Elfertőződött a császáros hegem, mire számítsak?

Császár után

Szerző: Kiss Virág Szakértő: Dr. Horváth Fanni szülész-nőgyógyász

A császármetszés egy olyan műtéti beavatkozás, amely után többféle szövődménnyel, többek között a vágás okozta seb elfertőződésével is számolni lehet.

Mi minden befolyásolja császáros sebünk gyógyulását, és mi a teendőnk egy elfertőződött heggel? Dr. Horváth Fanni szülész-nőgyógyászt kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

CsV: Hogy előzhetjük meg a császáros heg elfertőződését?

A hegek elfertőződése elsősorban a helyes sebkezeléssel előzhető meg. A műtőben sterilen dolgozunk, ami azt jelenti, hogy egy alapos lemosást követően a hasat steril lepedőkkel is fedjük, melyet csak a beavatkozás legvégén távolítunk el. A hasfali zárást és bőrvarratot követően a seb környékét még egyszer lemossuk fertőtlenítővel még a műtőben, majd tiszta fedőkötést helyezünk rá. Általánosságban elmondható, hogy miután a beteg kikerült az osztályra, nem szükséges naponta cserélni a kötést, mert tapasztalataink szerint a gyakori kötszercserével nagyobb az esélye a sebfertőződésnek. Ezért erre csak akkor kerül sor, ha az láthatóan átázott vérrel, vagy zuhanyzás közben elázott. Ha tiszta marad a kötés, akkor arra kérjük a betegeket, hogy a hazamenetel napján – ami császármetszés után átlagosan 48 óra kórházi bent tartózkodást jelent – a zuhanyzást követően az átnedvesedett kötést cseréljék le, otthon pedig még maximum két napig takarja fedőkötés a sebüket

Javaslataink alapján otthon a műtétet követő 4-5. naptól már nem szükséges a fedőkötés, nyugodtan érheti víz, sőt érdemes zuhanyoztatni is a sebvonalat, mert sokkal szebben gyógyul. Amennyiben a ruha vagy a bugyi zavarja a sebvonalat, abban az esetben egy tiszta hasilapot – ragasztás nélkül – nyugodtan rá lehet fektetni. Mivel a sebfertőződések nagy részénél olyan baktériumok okozzák a gennyes váladékozást, amelyek az oxigént nem tűrik, ezért javasoljuk, hogy maradjon szabadon a hegvonal. A varratszedésre többnyire a műtétet követően a 7-10. napon kerül sor

CsV: Milyen jelei vannak annak, ha egy császáros sebgyógyulás nem megfelelően zajlik?

Legelőször a sebvonal gyulladásos jelei tűnhetnek fel: a sebvonal környéke bepirosodhat, érzékennyé válhat, végül gennyes vagy szerózus váladék ürülhet belőle, esetleg lázas állapot jelentkezhet.

CsV: Mi lehet az oka annak, hogy elfertőződik a seb? Milyen tényezők növelhetik az elfertőződés rizikóját?

Ahogy korábban említettem az első napokban a gyakori kötéscsere közrejátszhat, de a leggyakoribb ok, ha az átázott kötést nem cseréljük szárazra, így a sebvonal a nedves környezetben bepállik, ami kedvez a baktériumok szaporodásának. Vannak egyéb rizikótényezők, például a testesebb betegek esetén a nagy, lelógó has, vagy ha a páciens alapbetegségei közt cukorbetegség szerepel. 

CsV: Mi a teendőnk a fertőzött sebbel? Hogy kell ellátnunk?

Amennyiben a páciens belázasodik a műtétet követő napokban, vagy a sebvonal váladékozását észleli, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, mert ő tudja megállapítani, hogy elegendő-e a helyi kezelés, vagy antibiotikumra lesz szükség. A szakember mintát vehet a váladékból, illetve labort is kérhet. Ezek a vizsgálatok szintén segítenek eldönteni a gyógyszeres kezelés szükségességét, valamint azt is, hogy vissza kell-e jönnie kontrollvizsgálatra a páciensnek.

Általános tanácsként a következőket javaslom a kismamáknak:

  • A zuhanyzást követően törölje szárazra a sebet!
  • Nyálkahártya-, bőr- és sebfertőtlenítő spray-vel vagy jódos bőrfertőtlenítő szerrel kezelje a seb környékét, a készítményt pedig hagyja rászáradni!  
  • Váladékozás esetén a seb egy steril haslappal fedhető, de nem ajánlott a leragasztani – inkább legyen minél többet levegőn!


Császárvonal-tipp

Gyógyulásról, felépülésről még bőven olvashatsz a Császárvonal ingyenes applikációban is, felépülésed, aminél szövődménymentesebb gyógyulást pedig segíti a Császárvonal Videótára, nézz szét!

CsV: A császármetszésen átesett nők egy részénél a későbbiekben egy kis lyukon megnyílik a heg és elkezd váladékozni. Ennek mi az oka és mi a teendő vele?

Savós, véresen tingált (véresen festenyzett - szerk.) váladék megjelenése általában a bőr alatti zsírszövet elfolyósodásából vagy a nyirokutak átvágása során a felszaporodó nyirokból származik. Ha nagy mennyiségben gyülemlik fel a bőr alatt, ezt nevezzük szerómának (savós folyadékgyülem - szerk.), amely utat nyithat magának. Általában a kiürülést követően szépen gyógyul, és nem igényel hosszabb kezelést, viszont felülfertőződhet, ez esetben gennyedzés jelenik meg.

Ha maradt még kérdésed, várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértői csoportjába!