Beavatkozások visszautasítása a szülészeten: tényleg veszélyeztetem magam és a babám?

Császármegelőzés

Szerző: dr. Ruzsovics Ágnes

Gyakori kérdések rovatunk következő szakértői válasza ezúttal a vajúdás alatti beavatkozások visszautasításával kapcsolatos. Mit érdemes jogi oldalról tudni arról, amikor az édesanya valamilyen beavatkozásra nemet mond a kórházban, s azzal utasítják el kérését, beszélik le erről, hogy ezzel veszélyezteti babáját?

Miről van itt szó?

Az orvosi beavatkozás visszautasításának joga a beteg (esetünkben a szülő nő) önrendelkezési jogának nevesített esete, amelynek alapján a cselekvőképes ember szabadon eldöntheti, hogy a számára javasolt, illetve felajánlott egészségügyi ellátást visszautasítsa.

A beavatkozást csak abban az esetben nincs lehetőség visszautasítani, ha közvetlen életveszély áll fenn, vagy annak elmaradása mások – ideértve a 24. hetet betöltött magzatot is - egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyeztetné.

Orvosi feladat eldönteni - az anya egyezik bele

A veszély fennállásának, a beavatkozás szükségességének megítélése orvosi szakkérdés, annak eldöntése az orvos kompetenciája. Ilyen esetben a beleegyező nyilatkozat aláírását (Magyarország állami kórházainak beleegyező nyilatkozatait itt találod összegyűjtve nálunk), vagyis a beleegyezés megadását vélelmezik, annak érdekében, hogy az anyát vagy magzatát súlyos vagy maradandó károsodástól óvják meg.

Bár az orvos dönti el, hogy adott esetben mi minősül súlyos állapotnak, de ebben a helyzetben is kérhetünk teljes körű tájékoztatást, mi alapján minősíti az ellátó orvos súlyosnak az esetet, és jogunk van további orvos véleményének kikérésére is. 

És ha nincs beleegyezés?

Beleegyezés hiányában invazív (bőrön, nyálkahártyán vagy más testnyíláson keresztül behatoló fizikai) beavatkozás előre nem látható kiterjesztésére is csak akkor kerülhet sor, ha az sürgős szükség miatt indokolt, vagy elmaradása aránytalanul súlyos terhet jelentene.

Vagyis még akkor sem veszélyeztetheti magát a szülő nő, ha a beleegyezőt nem írja alá, vagy a császármetszést, beavatkozást visszautasította.

Vannak olyan élethelyzetek, közvetlen életveszély, vagy sürgős szükség esetén, amikor az orvos az anya vagy a magzat érdekében, az anya akarata ellenére a császármetszés mellett dönt.

Összegezve

Vagyis: ha vissza is utasítunk egy-egy beavatkozást, akár egy császármetszést, nem kell attól tartanunk, hogy ezzel bajba sodorjuk magunkat, mert ha tényleg szükség lesz rá, mindenképpen tolnak a műtőbe, elvégzik a szükséges lépéseket.

További betegjoggal, betegjogokkal kapcsolatos írásokat ide kattintva olvashatsz, illetve a Császárvonal mobilapplikációban is megtalálod a szülésre vonatkozó jogi tudnivalókat egy cikkben!

Ha kérdésed van, várunk Magyarország legnagyobb császárral szült édesanyákból álló, szakértőkkel működtetett közösségébe a Facebookon!