Duzzadt, hurkás, kemény a császáros hegem: ez normális?

Császár után

Szakértő: Kelemen-Csabai Renáta, gyógytornász, manuálterapeuta

Császármetszés után hogy kellene kinéznie a sebnek, hegnek? Mi fér bele "gyógyulás" címszó alatt? Kell-e aggódni, ha duzzadt, hurkás, kemény? Mit lehet tenni, hogy ez az állapot mihamarabb normalizálódjon? Gyakori kérdések sorozatunk témába vágó kérdés-válasza, szakértői közreműködéssel.

Gyakori kérdés: Császármetszés után ránéztem a hegemre, és duzzadt, hurkás. Ez normális, vagy kezdjek el aggódni? Mit lehet tenni, hogy mihamarabb regenerálódjon?

A szakértő válasza

Hogy néz ki egy császáros heg? A császáros heg kb. 12 cm hosszú, a bikinivonal alatt található, ha vízszintes metszés történt. Manapság az orvosok az ún. intrakután varrat  (bőrben futó) technikáját alkalmazzák, így a felszínen maga a varrás nem látszódik, csak a varrás két vége. Ezek a kis csomók a heg két végében.

A sebet egy tapasz védi, amit általában három nap után eltávolíthatsz (de minden esetben az orvosi utasítás fontos, vagyis amit a kórházban mondtak a sebkezeléssel kapcsolatban, azt tartsd be, legyen szó akár a kötéscseréről, akár arról, hogy érheti-e víz stb.) Ajánlott ezt zuhanyzás alatt elvégezni.

A tapasz eltávolítása után találkozol a hegeddel, ami kékes, vöröses színű is lehet akár. De az teljesen normális, nincs miért aggódnod. Akár egy év is eltelhet míg a heg és területe kivilágosodik, a heg elvékonyodik.

Mit érezhetsz a hegednél?

A heg érzéketlenségről, túlérzékenységről már írtunk, itt olvashatod, mi áll a jelenség mögött, mit tehetsz ellene, mikor érdemes szakemberhez fordulni vele.

Az első napokban, vagyis a posztoperatív időszakban természetes, ha

  • duzzadt,
  • hurkás,
  • kemény és/vagy
  • akár csomós

a heged és környéke. Az oka ennek, hogy a tested reagál a vágásra, sérülésként fogja fel azt. Elkezdi a test megjavítani a szétvágott, eltolt szöveteket. Ennek a következménye a folyadékszaporulat. Ez az idővel felszívódik (egy szuper összefoglaló cikket itt találsz, tele videóval arról, hogy miképp is zajlik a császár utáni felépülés).


Hematóma (véraláfutás) is előfordulhat a heged körül, de ez is normális, hisz húzták, vonták a műtét  alatt a szöveteket. Adj időt neki a regenerálódásra, de igaz az is, hogy ez ránézésre olykor egész ijesztő lehet.

Amit már a korai időszakban tehetsz sebedért, hegedért, hogy már a kötéssel rajta sokszor simogatod, csak ráteszed a kezed.

Hegmasszázs - kezdd el időben!

Később, a sebek leesése után jöhet a speciális hegmasszázs, amit célszerű aztán élethosszig, rendszeresen végezni, kombinálva a gyógyulást elősegítő légzőgyakorlatokkal (a légzés fontosságáról, szerepéről itt olvashatsz), illetve a műtét utáni tornával, majd regenerálótornával. A hegmasszázs célja a keringésjavítás, az összenövések oldása (az összenövések tüneteiről itt olvashatsz), csökkentése, megelőzése, a rugalmasság biztosítása, a szöveti struktúra jó irányba rendeződése.

A Császárvonal alap Videótára ebben is segít alap hegkezelő programjával, melyet célszerű a műtét utáni hetekben a sebek leesése után elkezdeni és onnantól rendszeresen végezni: a hegmasszázs, a 3D légzés, a hozzá tartozó, rövid, keringésjavító torna  is megtalálható. A haladó (kötény)has- és hegkezelés program pedig a 12. hét után segíti a szülés utáni regenerációt, amit kombinálj valamilyen komplex, átmozgató tornával, például Lendület-sorozatunk valamely programkörével!

Mikor fordulj orvoshoz a műtét körüli időszakban?


Ha szokottabbnál is vörösebb a heged, meleg, vérzik vagy váladékozik. De a nagyon legyengült állapot, hidegrázás, láz esetén is lásson orvos!

Köszönjük Kelemen-Csabai Renáta manuálterapeuta, gyógytornász segítségét, amit a cikk elkészültéhez nyújtott.