5 praktikus tipp császáros kórházi csomagodhoz

Császár előtt

Szerző: Kiss Virág 887 megtekintés

Mi kerüljön a császáros, kórházi pakkodba? Bizonyára te is készítettél már listát a nélkülözhetetlen dolgokról. Most adunk öt praktikus tippet ehhez a listához.

Fürdőszobai fellépő

Második gyermekem születésekor olyan magas ágyat kaptam a császáromat követően, hogy szabályosan megrémültem, amikor először tettem kísérletet arra, hogy kikászálódjak belőle. Szerencsére, gyorsan szereztek nekem egy kis fellépőt, ami áthidalta a problémát. Ugyanez a fellépő a mellékhelyiségben is jó szolgálatot tehet, amikor emésztésed helyreállítása a cél: a fellépőn pihenő lábakkal könnyebben ürül a széklet is, ami a hazamentel egyik feltétele.

+1 Tipp: Lehetőség szerint stabil és csúszásgátlóval ellátott fellépőt keress, aminek később a gyerkőc is hasznát veheti.

Szívószál/sportkupakos palack

A császármetszést követően óva intenek attól, hogy egy ideig megemeld a fejed, mert ez fejfájáshoz vezethet. Fekvő helyzetben pedig igen leleményesnek kell lenned, hogy inni tudj. Ezért nagy segítség lehet a sportkupakos palack vagy a szívószál, amivel önállóan is áthidalhatod a problémát anélkül, hogy túlságosan mozognál.

Lehet, hogy viccesen hangzik, de még akár az első étkezésekre kapott híg leves elfogyasztásához is jól fog jönni ez a kellék.

+1 Tipp: Ha nem szívleled a műanyag, eldobható szívószálakat, akkor környezetbarát (bambusz, papír vagy fém) változatot is beszerezhetsz.

Fotó:  Andy Hall Unsplash

Eldobható, hálós bugyi

Szerintem az egyik legjobb találmány. A műtétet követőn még a gondolattól is rosszul voltam, hogy bármi hozzáér a sebemhez. Szerencsére a gyógyszertárban (drogériákban) megvásárolható hálós bugyi szinte észrevétlenül simul a testhez. Óriási előnye, hogy nem irritál, jól szellőzik, és a betétet is megfelelően tartja. Ráadásul gyorsan, könnyen ki lehet mosni, és pillanatok alatt megszárad.

+1 Tipp: Hidd el, nem ciki! Most nem egy Victoria Secret-bemutatóra készülsz, a hálós bugyi pedig praktikus, hasznos segítséged lesz. Ha nem is hálós bugyi mellett döntesz, a tangát akkor is jobb, ha otthon hagyod.

Kapaszkodó

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, császár után fontos, hogy mielőbb elkezdj mozogni, hiszen ezzel nagymértékben elősegíted tested regenerációját.

A műtét után az egyik legnehezebb feladat kétségtelenül az első felkelés lesz az ágyból, ami meglepően hamar – a műtétet követő 6 óra múlva – be fog következni. Szerencsére ilyenkor a szülésznőd vagy a nővérek segítenek az első mozdulatoknál és a tusolásnál is, később azonban neked kell megbirkózni a kivitelezhetetlennek tűnő felkeléssel.

Egy olyan apró ötlet, mint egy kapaszkodó vagy gurtni rögzítése az ágyad végéhez, hihetetlen segítséget fog nyújtani abban, hogy könnyebben tudj felkelni az ágyból.

+1 Tipp: Kórházi köntösöd kötője is kiváló kapaszkodó lehet. Emellett érdemes időben elsajátítanod a sebkímélő felállás mozdulatsorát, ehhez a Császárvonal applikációban videós segédletet is találsz.

Állítható lábfejű papucs

Előfordulhat, hogy a kórházba vásárolt, csinos kis papucs a műtéted követően úgy tűnik majd, mintha összement volna. Én például így jártam az első szülésemnél, amikor hiába erőlködtem, nem fért el a kissé duzzadtabb, elefántos (ödéma) lábfejem a szobai papucsomban. A következő alkalommal már állítható lábfejű papucsot vittem, és nem volt semmi gond.

+1 Tipp: Ne felejts el külön zuhanyzáshoz való papucsot is bevinni magaddal!


Részletes kórházi pakkos listáért töltsd le a Császárvonal applikációt (Android/iOS), és ott a beúszó, baloldali menüben találod a kórházipakk-összeállítót!