Magas a vérnyomásom, csak császárral szülhetek?

Császármegelőzés

Szerző: Berki Lili

A magas vérnyomás (hipertónia) várandósság nélkül is rendkívül nagy veszélyeket rejt, ugyanis jelentősen károsítja a szív-és érrendszert, amely miatt érszűkület alakulhat ki. Kezeletlen esetben olyan szövődményeket is okozhat, mint a vesekárosodás, a szívinfarktus vagy éppen a stroke. De kell-e tartanunk attól, hogy emiatt császármetszéssel kell szülnünk?

A magas vérnyomás kezelése - legyen szó akár a terhesség ideje alatt jelentkezőről vagy egy már a fogantatást megelőzően jelenlévőről -  minden esetben jelentős szakmai odafigyelést igényel. A várandósság alatt fellépő magas vérnyomással kapcsolatos kérdéseink megválaszolásában belgyógyász szakértőnk, Dr. Nagy Gergő, az Első Füredi Magánklinika cégvezetője és orvosigazgatója segített.

A magas vérnyomás kialakulásának okai, megelőzése

A magas vérnyomást a kialakulás oka szerint két csoportba oszthatjuk.

  • Elsődleges vagy primer hipertónia esetében a magas vérnyomás kialakulása mögött nincs kézzelfogható szervi elváltozás, nem egy másik betegség vagy beavatkozás eredményeképp jön létre. Több tényező is felelős ennek kialakulásáért, mint például az öröklött hajlam vagy egyéb környezeti tényezők.
  • Másodlagos vagy szekunder hipertónia esetében a magas vérnyomásos állapot mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a veseartéria szűkület,a mellékvese velőből kiinduló daganat, vagy egy szteroid kezelés miatt kialakuló betegség.

A hipertónia egy része genetikusan meghatározott, azonban sajnálatos módon 80%-a életmóddal összefüggésbe hozhatóan alakul ki. Így megelőzésében elsősorban életmódbeli tényezők játszanak szerepet, mint a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése/kerülése.

Magas vérnyomás a terhesség alatt

A terhesség alatt bekövetkező magas vérnyomás nemcsak a kismama egészségét, de a magzat fejlődését is veszélyeztethetiMegrendítő számadatok, de világszerte minden évben közel 76 000 anya és 500 000 csecsemő veszti életét preeklampszia és a kapcsolódó terhességi hipertóniás rendellenességek miatt. Ezért nagyon fontos foglalkozni a tünetekkel, akár a csendesen jelző tényezőkkel is. Például olyanokkal, amelyekre esetleg nem figyelünk annyira. Ilyen lehet egy

  • fejfájás, melyet a frontra fogunk, vagy
  • egy látásromlás (amit a nem megfelelő szemüvegre)
  • a fülzúgás, vagy
  • az arc kipirulása is.

Érdemes odafigyelni, hiszen ezek gyakran a magas vérnyomás kísérő tünetei.

A várandósság alatt fellépő magas vérnyomás azért is veszélyes, mert erősen rontja a méhlepény vérellátását. Ezáltal kevesebb oxigén és tápanyag jut a magzathoz, akinek fejlődése így elmaradhat, alacsonyabb súllyal vagy oxigénhiányos állapotban születhet meg. A hipertónia következtében a méhlepény leválása is bekövetkezhet, ami az anyánál jelentős vérzést, véralvadási zavarokat okozhat.

Terhességi toxémia (preeklampszia)

A magas vérnyomás másik súlyos következménye a terhesség 20. hete után kialakuló terhességi toxémia vagy preeklampszia néven ismert tünetegyüttes, amely fokozatosan alakul ki. Legfontosabb tünete

  • a terhességi magas vérnyomás, valamint
  • a magas fehérjeürítés (a vizeletben), melyhez gyakran nagyfokú szöveti vizenyő is társul.

Az összes terhesség mintegy 5-7%-át érinti. 

A preeclampsia súlyos szövődménye az úgynevezett HELLP-szindróma, mely egy életveszélyes állapot. 

Császárvonal-tipp - a kismamatorna is segít a megelőzésben!

Fontos, hogy a 9 hónap alatt kövesd vérnyomásod, testsúlyod, a kiugró változást pedig jelezd védőnődnek, orvosodnak! Az egészséges életmód, a helyes táplálkozás, a rendszeres, nem megterhelő testmozgás (erről korábbi cikkünket itt olvashatod) és a pihentető alvás hozzájárul az optimális testsúly megtartásához és a jó közérzethez. Maradj mozgásban várandósan is, babád és saját egészséged érdekében is, akkor is, ha császármetszésre készülsz, a Császárvonal kismamatornáját ajánljuk figyelmedbe!

Magas vérnyomás és császármetszés

Egyénre szabott, időben észlelt és megkezdett, jól beállított kezelés mellett a terhesség időtartama meghosszabbítható, enyhébb esetekben a terhesség végigvihető, a koraszülés gyakorisága pedig csökkenthető. Amennyiben a terhesség előrehaladtával a tünetek súlyosbodnak, az anya és a magzat állapotát figyelembe véve szükség lehet a szülés idő előtti beindítására, a terhesség befejezésére. Súlyosabb esetekben, vagy nagyon hirtelen állapotromlás esetén indokolttá válhat a terhesség hasi úton történő befejezése, de ez minden esetben egyedi elbírálást igényel. 


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott csoportjába, kérdezz, tájékozódj, szakértőink segítenek!