Mikortól alkalmazhatók a szilikontapaszok, gélek császármetszés után?

Császár után

Szerző: Berki Lili

Ma már rutin beavatkozásnak számít, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a császármetszés valójában egy nagy hasi műtét, ezért a felépülés sem egyik pillanatról a másikra zajlik utána. Sőt, a császáros heg kezelése egy élethosszig tartó feladat, amely a külső és belső hegápolást is magába foglalja. A szilikonos hegkezelő termékek is fontos szerepet kaphatnak a folyamatban.

Arról, hogy hogyan, s miként érdemes foglalkoznunk császáros hegünkkel, és milyen módszerekkel tudunk tenni a problémamentes gyógyulás érdekében, Borsos J. Orsolya okleveles gyógytornászt, egészségszervezőt és fasciaterapeutát kérdeztük.

Regeneráció császármetszés után

A császármetszés során a bőrrel együtt összesen 10 réteget vágnak át és húznak szét (a műtét menetéről, animációval itt), köztük a bőr alatti zsírszövet, egy vastag kötőszövetes réteg (fascia), a hashártya, a húgyhólyag és a méhtest közötti redő és a méhizomzat is, hogy kiemelhessék a babát. Miután ellenőrizték, hogy valóban kiürült-e a méhüreg, a hasfalat rétegenként kezdik el összezárni. Ez azt jelenti, hogy a sebgyógyulás ebben az esetben nem csak annyiból áll, hogy a bőr újra összeforr, az alatta lévő rétegeknek is a helyükre kell rendeződniük ahhoz, hogy minden visszaálljon az eredetit megközelítő állapotba. 

Ha ezzel tisztában vagyunk, már nem is akkora meglepetés, hogy a császármetszés utáni teljes gyógyulás lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, mint a természetes szülésé. Akár hosszú hónapokba, évekbe is telhet, amíg a mélyebb rétegek is teljesen regenerálódnak. Ezért nekünk is fontos és érdemes is tenni, kívül és belül is (a műtét utáni korai időszak felépüléséről itt olvashatsz bővebben).

A hegkezelés első lépései - korai mobilizáció

Ha császármetszés után szeretnénk szövődménymentesen gyógyulni, és fontos számunkra, hogy külső és belső hegeink minél szebben gyógyuljanak, a legfontosabb feladatunk a megfelelő keringés biztosítása a műtéti területen. 

A megfelelő keringést pedig kezdetben ezekkel a módszerekkel tudjuk a legkönnyebben elérni:

A külső heg kezelése szilikontapasszal és egyéb készítményekkel

A szilikontapasz a leghatásosabb külső hegkezelő készítmény jelenleg, mert ez fizikailag is enyhe nyomást fejt ki a hegre, amely nagyban segíti a heg érését, minél gyorsabb gyógyulását. A rendellenes hegtípusok csökkentésére és megelőzésére szolgáló orvosi minőségű szilikon több mint 30 éve a helyi hegterápia elismert szabványa.

Külső hegünk ápolására tehát ajánlott a hegkezelő krém, a szilikonos hegkezelő tapasz, valamint a szilikon gél alkalmazása is. Ezek a készítmények segítenek

  1. a kiemelkedő heg lesimításában,
  2. a vágás melletti elszíneződés enyhítésében, így
  3. a heg és az egészséges bőr sokkal homogénebbé fog válni. 

A hegen alkalmazott szilikonos termékek védőgátként működnek, amelyek megakadályozzák a túlzott nedvességvesztést a seb helyén, lehetővé téve a kollagénszintézis normalizálódását. Ez segít csökkenteni a rendellenes hegtípusok magasságát és elszíneződését, segítve azok beolvadását a környező szövetekbe.

Császárvonal-tipp

A Császárvonal zárt, előfizetői csoportjában számtalan, igen meggyőző előtte-utána képet találsz partnerünk szilikonos termékének tesztjeiről, alkalmazásával kapcsolatos tippekkel, trükkökkel, tapasztalatokkal.

(a kép forrása zárt, VIP-csoportunk, ahol egy komplett mappát találsz az eredményekről, olyan anyáktól, akik a Császárvonala hegmasszázs mellett alkalmazták a Hegeltávolítás.hu szilikonos termékeit)

Mikortól alkalmazhatók a szilikontapaszok és szilikonos hegkezelő krémek császármetszés után?

A hegkezelést sosem késő elkezdeni, viszont fontos, hogy a hegek ápolása a varratszedést és a sebgyógyulást követően kezdődhet csak el. A császármetszés külső hegének kezelése kivételesen fontos. Ilyenkor használható az imént említett szilikontapasz, a hegkezelő krém, illetve a szilikonos hegkezelő gél is. Arra figyelni kell, hogy varratszedés után krém és egyéb hegkezelő termék nem kerülhet olyan bőrfelületre, amelyen még var található, mert felpuhíthatja azt, ami ezáltal később gyógyul be.

A szilikonos hegkezelő tapasz alkalmazható régi keloidos vagy hipertrófiás hegekre is, új sebeknél pedig

  • megakadályozza vagy csökkenti a kóros hegek kialakulását,
  • elősegíti az esztétikus sebgyógyulást.

Ezeket a tapaszokat több méretben is lehet kapni, használat előtt méretre vághatjuk, saját testükre igazíthatjuk őket, hosszan tudjuk használni.

Milyen terméket keress?

Sajnos egyre népszerűbb a Kínából rendelt termékek használata, melyek eredete bizonytalan lehet, és semmiképp nem ajánlott ilyen érzékeny testfelületen alkalmazni őket, mint egy hasi műtét hege. Mindig olyan, orvosi minőségű szilikonos termékeket érdemes keresni, melyek többször használhatóak, nem naponta kell őket cserélni, és több éves, évtizedes klinikai teszteket tudnak felmutatni a hatékonyságról.

A külső = esztétika - belül van a lényeg

Összegzésként még egyszer szeretnénk elmondani, hogy a külső heg, annak vékonysága, kinézete - legyen szó bármilyen típusú nagy hasi műtétről, csupán a jéghegy csúcsa. Ha nem figyelünk oda a testharmóniánkra, ha nem szentelünk figyelmet belső, mélyebb rétegeink regenerálódására is, kizárólag a külső hegünk “szépségével” nem sokra megyünk, ami a teljes gyógyulást illeti.

Otthoni hegkezelésre, a hegmasszázs elsajátítására, begyakorlására ajánljuk


Kérdésed van még? Várunk Magyarország legnagyobb, császárral szült édesanyák számára létrehozott, szakértőkkel működtetett közösségébe!