Az a lényeg, hogy a baba egészséges… vagy mégsem?

Császár után

Szerző: Kiss Virág

Mindannyiunk számára az a legfontosabb, hogy gyermekünk egészségesen jöjjön a világra. Egy szülésélményt azonban nemcsak a baba egészsége és azok az objektív faktorok határoznak meg, amelyekről a kórházi dokumentációnkban olvashatunk.

Egy császármetszésen átesett kismama, aki kudarcként tekint szülésére, sokszor olyan érzéseket fogalmaz meg, amelyek az őt körülvevő emberek számára is roppant nehéznek bizonyulnak. Amikor a környezet csak legyint, vagy egy-egy sablonmondattal igyekszik megnyugtatni az érzéseivel viaskodó nőt, akkor általában épp saját magát védi attól, hogy ne kelljen ezekbe a nehéz érzésekbe belemenni – magyarázza Roszik Linda klinikai szakpszichológus (korábbi segítő cikkünk a témában "Hogy közelítsünk a császárral szült édesanyához empatikusan, tapintatosan?" címmel itt).

És az én lelkemmel mi lesz?

A modern, technokrata szüléskultúra sajátossága, hogy elválasztja egymástól a magzat és az anya szükségleteit olvashatjuk Kisdi Barbara a szüléskultúrák szemléletmódját bemutató tanulmányában

Amikor a környezet azzal igyekszik csitítani a császármetszésen átesett, nehéz érzésekkel küszködő kismamát, hogy legyen hálás azért, hogy a babája egészségesen jött a világra, azzal a szüléssel kapcsolatos szubjektív megéléseit bagatellizálja, miközben elfeledkezik arról, hogy a baba és édesanyja nagyon szoros egységben vannak és hatnak egymásra – hangsúlyozza Roszik Linda, aki szerint óriási jelentősége van annak, hogy az anya, hogy érzi magát. 

Én elsősorban anyákkal dolgozom, és azt látom, hogy amikor egy anyában oldódik egy ilyen veszteség miatti nehéz érzés, akkor a gyermekével való kapcsolata is változni fog.

Az egészségesen született gyermek miatti örömöt ugyanis beárnyékolhatja traumatikusnak megélt császármetszésünk, ami az anyai kompetenciánkba vetett hitünket is megingathatja, és a gyerekünkkel való kapcsolatunkra is kihathat. 

A babám egészséges, de a kapcsolatunkkal valami gond van

Vajon a kisbabám az elmaradt aranyóra miatt nyűgös és sír sokat? Vagy azért élem meg rosszul ezt a helyzetet, mert számomra nagyon nehéz és megterhelő volt az az időszak, amit a kisbabámtól elválasztva kellett töltenem? Mivel rendkívül szoros egységben létezünk és élünk az újszülöttel, ezekre a kérdésekre nehéz válaszolni, hiszen szinte képtelenség szétválasztani az anyuka és a kisbaba érzéseit – emelte ki többször is beszélgetésünk során a szakértő, aki óva int attól a sztereotípiától, miszerint a császármetszéssel világra jött gyermekekhez nem tud megfelelően kötődni az édesanyja (Horváth Réka perinatális szaktanácsadóval készült korábbi anyagunk erről a témáról itt olvasható).

„A perinatális időszak nagyon misztikus szakasza egy nő életének”. Ilyenkor gyakran összekeverednek az érzések az anyákban, és hajlamosak azt gondolni, hogy egy nehezen megélt szülés vagy az ezzel kapcsolatos negatív érzések miatt nem lesznek jó édesanyák, és nem fogják jól szeretni a gyermeküket. Ez azonban nincs így!

Semmi sem határozza meg önmagában valaki életének a hátralévő részét, ezer meg ezer dolog hat egy emberre, már egy kisbabára is. Függetlenül attól, hogy miként szültünk, és hogy kimaradt az aranyóra, nagyon jó kapcsolatban lehetünk a kisbabánkkal most is és később is

– nyugtatja meg a kismamákat Roszik Linda. 

Ők segíthetnek a szüléssel kapcsolatos élményeink feldolgozásában

  • Támogató női közösségek, anya- és szüléstámogató csoportok
  • A várandósság-szülés-gyermekágyas időszak nehézségeinek feloldásában segítő telefonos lelkisegély-szolgálatok (pl. Emma Vonal)
  • Pszichológusok, perinatális szaktanácsadók és mentáhigiénés szakemberek

Császárral született, gond lehet később az egészségével?

Milyen fizikai és lelki nehézségeket okozhat egy gyermekben a későbbiek során saját születésélménye? – ez a kérdés is sok császáros édesanyában kelt aggodalmat.

Roszik Linda elárulta, hogy valóban vannak kutatások azzal kapcsolatban, hogy azoknál a babáknál, akik hasi úton születtek, nagyobb lesz a kockázata bizonyos egészségügyi problémáknak (pl. elhízás, cukorbetegség, allergia, asztma), és hogy születésük tudattalanul is befolyásolhatja kapcsolódásaikat, döntéseiket a későbbiekben. Ugyanakkor ezek a kutatások nem szabad, hogy arra szolgáljanak, hogy a császáros anyukákban bűntudatot vagy rossz érzéseket keltsünk

Ezeknek az információknak elsősorban abból a szempontból van jelentősége, hogy az egészségügyi döntéshozókban tudatosuljon, mennyire fontos a természetes szülés támogatása. Hiszen biológiailag is úgy vagyunk kitalálva, és az a legideálisabb mind az édesanya, mind a baba számára, ha hüvelyi úton szülünk. 

A veszteségek és traumák életünk természetes velejárói, és elképzelhető, hogy a gyermek későbbi életében problémákat, nehézségeket fognak okozni születésének körülményei, de ezekkel lehet dolgozni – tette hozzá a klinikai szakpszichológus.  

A traumák és nehézségek csak akkor lesznek igazán nehezek, ha egyedül maradunk velük. Ha azonban megoszthatók, ha értő segítséget kapunk, lehet belőlük gyógyulni, lehet a veszteségeket letenni.


Gyere Magyarország legnagyobb császárral szült édesanyáknak létrehozott, támogató csoportjába, mesélj, kérdezz!