Mit tehetek már a kórházban az összenövések ellen császár után?

Császár után

Szerző: Rákosi Dóra, gyógytornász

A korai, császármetszés utáni időszakban (amikor a kórházban próbálsz erőre kapni), az összenövések megelőzése érdekében érdemes néhány dologra figyelni, röviden összefoglaljuk a hegkezelésben és viszcerális terápiákban képzett gyógytornász szemszögéből.

Hasi műtét: számolni kell az összenövésekkel!

A szervösszenövés, a hasűri összenövések azt jelentik, hogy a belek, vagy más szervek egymáshoz, vagy a bélfalhoz, hasfalhoz nőnek hozzá a műtéti bolygatás következtében, s ezzel az adott terület, szerv funkciója, normál működése gátlódik. (Az összenövésekről, azok tüneteiről kimerítő cikket olvashatsz ide kattintva - a szerk.). Ennek később számtalan tünete lehet, akár már hónapokkal a műtét után, de lehet, csak évekkel, évtizedekkel később.

Császármetszés után az első és legfontosabb feladatunk ezért a megfelelő keringés biztosítása a műtéti területen, hogy a lehető legszínvonalasabban és legminőségibben alakuljon a gyógyulás.

Ezt

  1. mozgással,
  2. légzéssel és
  3. manuális, fizikai hegkezeléssel (hegmasszázs)

tudjuk elérni, fejben tartva azt is, hogy a hegszövet akár egy évig is regenerálódhat, tehát hosszú folyamat, s több fázisból áll. Hogy hegtudatosan állj a jelenséghez, már a nulladik perctől érdemes az alábbiakra figyelned!

Már a kórházban...

  1. Kerüld az előre görnyedést, a tartós ücsörgést. Ha egyenesen tartod magad, a szerveidnek is több helye lesz a hasadban, több lehetőségük van a mozgásra.
  2. Ha ülsz, pl. étkezésnél, figyelj az egyenes tartásra.
  3. Amikortól tudod mozgatni az egyre kevésbé érzéketlen porcikáidat, mozgasd, már fekve!
  4. Hat órával a műtét után kelj fel!
  5. Állj, járkálj minél többet, ez a mihamarabbi felépülésed záloga! Legyen ez a kávéautomatához való séta, vagy egy céltalan bolyongás a kórházi folyosón, babádat tolva, de mozogj!
  6. Figyelj tested jelzéseire, ha jól esik feküdni, tedd azt, de eközben bátran nyújtsd ki lábaidat, végezz bokakörzéseket.
  7. Fogadd el a kórházi gyógytornász segítségét, figyelj, amikor a műtét utáni mozgásokat mutatja, beszél a császármetszés utáni tornákról, legfontosabb tennivalókról, az általa mutatott, ún. posztoperatív torna is rendkívül fontos szerepet játszik felépülésedben! Kezdd el mihamarabb a Császárvonal Alap videós csomagjának császár utáni mobilizáló tornáját (ún. posztoperatív torna), a légzőtornákat, különösen, ha nem találkoztál gyógytornásszal a kórházban!
  8. Ha fekszel, azt tedd minél vízszintesebb felületen, váltogasd a testhelyzetet.
  9. A kényelmes szoptatási pozíciót úgyis keresgélni kell, pl. oldalt fekve vagy ülve jó lehet, de utána megint egyenesedj ki ( a Császárvonal applikációban többféle szoptatási helyzetet bemutatunk).
  10. Bátran nyújtsd ki a karod bármikor, illetve emeld meg, amikor öltözöl!
  11. Olvasd el a regenerációval, császár utáni felépüléssel kapcsolatos cikkeket az ingyenes, magyar fejlesztésű Császárvonal mobilapplikációban! Letölthető Androidra, iOS-re is (a Play Áruházban és az App Store-ban!)
  12. Ismerkedj a további, tested felépülését segítő tippekkel, a mielőbbi fájdalommentes mindennapok eléréséért, a színvonalas seb- és heggyógyulásért, a visszaerősödésért! (korábbi összefoglalónkat itt találod a témában - a szerk.)

Mozogj velünk már a kórházban! Császárvonal ALAP videótárában mindent megtalálsz ahhoz, hogy a lehető legtöbbet tudd tenni magadért már a kórházban, de később, a 12. hétig is, otthon! A 12. hét után a haladó has- és hegkezelés programunkkal tehetsz heged, pocakod gyógyulásáért, és számtalan egyéb, napi 20-30 perces torna- és életmódprogramunk vár! Utána előfizetőként várunk extra videókkal, tartalmakkal VIP csoportunkban!

A császármetszés utáni felépülés külön figyelmet igényel

A császármetszés utáni regeneráció odafigyelést, fokozatosságot igényel, a heggel való törődés élethosszig tartó feladat. Számtalan cikket, segédletet találsz a Császárvonal háza táján a témában, álljon itt még néhány, ha tovább szeretnél olvasni, tájékozódni: