Tippek a császármetszés utáni vezetéshez

Császár után

Szerző: Kiss Verus Szakértő: Rákosi Dóra, gyógytornász

A Császárvonal zárt Facebook-csoportjában az érintett anyatársakkal csokorba szedtük, ki, mikor és milyen stratégiával tudott a volán mögé ülni császármetszése után. A nehézségek ellenére van néhány fogás és trükk, ami szükség esetén segíthet, ha elkerülhetetlen, hogy friss sebünkkel vezessünk.

A seb- és heggyógyulásra való tekintettel császármetszés után azt szokták javasolni, addig senki ne üljön autóba sofőrként, amíg fájdalommentesen nem tudja a pedálokat benyomni, illetve, amíg a hirtelen mozgások is kellemetlenek (ebből bőven akadhat vezetés közben, a forgalmi helyzettől és szituációktól függően), ez nagyjából az első és második hétre jellemző, és varratszedés után már sokat javul a helyzet. Ugyanígy a műtét utáni napokban nem komfortos az autóban való zötykölődés az anyósülésen/hátul sem, ám ezeket a szituációkat elkerülni nem túl életszerű, lássuk be. Mit mondanak hát az édesanyák?

Pántot az övre

"Egy héttel szülés után magam vezettem a varratszedésre. Vannak ezek a biztonsági övre rakható puha pántok, azt tettem oda az öv alsó részéhez, ami a hasamhoz ért."

Haskötőt és övterelőt igazíts!

"Tíz nappal a műtét után, haskötő öv+övterelő kombóval vezettem. Nem mondom, hogy a legkényelmesebb volt, de a kislányomnak sokat jelentett, hogy én vittem az oviba. Sokáig így csináltam." (a haskötőről, előnyről, hátrányról, "szabályokról" itt írtunk)

Császárral szülsz?
Vagy csak felkészülnél erre a lehetőségre, a hüvelyi szüléssel kapcsolatos információk mellett? Töltsd le a Császárvonal mobilalkalmazását (Android/iOS), amit császármetszéssel kapcsolatos információkkal töltöttünk meg, csupa könnyen befogadható és közérthető írással a műtét előtti, a kórházi és a gyermekágyi időszakkal kapcsolatban. Az információ hatalom, a te magabiztosságod záloga lehet! Az ingyenes mobilalkalmazással való ismerkedés mellett nézz szét a https://csaszarvonal.hu/videotar oldalon, mert Alap videós gyógytorna csomagunk már az első 12 hétben  segíti minél zökkenőmentesebb felépülésedet , heged és tested regenerációját császár után! A sebkímélő mozdulatok kivitelezéséről is várnak a videók, többek között az autóba való be- és kiszállás helyes technikája is császár után.

Ülésállítás

"Egy hétig nem vezettem, utána már mindenképp muszáj volt, mert minden nap 60 km-t utaztam a fiamhoz a koraszülött intenzívre, a másik fiam pedig otthon volt, így nem engedhettem meg magamnak, hogy órákat töltsek tömegközlekedéssel. Teljesen előrehúztam az ülést, és a támlát is derékszögbe állítottam, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a hasnak dolgozni kuplungoláskor."

Tükörből tolatni forgolódás helyett

"Két héttel utána vezettem, egy nagyon rövid távon. Kismama övterelőt használtam majdnem 6 hétig, mert zavart, hogy pont a hegen megy az öv. Nekem az a szerencsém, hogy tolatni tükörből szoktam, így nem kellett hátrafordulnom tolatáskor."

A szervó áldásos

"Az ötödik napon már vezettem. A ki-beszállás kicsit macerás volt, de egyébként nem volt vészes. Bár szervó nélküli kocsit tuti nem vezetnék friss császársebbel."

Az automata váltó dicsérete

"A övterelőt hónapokig használtam, a végén már inkább csak pszichésen feltettem a heget, azért. És irtó sokat segített az automata váltó."

A beszállás trükkje

"Nekem kedden volt a császárom, vasárnap már vezettem. Óvatosan ‘szálltam’ be az autóba, szinte egyensúlyozva, meg ne húzzam meg a sebet véletlenül sem (magasabb autónk is van). Kiszállásnál ugyanez. Az öv egyáltalán nem bántotta, a kormány sem. Picit robotos lett így a ki- és beszállás, de sokkal rosszabbra számítottam." (A szemléltető videós segédletet keresd a Császárvonal alap videótárában!)

Inkább tömegközlekedés 

"Három hétig nem tudtam vezetni. Buszoztunk addig." 

A gyógytornász tippje

"Amint érzed, hogy a járműnek, az egész vezetésnek ura tudsz lenni, vagyis például gond, fájdalom nélkül kivitelezel egy satufékezést is, akkor vezess, hiszen az élet hozta szükségletek sora sokszor nem egyezik az orvosi, gyógytornászi ajánlásokkal császár után... A heg védelme valóban fontos, övterelővel, párnával a pocakra, akár az ülés állítása is a gyógyulásig. Az autóba való ki- és beszálláshoz érdemes elsajátítani a sebkímélő mozdulatokat, ennek oktatóvideóját ajánlom az édesanyák figyelmébe, a Császárvonal Videótárában a többi sebkímélő mozdulatsor között" - mondja Rákosi Dóra. Hozzáteszi, ismeretei szerint nincs konkrét tiltás vagy megengedés, a műtét utáni vezetést illetően, ez függhet az autó milyenségétől, hogy mekkora erő kell az irányításhoz, az ülés milyenségétől, hogy mennyire kényelmes, és persze attól, hogy az érintett hogy van. "Egyéni mérlegelés, hogy érezzük: van-e kontrollunk ahhoz, hogy hirtelen megtartsuk magunkat, ha gyorsan kell reagálni, erőt kifejteni vezetés közben? Milyen a forgalom, milyen hosszan kell vezetni? Nyilván ez nem jelent igent rögtön a vezetésre műtét után, néhány hét elteltével mégis lehet mérlegelni, ha az események, a teendők megkövetelik."


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak megálmodott, szakértőkkel működtetett csoportjába, kérdezz bátran!