Mire számítsak a császármetszés utáni varratszedésnél? - Tévhitek és válaszok

Császár után

Szerző: Sajti-Balogh Mariann

Sokféle történet kering a császárral szült édesanyák körében a varratszedésről, ezért a legtöbben félelemmel várják a műtét utáni első visszatérést orvosukhoz vagy a kórházba.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyásszal.

1. tévhit - A felszívódó varratot sehol nem szedik ki.

“A gyógyulás legesztétikusabb formáját még kutatják, nem lezárt téma, hogy hogyan érhető el a legoptimálisabb gyógyulás a császár utáni hasi sebnél. Vannak szakemberek, akik úgy gondolják, hogy a nagyon vékony, felszívódó varratot is érdemes kiszedni a szebb eredményért - de igazság szerint extrém ritka esetben történik ilyen” - hívja fel a figyelmet a szakember. (Hogy mitől függ, felszívódó/nem felszívódó varrattal varrnak, arról korábbi cikkünk itt - a szerk.).

2. tévhit - Mindenkinek ugyanakkor szedik ki a varratot, ennek meghatározott orvosi protokollja van.

A varratszedés időpontja függ az intézményi protokolltól is, de döntően azon múlik, hogy milyenek a kismama és a varróanyag adottságai. Bizonyos sebészi tulajdonságok - például az, hogy egy embernek mennyi a hasi zsírja az operáció régiójában - nagyon fontos aspektusai lehetnek a kérdésnek. Mert minél vastagabb a zsírszövet, annál nagyobb a potenciális fertőzésveszély. Mindenkinél egy olyan ideális időintervallumot kell beállítani, ahol még nem nagy a fertőzés kockázata, viszont a gyógyulást kellőképpen segíti elő a varrat. 


“Az, hogy 5 vagy 10 nap múlva vesszük ki a varratot, döntően a kismama fizikai adottságain múlik, és kisebb mértékben azon, hogy az intézménynek mi a protokolljai. Fontos lehet az is, hogy ha a műtét során plusz intézkedésre volt szükség, például betettek egy szubkután nedvesség elvezető csövet, akkor az is módosíthatja a varratszedés időpontját. A leggyakrabban hét nappal a műtét után történik a varratszedés, az arany középútnak számít a korai és a késői varratszedés között - de nem mindenkinél így időzítjük.

Ha valakinek minimális hasi zsírszövete van és egy komplikációmentes műtétről van szó, akkor az esztétikai maximum valószínűleg 5 napos varratszedéssel érhető el. Ehhez igazán szerencsés körülmények, jó adottságok és modern szemléletet valló intézmény szükséges. Egy konzervatívabb nézeteket valló intézményben, vastagabb hasi zsírszövettel, fokozottabb fertőzéshajlammal, bőr alá betett drainnel, komplikációk esetén inkább 10 nap a reális.


Mit tehetek én az optimális gyógyulásért?
Biztosítod, hogy a műtéti terület keringése megfelelő legyen, végezd a kórházban tanult posztoperatív (műtét utáni) tornát, illetve légzőtornát, kezedet pihentesd gyakran a kötésen, ezzel is ingert adva a sebnek. Ha nem találkoztál gyógytornásszal a kórházban, ajánljuk a Császárvonal komplex, 12. hétig a felépülésedet kísérő programját, benne az említett császármetszés utáni tornákkal, gyakorlatokkal. Itt tudod előfizetni.

3. tévhit - A varratszedés időpontja a gyógyulás gyorsaságától függ, nem lehet előre tudni azt, telefonon kell majd érdeklődni, egyeztetni.

A szakember szerint ez nem így van, az operáló orvos ugyanis a műtét során látottakból és az ott történtek alapján meg tud határozni egy ideális varratszedési időpontot. Ha ez eltér az intézményi protokolltól, ami a legtöbb helyen 7 nap, akkor beleírja a zárójelentésbe irányadásként, hogy melyik nap és hova kell mennie, majd szóban is elmondja a kismamának, hogy mikor lesz aktuális a varratszedés. Tökéletes esetben az operáló orvos, kevésbé ideális helyzetben az osztályos nővérek praktikus tanácsokkal látják el az édesanyát a kórházból való távozáskor, ilyenkor minden intézményben szó esik a varratszedésről is.

4.tévhit - A császár utáni varratot csak az operáló orvos távolíthatja el, abban a kórházban, ahol szültünk. 

Többnyire praktikus azokhoz menni, akik az operációt végezték, de ha valaki nem kapott információt, “elveszett” a rendszerben, vagy egyszerűen csak nem érezte ott jól magát, nyugodtan mehet másik orvoshoz. “Nagyon kevés olyan dolog létezik a szülés környékén, ami ‘kell’ kategória. A legtöbb dolog a kismamáért van és nem fordítva. Varratszedésre is oda megy az ember, ahova szeretne. “

5. tévhit - A varratszedés nagyon fájdalmas / egyáltalán nem lehet érezni.

A varratszedéskor megélt érzéseket nagyban befolyásolják a kismama adottságai és  fájdalomhoz való viszonya. Az is lehet, hogy ugyanazt az érzést eltérően érzi két különböző ember, mint ahogy a császármetszés maga is teljesen más élmény lehet két azonos biológiai adottságú nőnek. Az édesanya testének formája, a műtéti technika, a varróanyag és varrás típusa is számít, akárcsak az, hogy milyen technikával varrták, mennyire siklik simán a varrat, vagy hogy mennyire sikerült jól behelyezni a fonalat a bőrrétegbe.

“A varratszedés alatti fájdalomérzet azon is múlhat, hogy az orvos milyen varratszedési technikát alkalmaz, de talán lényegesebb, hogy közben mennyire sikerül oldani az édesanya szorongását. Ha olyanokat mondunk, hogy ‘Maga miért ide jött az ambulanciára és miért fél 9-kor, amikor 8:45-ről volt szó?’, akkor nyilvánvalóan sokkal nagyobb lesz a páciensünk fájdalomérzete. A varrási technika legalább annyira fontos, mint az egyéni fájdalomküszöb vagy a kismama komfortérzetének megteremtése.

6. tévhit - A varratszedés minden esetben csak fekve történhet és hosszabb ideig tart.

Általában fekve távolítják el a varratot, azért, hogy a bőr ne legyen feszülés alatt, de előfordulhat olyan is, hogy félig ülő helyzetben történik. Legtöbbször úgy néz ki a varratszedés, hogy a páciens felfekszik a vizsgálóasztalra, szabaddá teszi a műtéti területet (levetkőzni nem kell), és úgy végzik el rajta a feladatot.

“Az esetek nagy részében - egy komplikációmentes császármetszés után - általános adottságokkal rendelkező nőknél tovafutó intrakután bőrvarrat van a sebben, ami azt jelenti, hogy szépen ki lehet húzni azt. A varrat egyik felénél az orvos levágja az azt rögzítő csomót / gyöngyöt, meghúzza a fonalat, az pedig könnyedén kisiklik a bőrből, és alatta már látszik, hogy a heg szépen össze van gyógyulva. Ha minden jól megy, ez tényleg csak pár másodperc és alig lehet érezni.

Ugyanakkor az emberi szövet sem mindig teljesen egyforma, vannak olyan kötőszöveti típusok, akiknél nagyobb az ellenállás és náluk nehezebb a varratszedést végrehajtani - például vastagabb a hasfal, ezért könnyebben megakadhat a varrat. Esetleg előfordulhat, hogy kevésbé egyenletes a varrás, akkor is történhet hasonló. Ilyenkor sem kell megijedni, elég, ha az orvos ad egy kis ellentámasztást, vagyis a tenyerét ráhelyezi a bőrre, stabilizálja a szöveteket, hogy legyen ellentartása a varróanyagnak, és aztán úgy távolítja el. Ez kicsit kellemetlen lehet, legfeljebb egy egy-két perces procedúra, de fontos tudni: nem műhiba eredménye, nem feltétlenül az orvos hibája vagy rossz technikája miatt történik meg.

7. tévhit - Varratszedés előtt köhögni kell / mély levegőt kell venni / ki kell fújni a levegőt.

A Császárvonal - támogató csoport császármetszés előtt és után (szakértőkkel) csoportban az édesanyák arról számoltak be, hogy a varratszedés előtt vagy annak ideje alatt feladatokat kaptak:

  • volt, akinek azt mondta az orvosa, hogy köhögjön,
  • egy másik édesanyának mély levegőt kellett venni, aztán kifújni,
  • egy harmadiknak pedig hangosan számolni.

A szülész-nőgyógyász úgy véli, ezek a technikák leginkább a mentális felkészülést, a lelki jóllétet segítik elő.

“Amikor behívjuk az anyákat a váróból, látjuk, hogy legtöbbjükben szorongást kelt ez az ismeretlen helyzet. Én ezért úgy szoktam csinálni, hogy elmondom: most mindjárt kiveszem a varratot - de akkor igazából már meg is tettem. A hosszú kilégzés egyébként csökkenti a szorongást, a szimpatikus tónust, redukálja a fájdalomérzést azzal, hogy vegetatív irányba tol. Valójában pszihoszomatikus lazítás a levegő kifújása, figyelemelterelésnek is jó.”

8. tévhit - A varratszedésnél nagyon nagy problémát jelent, ha elszakad a varrat és a bőrben marad a fonal egy része.

Előfordulhat bizonyos adottságú hasfalnál, hogy ha vastagabb a zsírréteg, akkor könnyebben megakad valahol a varróanyag. Emellett magában a varróanyagban is lehetnek kis egyenetlenségek, amelyek mentén könnyen elpattanhat a fonal a nagyobb ellenállás pillanatában. Ezek az eszközök már nagyon finom anyagból készülnek és mivel arra vannak kiképezve, hogy minél szebb gyógyulást biztosítsanak, néha megtörténhet, hogy nem bírják a terhelést.

“Félni azonban nem kell, nem jelent bajt, ha ez megesik. Az idegen test jelenléte nem annyira kívánatos a szervezetben, ezt szeretjük elkerülni, de azoknál, akiknél bennmarad varróanyag, az esetek 99%-ában nem jelentkezik semmilyen komplikáció. A bőr immunsejtjei csinálnak ugyanis pszeudo-tokot a varróanyag köré, emiatt legtöbbször maga a  kismama sem tud róla, hogy maradt egy varróanyag darab a bőrében.”

9. tévhit - Varratszedés után vigyázni kell a mozgással, mert ilyenkor nagyobb az esélye a hegszétválásnak.

Császármetszéskor a bőr átvágásával nagyon vékony, láthatatlan bőridegek is megsérülnek, amitől furcsa, érzéketlen, mégis zsiborgó érzést tapasztalhatunk (ezt hívják paresztéziának, vagyis bőr-érzékelészavarnak). Ha ez varratszedés után jön elő, az ijesztő lehet, ugyanakkor teljesen normális dolog.

“Ha kivettük a varratot, még elég kicsi a friss bőr hegszövetének ellenállása, ezért kemény megterhelő sportot az első hat hétben ne végezzünk, de már a varratszedés után 5 perccel felemelhetjük kisbabánkat vagy elmehetünk sétálni. Azt szoktuk mondani, amit a varrattal megcsináltunk, azt a varrat nélkül is nyugodtan meg lehet.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy a bőr nem tud ellentartani a varratszedés után a szövetek húzásának és szétválik a hasi seb - ez ideális esetben tulajdonképpen csak a bőr szétválását jelenti. Ugyanakkor ha valakinek nedvedzik, vérzik, meleg, piros a heg környéke vagy fájdalmas gombócot észlel a varratszedés utáni napokban, akkor az mindenképpen forduljon orvoshoz!

10. tévhit - Ha begyullad a hegem varratszedés után, akkor biztosan egy el nem távolított varratdarab az oka.

Ha gennyet, duzzanatot észlelünk a seb környékén, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy varratdarab tokosodott be. Lehet egy egyszerű gyulladás is. A szülész-nőgyógyász ezért azt ajánlja, ha olyasmit észlelünk a hasi sebünk tájékán, ami számunkra aggasztó lehet, akkor mutassuk meg egy orvosnak, mert bizonyos esetekben a hosszútávú esztétikai eredményt és gyógyulást az is befolyásolja, hogy milyen kezelés történik ezekkel a szövődményekkel. 


Ha van még kérdésed, vár Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyáknak létrehozott, szakértőkkel működtetett közössége, gyere!