra, ez is befolyásolhatja a kismedence vérkeringését, a terület feszességén keresztül, s ez a gátra is hatással van. Mivel minden mindennel összefügg testünkben, a gátizmok szempontjából is fontos a műtét után a kismedence keringésének fokozása, s ezáltal nemcsak a császáros heg funkciója, a belső szervek működése javul, de a gátizmok állapota, az orgazmuskészség is jó eséllyel.

A méh helyzetéről is beszéljünk!

A méh helyzete és a szex közbeni pózoktól is függhet, hogy mikor érzünk fájdalmat. Előjáték során, vagy utána, mindenesetre nemi izgalom hatására a méh kicsit feljebb megy, eltávolodik a hímvesszőtől. Ha a mozgása akadályozott, ez az eltávolodás kisebb mértékű lehet.

Háton fekvő helyzetben, hátrahajló méhnél ez a felfelé kevésbé elmozduló méhet a pénisz még jobban hátranyomja, a keresztcsont felé, vagy előrehajló méhnél, négykézláb helyzetben ugyanezért a hólyagnyak lesz irritált, pisilni kell nagyon szex közben.

Mozogj, regenerálódj velünk, online!
A császár utáni regenerációt támogató, egyedülálló, hazai fejlesztésű Császárvonal applikációnkban részletesen olvashatsz a felépülésről. az előfizethető Videótárunkban a felsorolt összes szükséges segédlet megtalálható

Plusz egy tipp a gáttájék keringésének fokozására

A gáttájék keringését is különféle módszerekkel tudjuk javítani (lelkes császárosheg-kezelőknek ismerős lesz): ajánljuk a fasciakezelő eszközöket vagy a cellulitkefét használni olajosan, vagy fürdésnél, csúszós felülettel, bőrpirosodásig. Lazán, nem túlzottan rányomva, fajdalommentesen, tempósan, egyenes vonalon mozogva a keresztcsonton, szeméremdombon (itt lehet vékony textilen, bugyin keresztül, szárazon), a comb belső felén, a combközelítők tapadásánál, fönt, a szeméremcsonthoz közel, akár a szeméremtestet letakarva tenyérrel, be, a combon hátrafelé.

Útravaló

A cikkben ezúttal a testi szintű okokra helyeztük a hangsúlyt, s nem térünk ki az érzelmi szálakra, melyek legalább olyan hangsúlyt kapnak egy ilyen jelenség esetén, szülés után, mint a testi tünetek. A szülés körüli érzelmekről korábbi cikkünk itt olvasható.


Zárt csoportunkban is várunk, ha kérdésed van még, gyere!