Császár után újra császár - mik ennek a kockázatai a VBAC-kel szemben?

VBAC

Szerző: Óvári Enikő Szakértő: Dr. Farkas Eszter, szülész-nőgyógyász

Amikor egy kismamának előző gyermeke/gyermekei császármetszéssel születtek, a következő szülésnél két lehetőség van: tervezett ismételt császármetszés vagy tervezett hüvelyi szülés (vbac - vaginal birth after cesarean section). Ez függ a várandósságot gondozó orvos hozzáállásától, de függ a kismama választásától is. Mostani cikkünkben az újabb hasi szülés kockázatait szedtük össze Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász segítségével.

Nagyobb az újabb császár esélye

Aki már átesett császármetszésen, annál a következő szülésnél nagyobb az esélye az újabb császármetszésnek. Ennek oka egyrészt a hegszétválástól való irreális mértékű félelem (kismamában, de leginkább szakemberben), másrészt az előző császármetszés okának ismétlődése, harmadrészt pedig vannak olyan komplikációk (pl. medencevégű fekvés vagy ikerszülés), ami önmagában nem feltétlenül indokol császárt, de előzetes császármetszés után kevésbé szívesen vállalják a szakemberek a hüvelyi szülést. Végül pedig a hegszétválás lehet oka az újabb műtéti szülésnek – mondja Dr. Farkas Eszter. Hozzátette: ez többnyire nem jelent valódi méhrepedést, inkább a kezdődő/részleges hegszétválás tünetei esetén döntenek császár mellett, s ezek többségében nem sürgősségi műtétek. 

Rutinműtét?

A császármetszés bár ma már rutin, de komoly hasi műtét, s minél többedikről van szó, annál komplikáltabb lehet – az előző(ek) okozta összenövések, esetleges sérülések miatt. "Mindig fennáll az erős vérzés és az emiatt szükségessé váló vérátömlesztés, a fertőzés, a trombózis, valamint a hólyag- és bélsérülések kockázata. Minél többedik császármetszésen esett át a kismama, a hegszétválás esélye annál nagyobb. Ez nemzetközi tanulmányok szerint egy császármetszés után 0,5 százalék, két császár után 1,7 százalék, s a kockázata minden újabb műtéttel növekszik. Ugyanakkor minél többedik császárról van szó, annál komplikáltabb a műtét is, s annál nagyobb az esélye a szövetek károsodásának, a vérzésnek és a következő várandósságnál a méhlepény beágyazódási rendellenességeinek."

Méhlepény-beágyazódási rendellenességek

Minden várandósságnál kulcskérdés a méhlepény elhelyezkedése, császáros előzménynél pedig némileg gyakoribbak a beágyazódási rendellenességek. Előfordul, hogy az embrió a császáros hegbe ágyazódik be (hegterhesség), ez életveszélyes állapot, ezért ilyenkor a várandósságot minél hamarabb meg kell szakítani. Az is előfordulhat, hogy a heg környékén tapad meg a placenta, ebben az esetben az egyetlen járható út az újabb császármetszés. Ennek egyik fajtája a placenta accreta, amikor a méhlepény túl mélyen tapad meg a méhfalban, a másik a placenta previa, amikor a méhlepény a méhszájat részlegesen, vagy teljesen elfedve tapad meg. Mindkét állapot nagyfokú vérzést okozhat a várandósság és a szülés során is, akár a műtét során méheltávolításra is szükség lehet. Bár ennek esélye nagyon kicsi – mondta a szülész-nőgyógyász.

Kiss Verus  "Hegmesék" című könyvében, illetve a Hegmesék virtuális kiállításán is érdemes szétnézned, ahol a császáros szövődményektől kezdve a sikeres VBAC-ig sokféle történetet találsz.

Amikor a császár a biztonságosabb

"A császármetszés utáni újabb műtét leginkább akkor indokolt, amikor műtétes előzmény nélkül is császármetszés mellett döntenénk, mert úgy biztonságosabb az anyára/babára nézve" – hívta fel a figyelmet Dr. Farkas Eszter. Ilyen

  • a lepényleválás,
  • a súlyos magzati szívhangeltérés,
  • a köldökzsinór-előreesés,
  • a lepénytapadási rendellenességek vagy
  • anyai oldalról a genitális herpesz
  • vagy szívrendellenesség.

S bár nem kizárólagos ok, de medencevégű fekvés vagy ikerszülés esetén legtöbbször császáros előzmény nélkül is császár mellett döntenek a szakemberek. 

Ez is érdekelhet! További hasznos cikkeket olvashatsz a magyar fejlesztésű Császárvonal mobilappban, mely segít felkészülni a császármetszésre is, akár mint B terv. Az applikáció végigvezet a műtét előtti, a kórházi és a műtét utáni időszakon, segítve a regenerációt. Olvass róla többet itt!

Mi alapján döntsünk az újabb császár vagy a hüvelyi szülés megkísérlése között?

Ha az első gyermek született császármetszéssel, mindenképpen érdemes végiggondolni, mennyi babát tervez a család. Ugyanis, ahogy már fentebb volt róla szó, minél többedik császármetszésről van szó, annál komplikáltabb a műtét, és annál nehezebb támogató orvost/kórházat találni, ha a következőt mégis hüvelyi úton szeretné szülni a kismama. Összességében az újabb császármetszésnek és a VBAC-nek is megvannak az anyai és a babai oldali kockázatai (ahogy bármelyik szülésnek), a nemzetközi szervezetek (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) ajánlása azonban az, hogy

problémamentes várandósság esetén, ahol a korábban elvégzett műtét(ek) indoka nem áll fenn, kevesebb kockázattal jár megkísérelni a hüvelyi szülést 1 vagy 2 császármetszés után, mint amivel az újabb műtéttel járó kockázatok előfordulhatnak. 

A jó hír viszont, hogy császármetszés(ek) után nagyjából ugyanolyan eséllyel eshet újra teherbe egy nő, mint hüvelyi úton szült társa. 


Várunk a Császárvonal zárt Facebookos csoportjában,

ha kérdésed van a témában!