Mitől függ, hogy felszívódó vagy nem felszívódó varratot használnak császármetszésnél?

Császár előtt

Szerző: Sajti-Balogh Mariann

A legtöbb császáros édesanya akkor szembesül vele, hogy többféle varrat létezik, amikor a kórházban először cserélik sebén a fedőkötést. Van, akit teljesen váratlanul ér, hogy nem kell majd varratszedésre mennie, mert felszívódó anyaggal dolgoztak a legfelső rétegen.

Több réteg, több varrat, többféle technika

A kívülről látható heg azonban csak a jéghegy csúcsa, a császármetszés során 10(!) réteget vágnak át/húznak szét, a külső, szemrevételezhető varratunk bár a leglátványosabb, de csak egy a sok közül. Így érdemes tisztáznunk, hogy a hasfal zárása során milyen fonalakat használnak, illetve azt is, hogy milyen felszívódású varratot választanak a legtöbb rétegnél és miért.

Dr. Géczi András Mihály szülész-nőgyógyász kiemelte, használjanak a műtét során bármilyen varratot, a beavatkozás minden lépése az újszülött és az édesanya egészségének biztosítását és biztonságos felépülését szolgálja. 

Tudjuk, hogy a sebek, amiket a császármetszés alatt okozunk, mennyi idő alatt gyógyulnak. Mindig olyan fonallal varrunk, amely a gyógyulási folyamat alatt össze tudja tartani ezeket a rétegeket. A varrat és technika gondos megválasztása az operáló orvos feladata, megfelelő mérlegelést követően. A legmagasabb betegbiztonság és szövődménymentes gyógyulás, valamint az anatómiai helyzet és a helyes működés teljes visszaállítása a cél, amennyire csak lehetséges.

Tényleg csak a kórházon vagy az orvoson múlik?

Sokan úgy tartják, hogy a kórházi protokoll határozza meg, kit milyen fonallal varrnak össze, vagy éppen az orvos dönt róla személyes meggyőződése alapján. A szülész-nőgyógyász szerint azonban a fonal minőségének, valamint a varrat típusának kiválasztása nemcsak az adott kórháztól vagy szakembertől függ, sok minden múlhat a műtét körülményein.

“A megfelelő varróanyag vagy eszköz megválasztását sok tényező befolyásolja. Nekünk orvosként mindig figyelembe kell vennünk az adott helyzetet és édesanyát. Egyedi szempontok lehetnek

  • a műtét időtartama,
  • a varróanyag ára,
  • a varrat eltávolíthatóságának nehézsége,
  • a páciens komfortérzete,
  • a lehetséges komplikációk és
  • természetesen az esztétikai eredmény is.

Az édesanya oldaláról tekintve pedig

  • az ő általános állapota,
  • krónikus vagy akut betegségei,
  • anatómiai adottságai,
  • szövettípusa,
  • műtétének jellege és
  • a metszés mérete dönthet

egyik vagy másik technika között” - magyarázza a szakember.

A varrathoz használt fonalak típusai

Mára rengetegféle fonal létezik, és Magyarországon is igen széles palettája elérhető a gyorsan és lassan, illetve nem felszívódó varratoknak.

  • A rendkívül gyors felszívódású varratok 2-3 nap alatt, míg a gyors felszívódásúak 2-3 hét alatt szívódnak fel.
  • A lassú felszívódásúak közül van egy olyan kategória, aminek körülbelül 90 napra, és egy olyan, aminek nagyságrendileg 1 teljes évre van szüksége.
  • A nem felszívódó varratok ehhez képest két évnél többet is kibírnak és nem szívódnak fel teljesen. Ezek a felszívódó varratokhoz képest más anyagból készülnek, hogy a szervezet ne tudja őket idő előtt lebontani. 

Dr. Géczi András Mihály kifejtette: a fonaltípusok között elérhetőek monofil és sodrott fonalak. A monofil fonalak kevésbé rugalmasak, ezeket inkább bőrvarratra alkalmazzák, míg a sodrott fonalakat a hasüregben történő műtétek során használják. A fonalak általában kék színűek, de ez országonként, illetve gyártónként változhat.

A közhiedelemmel ellentétben a fonal színe önmagában nem jelent semmit. 

A varratok szakítószilárdsága egyébként rendkívül különböző. Ez a fonal vastagságtól és minőségtől függ, 1-2 kg-tól 50 kg-ig nagy változatosságot mutat, ezért ezeket mindig műtét- és szövettípushoz választja ki az operációt végző orvos.

Melyik réteget mivel varrják össze?

A különböző rétegeket tekintve legtöbbnél nem az orvos dönti el, hogy melyik típusú varróanyagot használja. Az általunk megkérdezett orvos elmondta: erre protokoll van kialakítva, a választás attól függ, hogy melyik heg, melyik seb milyen gyorsasággal gyógyul.

A különböző rétegek varrása többféle varróanyaggal is lehetséges, azonban a belső rétegeket, tehát a méhet, hashártyát, izmot, izomhártyát és a bőr alatti zsírszövetet minden esetben felszívódó varrattal varrják. Ezekhez általában szövetbarát, modern sodrott fonalakat használnak. A méhet leggyakrabban vastagabb, 1-es sodrott felszívódó atraumatikus varrattal zárják, aminek a felszívódása általában 90 nap. Hashártya varrására egy ugyanilyen típusú, de vékonyabb, két 0-s felszívódó sodrott fonalat használunk a legtöbb esetben. Ha esetleg teltebb páciensről beszélünk, akkor előfordulhat ettől eltérés, mert nála érdemesebb vastagabb, a fizikai erőhatásokat jobban bíró fonalat választani. De az is felszívódó varrat. Az izomhártya egyesítéséhez egy erősebb, 1-es sodrott felszívódó varratra van szükség (ugyanúgy mint a méh varrásához). A bőrvarrat a legtöbb esetben nem felszívódó varrattal történik, de vannak intézmények és orvosok, akik felszívódó varratot alkalmaznak.

Az atraumatikus varrat
Dr. Géczi András Mihály elmondta, olyan varrótűt és fonalat nevezünk atraumatikusnak, ahol a tű és a fonal gyárilag egymásba van szerelve folytatólagosan. Előnye, hogy öltéskor kevésbé roncsolja a szövetet, hiszen kisebb az átmetszete, nincsen tűfoka, így kisebb szúrt csatornát eredményez. Ez egyrészt kíméli és kevésbé roncsolja a szövetet, másrészt csökkenti a vérzés és fertőzés kockázatát, ami esztétikusabb eredményt és gyorsabb gyógyulást eredményez. 

Mitől függ, hogy a bőrvarrathoz felszívódó vagy nem felszívódó fonalat használnak?

A szülész-nőgyógyász szerint azt, hogy a külső réteget milyen fonallal zárják, leginkább a sebszétválás veszélyének minimalizálása befolyásolja. Ha egy édesanya bőre jobban feszül, és úgy látják, hogy túl nagy feszítőerő hat a sebre, akkor érdemesebb nem felszívódó varratot behelyezni, mert lehetséges, hogy kicsit tovább bent kell azt tartani a gyógyulás érdekében. Ezt egy felszívódó varratnál nem tudják megtenni, és ha egy nagyobb behatásnak kitett seben a varrat felszívódik, akkor az könnyen szétváláshoz és sebfertőződéshez vezethet. Amennyiben azonban rugalmas, vékony, fiatal a páciens bőre - ezért nagyon minimális esélye van annak, hogy a seb rövid időn belül szétváljon -, akkor van lehetőség felszívódó varrat behelyezésére.

A legfontosabb az, hogy - bármelyik varratot is használja orvosunk - mindegyikkel elérhető a teljes felépülésünk.


Gyere Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyák számára létrehozott, szakértői közösségébe, kérdezz, informálódj császármetszés vagy VBAC előtt!